Το μήνυμα Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση με ΗΠΑ και τα «εύσημα» Τραμπ

Δηλώνει κάθετα αντίθετος στη μετωπική Βρυξελλών - Ουάσιγκτον για τους δασμούς. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το θετικό σχόλιο Τραμπ στις πρωθυπουργικές προτάσεις. «Υπάρχουν περιθώρια συζήτησης», η θέση της Αθήνας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση με ΗΠΑ και τα «εύσημα» Τραμπ

Υπέρμαχος της εξάντλησης όλων των περιθωρίων διαπραγμάτευσης Ε.Ε. και ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή συνέντευξή του στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart (από το οποίο ενημερώνεται καθημερινά ο Ντόναλντ Τραμπ), έστειλε ουσιαστικά προς αυτόν ένα μήνυμα προφανώς σε συνεννόηση και με τις Βρυξέλλες. Ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win», αμοιβαίας επωφελούς, λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Λίγες ώρες αργότερα -και ενώ στο ενδιάμεσο είχε ανακοινωθεί ο «πάγος» για 90 μέρες στην επιβολή δασμών πλην της Κίνας- ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε θετικά τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού: «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (όσους θέλουν να διαπραγματευτούν για  τους δασμούς). Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», ήταν η απάντησή του σε δημοσιογραφική ερώτηση, προκαλώντας ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, κάτι που αναγνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα πως σε τέτοιες εξελίξεις όλες οι πλευρές βγαίνουν χαμένες. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα «ζυγίζει» την συνολική αντίδρασή της στους οριζόντιους αμερικανικούς δασμούς. 

Ισχυρούς δεσμούς

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει η Αθήνα, η μετωπική σύγκρουση δεν ωφελεί και για διαφόρους λόγους (οικονομικούς, γεωπολιτικούς κ.α.) θέλει να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και στην νέα εποχή που έχει ξημερώσει.

«Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Και όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον κ. Τραμπ. Και, όπως είπε, «μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Αυτό που λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης εξακολουθεί να υπάρχει πριν εξεταστούν οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν για προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

«Μπαίνουμε στην κρίση των δασμών, καμία παγκόσμια οικονομία δεν είναι ανθεκτική από τόσο σοβαρές εξελίξεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. Βεβαίως, σημείωσε, «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερο εκτεθειμένη από πλευράς εξαγωγών στις ΗΠΑ, γιατί μόνο το 50% των εξαγωγών μας πηγαίνει εκεί. Ωστόσο, επηρεάζεται έντονα η Ευρώπη που είναι η γειτονιά μας, επομένως αν η Ευρώπη βρεθεί σε ύφεση, θα αγοράζει λιγότερα από όσα εξάγουμε στην Ευρώπη, ενώ θα έχουμε λιγότερους τουρίστες».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v