Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρικές τράπεζες: "Δεμένα χέρια" λόγω κρίσης

Η συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών της υφηλίου στο συμπόσιο του Jackson Hole πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οικονομίες και αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με…τυφώνες.

Κεντρικές τράπεζες: Δεμένα χέρια λόγω κρίσης
Η συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών της υφηλίου στο συμπόσιο του Jackson Hole πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οικονομίες και αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με… τυφώνες.

Στο ετήσιο συμπόσιό τους ο κ. Ben Bernanke και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της Fed, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, και ο αντιπρόεδρος της Bank of Japan, κ. Kiyohiko Nishimura, μάλλον θα συμφωνήσουν ότι οι όποιες δυνατότητες παρέμβασής τους είναι περιορισμένες.

Το συμπόσιο θα αρχίσει με ομιλία του κ. Ben Bernanke, ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα καταθέσει τις απόψεις του για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο οικονομίας και νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

"Το μόνο που μπορούν να πράξουν αυτοί τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες είναι να παράσχουν την κατάλληλη θεραπεία προς τους χρηματοοικονομικούς ομίλους", σημειώνει ο κ. Myron Scholes, επικεφαλής της Platinum Grove Asset Management.

Άλλωστε, η ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθωριστικές πιέσεις, με αδύναμη ανάπτυξη, με τεράστια προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο και ως εκ τούτου με περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι καμία από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες δεν μπορεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική στην τρέχουσα περίοδο.

"Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να γίνουν αυτήν την περίοδο", τονίζει στο Bloomberg η κ. Lyle Gramley, πρώην στέλεχος της Fed και νυν σύμβουλος στη Stanford Group. "Η Fed το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσευχηθεί οι πιστωτικές αγορές να αυτοθεραπευτούν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v