Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθετική μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη

Το όπλο των επιτοκίων χρησιμοποίησαν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, με ΕΚΤ, BoE και Riksbank να προχωρούν σε επιθετικές μειώσεις. Από -1% έως 0% η ανάπτυξη στην ΕΕ το 2009 είπε ο Ζ. Τρισέ.

Επιθετική μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη
Το όπλο της μείωσης επιτοκίων φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, με τη ΕΚΤ, την BoE και τη σουηδική Riksbank να προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν τις οικονομίες των χωρών τους.

Οι τρεις τράπεζες πιθανώς υπακούουν στις δηλώσεις αρκετών αναλυτών, οι οποίοι τονίζουν ότι η νομισματική πολιτική άργησε να ανταποκριθεί στην κρίση, με μοναδική ίσως εξαίρεση τη Fed.


-- "Υπάκουσε" στις αγορές η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σαφώς για πρώτη φορά, αποφάσισε να "υπακούσει" στις επιταγές των αγορών, προχωρώντας σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,5%.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΚΤ και φυσικά αποτυπώνει την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης.

Άλλωστε, πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας η Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία στο γ΄ τρίμηνο σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%), με σημαντική υποχώρηση κατανάλωσης και επιχειρηματικών επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2,1% παρείχε στην τράπεζα μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών και φυσικά τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γενναία μείωση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι η ισχνή ζήτηση και οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα.

Παράλληλα, προχώρησε σε νέα αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη έως το 2010.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι από ανάπτυξη 0,8% - 1,2% το 2008 η ευρωζώνη θα οδηγηθεί σε αρνητική έως στάσιμη ανάπτυξη το 2009 (-1% - 0%), επανερχόμενη σε οριακά θετική ανάπτυξη το 2010, από 0,5% έως 1,5%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός, από 3,2% - 3,4% το 2008 θα υποχωρήσει στο1,1% - 1,7% το 2009 και στο 1,5%  - 2,1% το 2010.


-- Επιθετική μείωση από την BoE

Για μία ακόμη φορά η Τράπεζα της Αγγλίας φρόντισε να είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, η οποία άγγιξε τις 100 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να αγγίζει το 2%.

Σύμφωνα με το MarketWatch, το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 1939, ενώ το Bloomberg υπογραμμίζει ότι είναι το χαμηλότερο από το 1959.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη από τους αναλυτές, αλλά αυτό υποστηρίζεται και από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της BoE, καθώς η βρετανική οικονομία διολισθαίνει με ταχύτητα σε ύφεση, όπως αποδεικνύει άλλωστε το σύνολο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Πάντως, η BoΕ μοιάζει να μένει από "πυρομαχικά" και αρκετοί οικονομολόγοι να τονίζουν ότι οφείλει να ανακαλύψει νέους τρόπους πέραν της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει την ύφεση της βρετανικής οικονομίας.

-- Στο 2% τα σουηδικά επιτόκια

Την πρώτη σημερινή μείωση πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, η οποία προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 175 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή του στο 2%.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, "μία ιχυρή μείωση στα επιτόκια είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας αλλά και στην παραγωγή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v