Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

A. Stanford: Το νέο μεγάλο σκάνδαλο της κρίσης

Καθώς η κρίση σκάει τις "φούσκες", το ένα σκάνδαλο ακολουθεί το άλλο. Στις ΗΠΑ ο δισεκατομμυριούχος Allen Stanford, που έλεγε ότι οι αποδόσεις του ποτέ δεν πέφτουν κάτω από το 10%, έπεται της πυραμίδας Madoff.

A. Stanford: Το νέο μεγάλο σκάνδαλο της κρίσης
Ο Τεξανός δισεκατομμυριούχος κ. Allen Stanford, τρεις από τις εταιρίες του και δύο κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεών του κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές για "μαζική απάτη".

Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάλογο σε μέγεθος με την πυραμίδα Madoff, η οποία πρόσφατα εξανέμισε τα χρήματα δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών - και όχι μόνο. Ένα σκάνδαλο που βγαίνει στην επιφάνεια καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση σκάει διαφόρων ειδών "φούσκες" που δημιουργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής άνθησης.

Το FBI διεξάγει αυτές τις μέρες εκτενείς έρευνες στις επιχειρήσεις του "Σερ" Stanford και στα κεντρικά γραφεία του στην Αντίγκουα, στο νησί της Καραϊβικής όπου έχει την έδρα η "ναυαρχίδα" του. Και το Reuters παραθέτει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους της ζωής και της δραστηριότητας του μεγαλοεπενδυτή.

Τα μεγέθη που αφορούν στην οικονομική αυτοκρατορία Stanford προκύπτουν από τα websites της εταιρίας και από άλλες εσωτερικές πληροφορίες, όπως το Stanford Eagle Magazine που εκδίδει ο όμιλος. Στις τελευταίες παραγράφους παρατίθεται η προσφυγή της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Securities and Exchange Commission (SEC) εναντίον του επιχειρηματία.

Ο Allen Stanford


*Είναι Τεξανός πέμπτης γενεάς και πρόεδρος του ομίλου εταιριών Stanford Financial Group, που έχει πελάτες σε 140 χώρες του κόσμου και υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 50 δισ. δολαρίων.

*Ο παππούς του, Lodis, ίδρυσε την πρώτη Stanford Company κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ το 1932 στην μικρή πόλη του Τέξας Μέξια.

*Ο 58χρονος Allen Stanford ανέπτυξε την περιουσία του χάρη στο real estate στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και διεύρυνε την οικογενειακή επιχείρηση σε παγκόσμια εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων.

*Διαμένει στο Σεν Κρουά στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και έχει διπλή υποκοότητα (ΗΠΑ - Αντίγκουα). Υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός που έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την Αντίγκουα το 2006 κι έτσι έγινε Σερ Allen Stanford.

Από το περιοδικό του Allen Stanford

*"Ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός από τον κόσμο όπου έζησε ο παππούς μου, όταν ιδρύθηκε η πρώτη εταιρία Stanford… Ως εταιρία που ιδρύθηκε εν μέσω του Μεγάλου Κραχ, σε περιβάλλον απελπισίας, έχουμε αποδεδειγμένα αντιληφθεί ότι ακόμη και η πιο σοβαρή οικονομική διολίσθηση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες που θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις μακροπρόθεσμα".

Μεγάλες εταιρίες και βραχίονες Stanford

* Stanford Financial Group Global Management και Stanford Global Advisory LLC με έδρα στο Σεν Κρουά.

* Stanford International Bank, με έδρα στο Σεν Τζον στην Αντίγκουα.

* Stanford Group Company, με έδρα στο Χιούστον του Τέξας, όπου στεγάζεται η έδρα Βορείου Αμερικής.

* Stanford Policy Research Group, εταιρία ερευνών και κυβερνητικών σχέσεων στην Ουάσιγκτον.

Η Stanford προσφέρει όσον αφορά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες:


* Wealth management που περιλαμβάνει σχεδιασμό, διαχείριση κεφαλαίων, χρηματιστηριακές υπηρεσίες, θεματοφυλακή, ασφάλιση, νομίσματα και χρυσό.

* Θεσμικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν έρευνα, επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες και θεσμικές πωλήσεις και συναλλαγές.

Έντονη παρουσία στον αθλητικό χώρο


*Ο κ. Stanford έχει την ιδιοκτησία του πρωταθλήματος κρίκετ Twenty20 στην Καραϊβική, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθη τον Νοέμβριο αγώνας αξίας 20 εκατ. δολαρίων μεταξύ της Αγγλίας και της δικής του ομάδας, που καταρτίζεται από παίκτες Δυτικών Ινδιών.

*Έχει στενές σχέσεις με τον παίκτη γκολφ από τις νήσους Φίτζι κ. Vijay Singh και τον Βρετανό ποδοσφαιριστή κ. Michael Owen.

*Αμφιτρύων χορηγός των αγώνων τένις 2009 Sony Ericsson Open στη Φλόριντα, που θα διεξαχθεί την περίοδο Μάρτιος - Απρίλιος.

*Χορηγός της εβδομάδας ιστιοπλοΐας Stanford Antigua Sailing Week.

Οι κατηγορίες που απαγγέλλει η SEC αφορούν:


*Από το 1994 η Stanford International Bank ισχυρίζεται ότι πάντοτε πετύχαινε ετήσιες επενδυτικές αποδόσεις της τάξης του 10% και πλέον.

*Το 2008 η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι το "χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με μεγάλη διασπορά" έχασε μόνο 1,3%, ενώ εκείνη τη χρονιά ο δείκτης S&P 500 βούλιαξε 39%.

*Η SEC ισχυρίζεται ότι η ιστορική απόδοση της τράπεζας είναι "απίθανη, αν όχι αδύνατη".

*Η εταιρία δεν αποκάλυψε ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μεγάλο κομμάτι μη ρευστοποιήσιμου private equity και επενδύσεων real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v