Η μαζική δημόσια απαίτηση των γαλάζιων στελεχών για αυξήσεις στις αποδοχές όχι μόνο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και αυτών των Σωμάτων Ασφαλείας αποδυνάμωσε επικοινωνιακά την είδηση που ανακοίνωσαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Εξ ου και ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού, ο οποίος είδε δύο υπουργούς και πολλούς -κοντά στους 20- βουλευτές να ανατρέπουν τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό, «σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο», όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και τηλεφωνικά και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος τη δυσφορία του στους Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη, εκφράζοντάς τους την έκπληξή του για τις παρεμβάσεις τους, ο πρώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο δεύτερος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά τον υπουργό Ναυτιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τού έβγαλε «κίτρινη κάρτα», κρούοντάς του τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια και προειδοποιώντας τον να μην υπάρξει ξανά άλλο τέτοιο «ατόπημα».
Πλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «φρένο» στις εσωκομματικές αντιδράσεις, μολονότι στην ουσία δείχνει να υιοθετεί τη διεύρυνση των δικαιούχων της μισθολογικής αύξησης, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Παραπέμπει δε χρονικά τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση.
«Το γεγονός ότι έγιναν κάποιες ανακοινώσεις για τους στρατιωτικούς δεν σημαίνει ότι ήταν οι πρώτες ή οι τελευταίες. Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν πίσω. Αλλά με σωστούς όρους, στον σωστό χρόνο και με μια υπεύθυνη λογική και πολιτική, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας», ανέφερε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αφήνοντας αιχμές κατά των αντιδρώντων στελεχών.
Ο βασικός λόγος -λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον- που ανακοινώθηκαν τώρα οι νέες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η εκροή από τις Στρατιωτικές Σχολές και η δυσκολία να πειστούν νέοι άνθρωποι να δηλώσουν Σχολές Αξιωματικών στα μηχανογραφικά ενόψει των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Αντίστοιχες ανάγκες
Από την άλλη, όπως αναγνωρίζουν άπαντες στην κυβέρνηση, δεν είναι μόνο οι ένστολοι που τους ενδιαφέρουν, αλλά συνολικά η ελληνική κοινωνία, δεδομένου ότι αντίστοιχες ανάγκες υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Και η μεγάλη εικόνα, όπως την προσδιορίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είναι ότι η ελληνική οικονομία πλέον δημιουργεί προσδοκίες για να αποκατασταθούν αδικίες.
Προς αυτή την κατεύθυνση και την προσπάθεια να αναδειχθεί ένα περισσότερο «κοινωνικό πρόσωπο», κινείται και η εφαρμογή από σήμερα, 1η Απριλίου, της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το πρωί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αναδείξει τη θετική αυτή πτυχή του συνολικού κυβερνητικού αφηγήματος περί βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠρόκειται για την 5η αύξηση της βασικής αμοιβής από το 2019. Η σωρευτική αύξηση σε βάθος εξαετίας ανέρχεται στο 35,4%. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων:
- περισσότεροι από 575 χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα,
- δημόσιοι υπάλληλοι που επίσης θα δουν αύξηση,
- όσοι λαμβάνουν επιδόματα που εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό (όπως το επίδομα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας), ενώ συμπαρασύρονται και οι τριετίες.