Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση επιτοκίων το 2010 "βλέπουν" οι traders

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις ΕΚΤ και Fed; Οι traders "βλέπουν" αρκετές πιθανότητες αύξησης επιτοκίων εντός του 2010 και από τις δύο τράπεζες. Οι αναλυτές προτιμούν να διατηρήσουν στάση αναμονής.

Αύξηση επιτοκίων το 2010 βλέπουν οι traders
Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει να έχει ξεπεράσει το "χειρότερο" της ύφεσης. Οι σύνθετοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ ανακάμπτουν. Αποτέλεσμα το επόμενο θέμα συζήτησης αγορών και αναλυτών είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Στις αγορές "στοιχήματος" για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Fed, οι traders εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν εντός του α΄ εξαμήνου του 2010 σε αύξηση επιτοκίων.

ΕΚΤ: Τον Ιούνιο του 2010 η πρώτη αύξηση στοιχηματίζουν οι traders

Η ελαφρά αισιοδοξία την οποία επέδειξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στις αρχές Αυγούστου, σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας επανέφερε το θέμα της αύξησης των επιτοκίων στο προσκήνιο.

Όπως αναφέρει σε εκτεταμένη ανάλυσή του το Reuters, η άποψη που εξέφρασε ο κ. Trichet στις 6 Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει σε θετική πορεία ήταν αρκετή για να αναζωπυρώσει τις ελπίδες.

Οι traders αναθάρρησαν και φρόντισαν να ενημερώσουν τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2010, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή του στο 1,25%.

Το σημείο-κλειδί για την αποκάλυψη των προθέσεων της ΕΚΤ θα δοθεί τον Σεπτέμβριο, όταν η τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη "δημοπρασία" παροχής κεφαλαίων για ένα έτος. Είθισται σε αυτού του τύπου της "δημοπρασίες" (για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα) η ΕΚΤ να μη θέτει όριο στα ποσά που παρέχει, όμως θέτει όριο στο επιτόκιο.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει ότι θα δώσει τα χρήματα αλλά με επιτόκιο υψηλότερο του υφιστάμενου 1%, τότε -επιμένουν αναλυτές στο Reuters- αυτό θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη των προθέσεών της για αλλαγή νομισματικής πολιτικής.

Βέβαια δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο που θα αυτό πραγματοποιηθεί, αλλά θα είναι μία έμμεση προειδοποίηση της αγοράς για τις προθέσεις της τράπεζας.

ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα"», υποστηρίζει ο κ. Christoph Rieger, αναλυτής της Dresdner Kleinwort, ειδικός επί επιτοκίων. "Εάν δεν προκαθορίσει το spread, τότε οι τράπεζες θα τρέξουν να πάρουν τεράστιο αριθμό κεφαλαίων. Εάν προκαθορίσει το spread, τότε οι τράπεζες θα ενταχθούν στην ομάδα αυτών που πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για αύξηση επιτοκίων και πάλι θα τρέξουν να πάρουν κεφάλαια".

Fed: Τα fed funds δείχνουν αύξηση τον Μάιο του 2010

Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει ότι η εποχή των μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο τέλος της. "Μάλλον υπερβάλλουν και κυρίως προτρέχουν", υποστηρίζει σε ανάλυσή της η "Wall Street Journal".

Η αρχή για την αισιοδοξία των αγορών έγινε την περασμένη Παρασκευή (7 Αυγούστου) μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Η διαμόρφωσή της χαμηλότερα από το αναμενόμενο ήταν αρκετή για τους traders των Fed funds να καταστούν περισσότερο αισιόδοξοι.

Αποτέλεσμα τα "στοιχήματα" να υποστηρίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Μάιο 2010, με διαμόρφωσή τους στο 1%, ενώ δεν θα διστάσει να τα ανεβάσει στο 1,5% έως τον Αύγουστο.

Όπως όμως υπογραμμίζεται στην ανάλυση της "WSJ", τα Fed Funds δεν είναι καλή ένδειξη για το τι πραγματικά θα πράξει η τράπεζα. Πρόκειται για έναν δείκτη εξαιρετικά ευμετάβλητο σε κάθε μακροοικονομική ανακοίνωση, όπου οι διαθέσεις φτάνουν στο ναδίρ της απογοήτευσης ή στο ζενίθ της απόλυτης αισιοδοξίας σε διάστημα ακόμη και μερικών ωρών.

Παράλληλα η Ιστορία αποτελεί έναν πολύ καλό οδηγό για τις συνήθειες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα η Fed ξεκινά τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων 14 μήνες μετά τη "σταθεροποίηση της ανεργίας σε ανεκτά για την οικονομία επίπεδα".

Όμως, η ανεργία στις ΗΠΑ δεν εμφανίζεται πρόθυμη "να σταθεροποιηθεί σε ανεκτά επίπεδα", καθώς η κυβέρνηση Obama προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί ψηλότερα από το 10% έως το τέλος του έτους.

"Ποιες είναι οι πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε αύξηση επιτοκίων;", αναρωτιέται η "WSJ", δίνοντας μόνη της την απάντηση: "Ακριβώς… 0%"!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v