Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ανάγκη για ένα νέο κοινό παγκόσμιο νόμισμα

Τη δημιουργία ενός νέου κοινού παγκόσμιου νομίσματος το οποίο θα μπορούσε να "λειτουργήσει" μαζί με το δολάριο στα συναλλαγματικά αποθέματα προτείνει στο ΔΝΤ η Κίνα.

Κίνα: Ανάγκη για ένα νέο κοινό παγκόσμιο νόμισμα
Τη δημιουργία ενός νέου κοινού παγκόσμιου νομίσματος το οποίο θα μπορούσε να "λειτουργήσει" μαζί με το δολάριο στα συναλλαγματικά αποθέματα προτείνει στο ΔΝΤ η Κίνα.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, κ. Zhou Xiaochuan, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο δολάριο, υποστήριξε ότι η κρίση απέδειξε σε όλους πως η στήριξη σε ένα μόνο νόμισμα είναι εξαιρετικά λανθασμένη τακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 2 τρισ. δολαρίων η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος "κάτοχος" παγίων αποτιμημένων σε δολάρια.

"Η έκρηξη της κρίσης και η διάχυσή της σε όλη την υφήλιο υποδεικνύουν τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα", τόνισε ο κ. Zhou.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας υποστήριξε ότι το δολάριο μπορεί να αντικατασταθεί από Special Drawing Right (SDR), "νόμισμα" το οποίο είχε δημιουργήσει το ΔΝΤ το 1969.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v