Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: "Έτοιμη για όλα η ΕΚΤ"

Η σύνοδος της ΕΚΤ τον Μάρτιο είναι "η επόμενη σημαντικότερη", σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κ. Jean-Claude Trichet στο Bloomberg, στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός.

Τρισέ: Έτοιμη για όλα η ΕΚΤ
Η σύνοδος της ΕΚΤ τον Μάρτιο είναι "η επόμενη σημαντικότερη", σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κ. Jean-Claude Trichet στο Bloomberg, στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Trichet μοιάζει να στέλνει το μήνυμα ότι στη σύνοδο της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, ενώ το πιθανότερο είναι ότι τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί μείωση επιτοκίων.

"Τον Μάρτιο θα έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας, καθώς και τις προβλέψεις των οικονομολόγων μας",τόνισε ο κ. Trichet, προσθέτοντας ότι "τα πάρα πολύ χαμηλά επιτόκια είναι κατάσταση που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ήθελε να αποφύγει".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει δείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει κινήσεις που δεν είναι συνηθισμένες. "Έχουμε αποδείξει ότι δεν ακολουθούμε τα στάνταρτ. Άλλωστε, ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχουν καταργηθεί τα στάνταρτ. Εάν θα προχωρήσουμε σε μία ακόμη κίνηση που δεν είναι συνηθισμένη; Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Βλέποντας και κάνοντας".

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Trichet υποστήριξε ότι η ΕΚΤ "θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνει κοντά στον στόχο που έχει τεθεί (κοντά στο 2%)". Επίσης πρόσθεσε ότι "δεν βλέπουμε κίνδυνο αποπληθωρισμού".

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου και οι επενδυτές θεωρούν ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v