Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ζημίες-κρατικοποίηση "βυθίζουν" τη μετοχή

Το 36% της Citigroup θα αποκτήσει το αμερικανικό δημόσιο, με μετατροπή προνομιούχων μετοχών $25 δισ. σε κοινές. Στα $32 δισ. οι ζημίες 2008. Νέες διαγραφές goodwill στα 9,6 δισ. Βουτιά για τον τίτλο από φόβους dilution.

Citi: Ζημίες-κρατικοποίηση βυθίζουν τη μετοχή
Το 36% της Citigroup θα το αποκτήσει το αμερικανικό δημόσιο, καθώς αποδέχτηκε να μετατρέψει προνομιούχες μετοχές αξίας 25 δισ. δολαρίων του ομίλου σε κοινές έπειτα από έκκληση της Citi.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε διαγραφή goodwill στο δ΄ τρίμηνο του 2008, ύψους 9,6 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας τις ζημίες της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2008 στα 32,1 δισ. δολάρια.    

Η είδηση προκαλεί την καταβαράθρωση του τίτλου της τράπεζας στις προσυνεδριακές συναλλαγές, με απώλειες 40% στο 1,5 δολάριο, ενώ νωρίτερα έχανε έως και 50% στο 1,28 δολάριο, αφού οι υφιστάμενοι κάτοχοι κοινών μετοχών προβληματίζονται για την "αραίωση" (dilution) της συμμετοχής τους. 

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που εξελίσσεται αυτή την ώρα, ο CEO του ομίλου, Vikram Pandit παραδέχτηκε ότι η απόφαση της διοίκησης να προκαλέσει dilution στις μετοχές "ήταν δύσκολη". Ωστόσο, τόνισε ότι το deal με το αμερικανικό δημόσιο "βάζει τέρμα στους φόβους για εθνικοποίηση της τράπεζας".

Η ανακοίνωση της Citi

Βάσει της ανακοίνωσης, η Citi θα προχωρήσει σε έκδοση κοινών μετοχών, οι οποίες μπορούν να "ανταλλαχθούν" με προνομιούχες, συνολικής αξίας 27,5 δισ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι συμφώνησε να προχωρήσει στη μετατροπή υπό την προϋπόθεση ότι ανάλογες κινήσεις θα πράξουν και ιδιώτες επενδυτές.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας σημειώνεται πως η μετατροπή προνομιούχων τίτλων σε κοινούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και για άλλους κατόχους προνομιούχων τίτλων, όπως το επενδυτικό όχημα της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, ο πρίγκηπας Alwaleed Bin Talal Abdulaziz Alsaud, η Capiral Research Global Investors, η Capital World Investors και άλλοι επενδυτές.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το αμερικανικό δημόσιο θα ελέγχει ποσοστό 36% στην τράπεζα, οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών -ιδιώτικά funds και δημόσιοι φορείς- θα ελέγχουν το 38%, ενώ οι κάτοχοι των κοινών μετοχών το 26% περίπου της τράπεζας. Το 21% των τίτλων θα βρίσκεται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση.   

Παράλληλα, η Citi έδωσε στη δημοσιότητα και επικαιροποιημένα αποτελέσματά της για το σύνολο του 2008, ανακοινώνοντας ζημίες από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 32,1 δισ. δολαρίων, ή 6,42 δολαρίων ανά μετοχή.

Ειδικότερα, προχώρησε σε νέα διαγραφή goodwill ύψους 9,6 δισ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο του 2008. Ακόμη, προχωρά σε διαγραφή ύψους 374 εκατ. δολαρίων σε σχέση με άυλα στοιχεία ενεργητικού της Nikko Asset Management. 

Ωε εκ τούτου, οι καθαρές ζημίες 2008 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώνονται στα 32,1 δισ. δολάρια και οι καθαρές ζημίες ανέρχονται στα 27,7 δισ. δολάρια.   

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης η απόφαση της Citi να μη διανείμει μέρισμα στους κατόχους των κοινών μετοχών και η διανομή μερίσματος 1 σεντς στους κατόχους των προνομιούχων.  

Παράλληλα, όπως αναφέρει, αναμένεται άμεσα η αναδιοργάνωση του διοικητικού συμβουλίου με νέα, ανεξάρτητα μέλη που θα αποτελούν και την πλειοψηφία στο Δ.Σ. "το ταχύτερο δυνατόν".

Ο τίτλος της Citi υποχωρεί κατά 40%, στο 1,5 δολάριο, στα futures της αμερικανικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v