Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Summers: Επίθεση στην AIG για τα υψηλά bonus

Νέα επίθεση κατά της AIG και της απόφασής της να παράσχει 1 δισ. δολάρια σε στελέχη της ως bonus εξαπέλυσαν γερουσιαστές αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Barack Obama, κ. Lawrence Summers.

Summers: Επίθεση στην AIG για τα υψηλά bonus
Νέα επίθεση κατά της AIG και της απόφασής της να παράσχει 1 δισ. δολάρια σε στελέχη της ως bonus εξαπέλυσαν γερουσιαστές, με τον οικονομικό σύμβουλο του κ. Barack Obama, κ. Lawrence Summers, να χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση "εξωφρενική".

Σε συνέντευξή του στο ABC, ο κ. Summers υπογράμμισε ότι "υπάρχουν αρκετά απαίσια πράγματα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, όμως αυτή η απόφαση της AIG είναι το πλέον εξωφρενικό συμβάν".

Σύμφωνα με τον κ. Summers, "προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει τα χρήματα των φορολογουμένων. Κανείς δεν δίνει δεκάρα για τους μετόχους της AIG. Κανείς δεν αισθάνεται έστω και την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι σε ανθρώπους που μας οδήγησαν στην τρέχουσα δυσχερή κατάσταση".

Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αθετήσει τον λόγο της και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει στην AIG, γιατί κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε το σύστημα και θα έπληττε κατάφορα την εμπιστοσύνη.

"Το εύκολο θα ήταν να πούμε πάρτε τους τα κεφάλαια και να παραβιάσουμε τη συμφωνία που έχουμε μαζί τους. Όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές".

Σημειώνεται ότι η AIG έχει λάβει έως σήμερα πακέτο βοήθειας, δηλαδή χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, ύψους 170 δισ. δολαρίων, ενώ μεταξύ άλλων έχει συμφωνήσει να μειώσει τις αποδοχές των στελεχών της κατά 30% και να συνδέσει τα bonus με την παραγωγικότητα.

"H AIG εξαπατά το σύστημα. Όποια τράπεζα πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντέξει τους κανόνες που ισχύουν, τότε μπορεί να επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει λάβει", υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Barney Frank, επικεφαλής της House Financial Services Committee.

-- AIG: Πού διοχετεύτηκε μέρος της κρατικής βοήθειας

Η AIG δεν έχει απαντήσεις για τα bonus των στελεχών της, αλλά φρόντισε να αποκαλύψει πού κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έλαβε από το αμερικανικό κράτος.

Σύμφωνα με τον όμιλο, περίπου 105 δισ. δολ. έχουν τοποθετηθεί στα ταμεία αμερικανικών πολιτειών καθώς και στις Goldman Sachs, Societe Generale και Deutsche Bank. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες που είχαν αγοράσει πιστωτικά παράγωγα έκδοσης AIG είτε άλλα επενδυτικά προϊόντα έλαβαν τα εξής κεφάλαια: 12,9 δισ. δολάρια η Goldman Sachs, 11,9 δισ. η Societe Generale και 11,8 δισ. δολάρια η Deutsche Bank.

Παράλληλα, στα ταμεία των πολιτειών Καλιφόρνια και Βιρτζίνια διοχετεύτηκε το ποσό των 12,1 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v