Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: ΕΚΤ, PMI στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η πορεία του δείκτη PMI υπηρεσιών και επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και του συνολικού PMI στην ευρωζώνη αποτελούν τα βασικά στοιχεία στα οποία στρέφουν το ενδιαφέρον τους αγορές και αναλυτές.

Αγορές: ΕΚΤ, PMI στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η πορεία του δείκτη PMI υπηρεσιών και επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και του συνολικού PMI στην ευρωζώνη αποτελούν τα βασικά στοιχεία στα οποία στρέφουν το ενδιαφέρον τους αγορές και αναλυτές.

-ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια, διατήρηση προγραμμάτων στήριξης

Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν έχει προεξοφλήσει η αγορά, με διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 1% αλλά και με παραμονή "εν ζωή" των προγραμμάτων στήριξης που έχει ανακοινώσει από τις αρχές του 2009 το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης.

Βάσει, δε, έρευνας του Bloomberg, μεταξύ 58 οικονομολόγων, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πριν από το γ΄ τρίμηνο του 2010.

Στη θετική πλευρά της σημερινής συνεδρίασης η εκτίμηση των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και τα θετικά μηνύματα που έστειλαν η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες σημείωσαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Επιπρόσθετα, η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της σε τυχόν αναφορές από τον κ. Jean-Claude Trichet σχετικά με την πορεία των δανείων που η ΕΚΤ έχει παράσχει προς τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια στα 14:45 ώρα Ελλάδος, ενώ ακολουθεί στις 15:30 η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Trichet.

Ευρώπη: Σταθεροποίηση στον συνολικό PMI

Σταθεροποίηση τόσο στον επιμέρους δείκτη PMI για τον κλάδο υπηρεσιών όσο και στον συνολικό PMI της ευρωζώνης έχουν προβλέψει οι αναλυτές. Βάσει των εκτιμήσεων, ο μεν PMI υπηρεσιών έχει παραμείνει αμετάβλητος στις 49,5 μονάδες για τον μήνα Αύγουστο, ενώ ο συνολικός PMI για την ευρωζώνη έχει επίσης διατηρηθεί στις 50 μονάδες.

Θετική στροφή για τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου στην Ε.Ε. αναμένει η αγορά και η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για ενίσχυσή τους κατά 0,2%, έναντι αρνητικής πορείας τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση αναμένεται η διατήρησή τους σε αρνητική τροχιά, αλλά με σημαντικό μάζεμα, καθώς η μέση εκτίμηση τοποθετεί την πτώση στο 2,2%, έναντι κάμψης 2,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η επίσημη ανακοίνωση για τον PMI πραγματοποιείται στις 11:00 ώρα, ενώ για τις λιανικές πωλήσεις στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

ΗΠΑ: Υποχώρηση της συρρίκνωσης για ISM υπηρεσιών

Σαφή υποχώρηση του ρυθμού συρρίκνωσης για τον δείκτη ISM για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο έχουν προβλέψει οι αναλυτές. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης θα φτάσει στο επίπεδο των 48 μονάδων, δηλαδή σε υψηλό 11 μηνών, έναντι 46,4 μονάδων που ήταν τον Ιούλιο.

Ήπια υποχώρηση στις αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας εκτιμούν οι αναλυτές, προβλέποντας ότι την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στις 565.000 έναντι 570.000 την προηγούμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v