Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία-Γερμανία:Δεύτερο διαδοχικό 3μηνο ανάπτυξης

Αν και δεν κατόρθωσαν να «ισοφαρίσουν» τις προβλέψεις των αναλυτών γαλλική και γερμανική οικονομία εμφανίζονται αρκετά «ικανές» να ξεπεράσουν την ύφεση όπως αποδεικνύει η πορεία τους στο γ’ τρίμηνο του 2009.

Γαλλία-Γερμανία:Δεύτερο διαδοχικό 3μηνο ανάπτυξης
Αν και δεν κατόρθωσαν να «ισοφαρίσουν» τις προβλέψεις των αναλυτών γαλλική και γερμανική οικονομία εμφανίζονται αρκετά «ικανές» να ξεπεράσουν την ύφεση όπως αποδεικνύει η πορεία τους στο γ’ τρίμηνο του 2009.

Οι δύο κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στηριζόμενες στην καλή πορεία της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και παρά το γεγονός ότι το ευρώ στο ίδιο διάστημα κατέγραψε ένα από τα μακροβιότερα ράλι της ιστορίας του.

Γερμανία: Ανάπτυξη 0,7% στο γ' τρίμηνο του 2009

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας "ανεβάζει στροφές" και ο ρυθμός ανάπτυξής της διαμορφώθηκε στο 0,7% για το γ΄ τρίμηνο του 2009, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της Destatis.

Πρόκειται για το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο θετικής πορείας για το γερμανικό ΑΕΠ -η ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,4%- ενώ η πορεία του ήταν ελαφρώς δυσμενέστερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 0,8%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Destatis, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό επιχειρήσεων και η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν οι τρεις βασικοί "πυλώνες" στους οποίους στηρίχθηκε η καλή πορεία της οικονομίας. Αντίθετα "βαρίδι" εξακολουθεί να αποτελεί η κατανάλωση, η οποία κινείται σε πορεία υποχώρησης.

Σε ετήσια, πάντως, βάση η πορεία της γερμανικής οικονομίας ήταν απογοητευτική, με ανάπτυξη -4,8%, αν και οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι το "ορθό" στην τρέχουσα περίοδο της κρίσης είναι να παρακολουθεί κάποιος την τριμηνιαία πορεία μιας οικονομίας, καθώς σε αυτήν καθεαυτήν αποτυπώνονται οι τάσεις.

Γαλλία: Ανάπτυξη 0,3% στο γ’ τρίμηνο

Σε θετική πορεία, αλλά χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, κινήθηκε η γαλλική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2009, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Το γαλλικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,3% στο γ’ τρίμηνο –σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο- ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυσή του κατά 0,6%, βάσει έρευνας του Reuters. Η καλή πορεία του ΑΕΠ στηρίχθηκε, σύμφωνα με την INSEE, στην θετική εικόνα της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Σε ετήσια βάση -όπως ακριβώς συνέβη και με την γερμανική οικονομία- το γαλλικό ΑΕΠ κινήθηκε ισχυρά πτωτικά, καθώς η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο -2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v