Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barton Biggs: "Έσπασε ο πάτος" στη Wall

Νέο γύρο βίαιης πτώσης στις αγορές του κόσμου βλέπει ο Barton Biggs που παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος να θεωρήσει πως είχε βρεθεί "πάτος" στη Wall Street. Απαραίτητο νέο πακέτο 1 τρισ. δολ. από τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Barton Biggs: Έσπασε ο πάτος στη Wall
Μία από τις "ιερές αγελάδες" της Wall Street o κ. Barton Biggs, παλαιότερα chief global strategist της Morgan Stanley στην οποία παρέμεινε για 30 χρόνια και τώρα διαχειριστής της φίρμας Hedge Funds, Traxis Partners, ομολόγησε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg ότι έκανε λάθος πιστεύοντας πως τον Οκτώβριο η Wall Street είδε τα χαμηλά της στα πλαίσια ενός secular bear market.

"Η (χθεσινή) συνεδρίαση ήταν πολύ σημαντική" είπε. "Οι δείκτες και ιδίως ο πιο αντιπροσωπευτικός, ο S&P, έσπασαν αποφασιστικά τα προηγούμενα χαμηλά τους και τα επίπεδα στήριξης, που σημαίνει ότι δεν είμαι σε θέση να πω πού βρίσκεται ο 'πάτος' της αγοράς.

Ίσως στις 700 μονάδες του S&P (σ.σ. περίπου 15% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο). Ειλικρινά δεν μπορώ να πω πού, όπως δεν μπορώ να πω πότε θα βρούμε πάτο.

Μπορώ όμως να σας πω όμως ότι τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές για όλες τις αγορές του κόσμου, οι οποίες προσέγγιζαν ξανά τα χαμηλά τους και τώρα είναι πιθανόν ότι και αυτές θα τα διασπάσουν".

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg τι θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές, ο κ. Briggs απάντησε "να φύγουν από τη μέση". Κι όταν ερωτήθηκε τι ακριβώς σημαίνει αυτό είπε "να πουλήσουν και να βγουν στην ακτή".

Παρ' όλα αυτά, υποστήριξε ότι μετά το σημείο όπου θα βρει πάτο η αμερικανική αγορά αναμένει ότι θα υπάρξει ράλι της τάξεως του 30% - 50% από αυτά τα χαμηλά.

Ο ίδιος είπε ότι η αμερικανική οικονομία, καθώς ήταν η πρώτη που εισήλθε στην κρίση και επειδή είναι η πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική, θα είναι και η πρώτη που θα εξέλθει από αυτή.

Πρόσθεσε όμως ότι κατά την άποψή του θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, το οποίο θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Ομπάμα.

Ωστόσο, τόνισε πως μεσοπρόθεσμα οι αναδυόμενες οικονομίες θα δώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη, διότι θα έχουν και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v