Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Σταθερά στο 4,25% τα επιτόκια ευρωζώνης

Η ΕΚΤ κράτησε σταθερά επιτόκια στην ευρωζώνη κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

ΕΚΤ: Σταθερά στο 4,25% τα επιτόκια ευρωζώνης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε σταθερά επιτόκια στην ευρωζώνη κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού αφαιρεί τα περιθώρια κινήσεων για τόνωση της ανάπτυξης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρήσε το επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο 4,25% σε μια απόφαση απόλυτα αναμενόμενη στις αγορές.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο και τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας κ. Axel Weber και κ. Λουκάς Παπαδήμος δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως χρειαστεί κι άλλη αύξηση, εάν ενισχυθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Καθώς ωστόσο η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνιση συρρίκνωση στο β’ τρίμηνο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι νομισματικές αρχές θα υποχρεωθούν σε μείωση επιτοκίων κατά το α΄τρίμηνο 2009.

Η συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει σύντομα ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Jean Claude Trichet, ενδεχομένως να προσφέρει ενδείξεις για τη μελλοντική στρατηγική της τράπεζας.

Όπως επισημαίνει και το τμήμα ανάλυσης της Alpha Bank, η ΕΚΤ, υπό τις τρέχουσες συνθήκες φαίνεται διατεθειμένη να επιμείνει στη στάση αναμονής, καθώς δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από το στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών λόγω διατήρησης των ισχυρών πληθωριστικών κινδύνων παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.


Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα στο Λονδίνο, η Bank of England, κράτησε σταθερό το επιτόκιο της στερλίνας στο 5%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v