Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πρώτη "ένεση" 250 δισ. δολ σε τράπεζες

Περίπου 250 δισ. δολάρια πρόκειται να επενδύσει η κυβέρνηση Μπους σε αρκετές αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup και Goldman Sachs Group.

ΗΠΑ: Πρώτη ένεση 250 δισ. δολ σε τράπεζες
Περίπου 250 δισ. δολάρια πρόκειται να επενδύσει η κυβέρνηση Μπους σε αρκετές αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Citigroup και της Goldman Sachs Group, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Βάσει στοιχείων του MarketWatch, η JP Morgan και η Citigroup θα λάβουν από 25 δισ. δολάρια έκαστη, η Bank of America και η Merrill Lynch από 12,5 δισ. δολάρια, 10 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην Goldman Sachs και στη Morgan Stanley και 3 δισ. δολάρια στη State Street Bank και στην Bank of New York.

Σύμφωνα, δε, με τους "Financial Times", το υπόλοιπο ποσό θα "μοιραστεί" σε περιφερειακές, μικρές τράπεζες των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες "ενέσεις ρευστότητας" σε αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές αποτελούν μέρος του σχεδίου διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

«Συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα και αποφάσισαν να τα λάβουν πριν να είναι αργά», επισημαίνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Gerard Cassidy, τραπεζικός αναλυτής της RBC Capital Markets.

Σαφώς πρόκειται για μία νέα προσέγγιση του κ. Paulson, το «σχέδιο διάσωσης» του οποίου αρχικά έκανε λόγω για «αγορά τοξικών επενδύσεων» των τραπεζών και όχι για απόκτηση μεριδίων, έναντι μετρητών, από το αμερικανικό δημόσιο.

Όμως οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στην διατραπεζική αγορά αλλά και οι κινήσεις των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, μοιάζουν να αναγκάζουν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει περισσότερο «επιθετικά» μέτρα.

«Υπάρχει ένας πραγματικός αέρας αλλαγής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε σε συνέντευξή του από το Ντουμπάι ο κ. Stephen Schwarzman, επικεφαλής του private equity group, Blackstone Group, «πιθανώς να βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πιστωτικής κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v