Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Άνω του 1,5 τρισ. το τραπεζικό "πακέτο"

Πιθανότατα θα ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολάρια το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών όπως ανακοίνωσε ο Tim Geithner. Άνω των 500 εκατ. προορίζονται για την "τοξική τράπεζα" και 1 δισ. για τα δανειακά προγράμματα της Fed.

ΗΠΑ: Άνω του 1,5 τρισ. το τραπεζικό πακέτο
Θα ξεπεράσει πιθανότατα το 1,5 τρισ. δολάρια το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Tim Geithner.

Εκτός από τα εναπομείναντα 350 δισ. του TARP, η κυβέρνηση εξετάζει τη διάθεση 100 - 200 δισ. για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, 100 δισ. για να επεκτείνει το πρόγραμμα ενίσχυσης της Fed και 50 δισ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Συνοπτικά, το πλάνο προβλέπει τη σύσταση μιας "τοξικής" τράπεζας με στόχο την αγορά "τοξικών" ενεργητικών έως 1 δισ. δολαρίων στην οποία θα κληθούν να επενδύσουν και ιδιωτικοί φορείς, αγοράζοντας μη ρευστοποιήσιμους τίτλους που βασίζονται σε χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων, με μια minimum εγγυημένη απόδοση από το αμερικανικό δημόσιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Geithner, το πλάνο θα εφαρμοστεί αρχικά σε μια κλίμακα των 500 εκατομμυρίων δολαρίων και η επέκτασή του στο 1 τρισ. θα εξαρτηθεί από τον αντίκτυπο που θα έχει στην πραγματική οικονομία. 

Ο κ. Tim Geithner ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και οι τράπεζες θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την εξακρίβωση της βιωσιμότητάς τους, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του για υγιείς τραπεζικούς ισολογισμούς μετά την εφαρμογή του προγράμματος.

Επίσης, το υπουργείο συνεργάζεται με τη Fed ώστε να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα ενίσχυσης του καταναλωτικού δανεισμού για φοιτητές, αγορά αυτοκινήτου και πιστωτικές κάρτες από τα 200 εκατ. δολάρια στο 1 τρισ. δολάρια.

Ο κ. Geithner δήλωσε πως ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς, ότι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, αλλά πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δράσει άμεσα, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναστρέψει την κατάσταση.

Σημειώνεται πως η αγορά αντέδρασε αρνητικά στο άκουσμα των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, αφού οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις θεωρώντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Geithner δεν μετέδωσαν ούτε αισιοδοξία ούτε αυτοπεποίθηση.

Για απουσία νέων πρωτοβουλιών μιλούν οι αναλυτές, τονίζοντας πως οι διαρροές κάποιων λεπτομερειών του προγράμματος στα ΜΜΕ πριν από την επίσημη ανακοίνωση είχαν προεξοφληθεί ήδη από το χρηματιστήριο χάνοντας τη βαρύτητά τους.

---Υπερασπίστηκε τις κινήσεις της Fed o κ. Bernanke

Η θετική αντίδραση των αγορών στις κινήσεις της Fed την παρακινεί στη λήψη επιπλέον μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κ. Β. Bernanke σε ακρόαση στο Καπιτώλιο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Bernanke δήλωσε πως ο δανεισμός της Fed προς τις τράπεζες έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σταθεροποίησε την αγορά κρατικών τίτλων.

Επίσης, ο κ. Bernanke τόνισε πως η αγορά εκ μέρους της Fed τίτλων βασιζόμενων σε ενυπόθηκα δάνεια οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, όλες αυτές οι "βελτιώσεις" επιτεύχθηκαν σε μια περίοδο αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών και επιδείνωσης της κατάστασης στη χρηματιστηριακή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v