Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Υποβάθμιση ανάπτυξης από HSBC-UBS

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης εντός του 2009 προχωρούν οι HSBC και UBS, με την HSBC να τονίζει ότι έφτασε η ώρα για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ευρώπη: Υποβάθμιση ανάπτυξης από HSBC-UBS
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης εντός του επόμενου έτους προχωρούν η HSBC και η UBS σε εκθέσεις τους στις 3/10 και 6/10 αντίστοιχα.

Η HSBC (ο τίτλος της έκθεσής της είναι απόλυτα χαρακτηριστικός: "Economics Europe: Take a deep breath") τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2009 στο 0,4% έναντι 0,9% πριν, τονίζοντας ότι η χαλάρωσή της δεν είναι απόρροια τόσο της πιστωτικής κρίσης όσο της έκρηξης στις τιμές πετρελαίου αλλά και του παγώματος στις αγορές ακινήτων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Για τη Βρετανία ο οίκος αναμένει αρνητική ανάπτυξη στο -0,2%, με ταυτόχρονη πτώση της κατανάλωσης κατά 2%, ενώ για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση της πρόβλεψής του, με την ανάπτυξη να τοποθετείται στο 4,8% από 7,1%.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η HSBC τονίζει ότι η ΕΚΤ οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική στήριξη των αγορών μέσω "ενέσεων" ρευστότητας και να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Μάλιστα ο οίκος πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2009.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της UBS ("European Equity Strategy") προχωρούν και αυτοί σε υποβάθμιση της πρόβλεψής τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, στο 0,3% για το 2009 έναντι 0,7%. Παράλληλα αναμένουν και η αμερικανική ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 0,3% (από 1,2% που προέβλεπαν πριν). Για την παγκόσμια οικονομία ο οίκος τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%, έναντι 2,8% σε προηγούμενη έκθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v