Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 37% κερδών του S&P προβλέπουν οι αναλυτές

Τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 εκτιμάται ότι μειώθηκαν 37% στο α΄ τρίμηνο 2009. Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην καθοδήγηση των εταιριών, που ίσως προοιωνίζονται την αρχή της ανάκαμψης στο β΄ και γ΄ τρίμηνο.

Πτώση 37% κερδών του S&P προβλέπουν οι αναλυτές
Οι "κεραίες" των επενδυτών τεντώνονται καθώς ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εταιρικής κερδοφορίας α΄ τριμήνου. Αυτή τη φορά, όμως, το έντονο ενδιαφέρον δεν αφορά στα αποτελέσματα α΄τριμήνου, για τα οποία έχει προεξοφληθεί το χειρότερο… Αφορά στις προβλέψεις για τη μελλοντική κερδοφορία, που ίσως υποδείξουν ότι στο β΄ τριμήνο θα ξεκινήσει κάποια ανάκαμψη.

Για το Q1, που ξεκίνησε ανεπίσημα χθες το βράδυ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa, τα κέρδη των εταιριών του Standard & Poor’s 500 εκτιμάται ότι μειώθηκαν 37%.

Η διολίσθηση ενδέχεται να συγκρατηθεί στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο και η εταιρική κερδοφορία είναι πιθανόν να αρχίσει να αυξάνεται στα τέλη του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει η S&P και το Bloomberg. Με τη μείωση στην κερδοφορία του α΄ τριμήνου, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει υποστεί επτά συνεχόμενες περιόδους πτώσης που είναι το μεγαλύτερο διάστημα συρρίκνωσης κερδών μετά το Μεγάλο Κραχ.

"Είναι ένα χαμένο τρίμηνο και όλοι περιμένουν ότι θα είναι αρνητικό", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Richard Vanden Boogard της Victory Capital Management. Και προσθέτει: "Ο κόσμος περιμένει την καθοδήγηση (guidance) των επιχειρήσεων για τη μελλοντική κερδοφορία. Όλο το ενδιαφέρον είναι στις προοπτικές (outlooks)".

Οι δαπάνες των εταιριών και των καταναλωτών είναι πιθανόν να έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν άνοδο κατόπιν της περιστολής που προκάλεσαν τα κύματα της πιστωτικής αποστράγγισης.

"Στο περασμένο τρίμηνο γκρεμίστηκε το σύμπαν", υπενθυμίζει η κ. Diane Garnick της Invesco. "Στο α΄ τρίμηνο η πτώση δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά δεν κάνουμε... bungee jumping, οπότε τα προγράμματα στήριξης δεν θα λειτουργήσουν το ελαστικό σκοινί που θα μας επαναφέρει εκεί από όπου ξεκινήσαμε".

Οι τιμές των μετοχών καθρεφτίζουν τη δυνητική ανάκαμψη της κερδοφορίας: τον περασμένο μήνα ο S&P 500 εξασφάλισε τα μεγαλύτερα κέρδη εννέα μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας στατιστικών ερευνών των ΗΠΑ και του Bloomberg, ο χρηματιστηριακός δείκτης άρχισε να ανακάμπτει κατά μέσο όρο πέντε μήνες πριν από τη λήξη των υφέσεων του 1975, του 1982 και του 1991.

Σε κλαδική ανάλυση, στο περασμένο τρίμηνο οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και τραπεζών υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν εμφανίσει πιθανότατα τη μεγαλύτερη μείωση κερδοφορίας.

Όσον αφορά στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η JP Morgan, η Bank of America και η Citigroup, σταμάτησαν την κάθετη πτώση των τιμών των μετοχών τους πριν από έναν μήνα, όταν ανακοίνωσαν ότι σε γενικές γραμμές είχαν καλή κερδοφορία στους δύο πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο, στα τέλη του Μαρτίου ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan δήλωσε: "Ο Μάρτιος ήταν πιο σκληρός μήνας". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της Bank of America. Στο δ΄ τρίμηνο 2008 η Citigroup και η Bank of America είχαν ανακοινώσει ζημίες-ρεκόρ και η JP Morgan μείωση κερδών 76%.

Στη συνέχεια, με βάση τις εκτιμήσεις του Bloomberg, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν 63% το περασμένο τρίμηνο και η διολίσθηση δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Στον αντίποδα, η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα βοηθήσει τους παραγωγούς αλουμινίου, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι ένας από τους ακριβότερους συντελεστές στην παραγωγή μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και αεροσκάφη.

Για το λιανικό εμπόριο, μολονότι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες, οι εταιρίες του κλάδου ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές προσωπικού για να αυξήσουν τα κέρδη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων μειώθηκαν 38% στο περασμένο τρίμηνο και θα μειωθούν 31% στην τρέχουσα περίοδο.

"Βρισκόμαστε σε περίοδο 1.000 ημερών λιανικής ύφεσης και δεν έχουν περάσει ούτε οι μισές από αυτές τις ημέρες", τονίζει ο κ. Flickinger της Strategic Resource Group. "Θα είναι πολυ δύσκολα τα πράγματα για τις μάρκες επώνυμων και καταναλωτικών προϊόντων καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο".

Πλήγματα θα υποστούν και οι τεχνολογικές εταιρίες, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, servers και υπηρεσίες συμβούλων δεν θα ανακάμψουν έως το τέλος του έτους, όπως εκτιμά η Forrester Research, που προβλέπει ότι οι τεχνολογικές δαπάνες των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα μειωθούν 3,1% φέτος έναντι αύξησης 1,6% που εκτιμούσε η εταιρία ερευνών σε προηγούμενη πρόβλεψη.

Τα κέρδη των χημικών επιχειρήσεων πιθανότατα θα είναι καλύτερα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, αλλά οπωσδήποτε χαμηλότερα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008.

Τέλος, η Bank of America εκτιμά ότι οι εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης θα εμφανίσουν πτώση 41% στα κέρδη α΄ τριμήνου εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στους προμηθευτές πρώτων υλών και στις τεχνολογικές επιχειρήσεις. Οι κλάδοι υγείας και κοινής ωφελείας θα είναι οι μόνοι στη μικρή κεφαλαιοποίηση που θα εμφανίσουν αύξηση κερδών, σύμφωνα με τον οίκο.


*Σημειώνεται ότι στην έρευνα του Bloomberg για τις εκτιμήσεις σχετικά με την κερδοφορία α΄ τριμήνου δεν αναφέρεται πρόβλεψη για το ευρωπαϊκό Q1, αλλά υπάρχει για το σύνολο του έτους. Οι αναλυτές προβλέπουν, λοιπόν, ότι στο 2009 η εταιρική κερδοφορία των εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600 θα αυξηθεί 22%.

*Παραθέτουμε εδώ την εμφάνιση των κύριων χρηματιστηρίων του πλανήτη κατά το εξεταζόμενο διάστημα, δηλαδή το α΄ τρίμηνο του 2009.

MSCI World     -11,26
MSCI Αναδυόμενες αγορές     +0,52
S&P 500        -11,67
Dow Jones     -13,30
Nasdaq     -3,07
FTSEurofirst     -11,81
DAX     -15,08
FTSE     -11,46
CAC     -12,76
Nikkei     -8,47
Shanghai Composite     +30,34
MSCI Ασίας (πλην Ιαπωνίας)     +0,29

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v