Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της ευρωζώνης

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, καθώς προτιμά πολιτική «αναμονής» και άλλων οικονομικών στοιχείων. "Σινιάλο" Τρισέ για μείωση στο 1,5% το Μάρτιο, αποκλείοντας την προοπτική των μηδενικών επιτοκίων.

Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της ευρωζώνης
Αμετάβλητα, όπως είχε προαναγγείλει ο Jean-Claude Trichet από το Νταβός, την προηγούμενη εβδομάδα, διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, καθώς προτιμά την πολιτική «της αναμονής» περισσότερων μακροοικονομικών στοιχείων.

Το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνη παρέμεινε στο 2%, με τον κ. Trichet να έχει τονίσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Νταβός, ότι η σημαντική συνεδρίαση για την ΕΚΤ είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Τον επόμενο μήνα, άλλωστε, οι οικονομολόγοι της τράπεζας θα δημοσιοποιήσουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της ευρωζώνης, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και πληθωρισμού, δύο εκ των βασικών στοιχείων που παρακολουθεί η ΕΚΤ προκειμένου να καθορίσει την νομισματική της πολιτική.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζ. Κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η αβεβαιότητα παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την σημαντική επιδείνωση της οικονομίας. 

Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το δ' τρίμηνο 2008 θα είναι "ιδιαίτερα αρνητικό". 

Παράλληλα, τόνισε, οι πληθωριστικές προσδοκίες συνεχίζουν να υποχωρούν, αφήνοντας περιθώρια πιο ευέλικτης νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό συνδέεται κυρίως με την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και προέβλεψε αύξηση του πληθωρισμού στο β' τρίμηνο του 2009. 

Ειδικότερα, επανάλεβα ότι τα τρέχοντα επίπεδα του 2% για τα επιτόκια της ευρωζώνης δεν αποτελεί και το χαμηλότερο σημείο, σημειώνοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να τεθούν μηδενικά επιτόκια στην ευρωζώνη.

"Δεν αποκλείω μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ" σημείωσε, ενώ ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 0,5% στο 1,5% σχολίασε "Πιθανότατα θα είναι το πρώτο νούμερο στο διάλογο".

Σχολιάζοντας τα οικονομικά πακέτα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ανέφερε ότι θα πρέπει να αποτελούν προσωρινό και στοχευμένο μέτρο. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v