Μαρινάκης: Μετά τη ΔΕΘ οι αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω

«Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι που επιθυμούν αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, υποστήριξε. Οι υπουργοί δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις. Πώς τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μαρινάκης: Μετά τη ΔΕΘ οι αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω

«Άπαντες, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, επιθυμούμε να αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών. Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι προς αυτήν την επιθυμία». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές που ζήτησαν την επέκταση των αυξήσεων, πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, και στα Σώματα Ασφαλείας.

«Το πού θα πάνε τα λεφτά καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο με καθοδήγηση πρωθυπουργού, με προφανώς δημοσιονομικά κριτήρια, δηλαδή με την ανάγνωση και τη μελέτη των δημοσιονομικών δεδομένων και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων είτε στις τηλεοράσεις είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας.

Η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει να συμβεί ξανά, για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη. Έγινε μια συνολική παρουσίαση από υπουργό Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις που είχε να κάνει με νέο βαθμολόγιο και νέο μισθολόγιό τους. Μέρος αυτής της ανακοίνωσης ήταν και σημαντικές μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό έγινε για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η εκροή από τις στρατιωτικές σχολές και η δυσκολία να δηλώσουν οι νέοι αυτές τις σχολές. Ενόψει των μηχανογραφικών, οι συνολικές αυτές αποφάσεις ήταν απαραίτητες. Ο δεύτερος λόγος ήταν η εξοικονόμηση που είχε κάνει το υπουργείο Άμυνας και ο τρίτος λόγος, η ρήτρα διαφυγής», σημείωσε.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «οι περαιτέρω αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ. Θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ενστόλους. Κάθε τι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση όσον αφορά τους χειρισμούς της υπόθεσης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας αλλά με δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν πρέπει να χαθεί από τη μεγάλη εικόνα το ότι η οικονομία μας δημιουργεί προσδοκίες. Θα γίνει με όρους υπευθυνότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και δικαιοσύνης. Όχι δημιουργώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «δεν πρόκειται η παράταξη της ΝΔ να μπει στη λογική του ‘δώσ' τα όλα’. Να μην επιστρέψουμε ούτε στη δεκαετία του '80 και στη δεκαετία των μνημονίων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη θετική διάθεση βουλευτών να στηρίξουν τα σώματα ασφαλείας.

Οι υπουργοί συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται στις συλλογικές αποφάσεις του. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψουν να επιστρέψουμε σε εποχές που συζητούσαμε σε ποια χώρα θα πάνε οι νέοι. Δεν κάνει καλό ούτε χρειάζεται να χρησιμοποιήσω υπερβολικές εκφράσεις, ότι είναι εκτός γραμμής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα, όμως είναι καλό να αντιμετωπίζουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως συνολική πολιτική που δεν αποκλείει έκτακτες παρεμβάσεις».

Ιδρυτική διακήρυξη

Ο κ. Μαρινάκης αρνήθηκε ότι η σημερινή αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας είναι κάποιο μήνυμα προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, λόγω της θέσης του στο θέμα των αυξήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε εξάλλου ότι «η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι στον πυρήνα της ιδρυτικής διακήρυξης και αξιών της ΝΔ. Έχουμε καταφέρει να μεγαλώσουμε την πίτα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, όχι με δανεικά. Πληγές που το κράτος είχε για πολλές δεκαετίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να τις κλείσει και κάποιες τις κλείνει».

Αναφορικά με το ζήτημα των Τεμπών και τη γνησιότητα των τριών βίντεο που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Δεν πρόκειται να παίξουμε τον ρόλο των ανακριτών και εισαγγελέων. Και αυτά τα στοιχεία θα συνεκτιμηθούν από τη δικαιοσύνη, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Δεν μπορώ όμως να μη μιλήσω για υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, αν το πόρισμα της αστυνομίας ήταν το αντίθετο, θα έκαναν συνεχείς ερωτήσεις και ανακοινώσεις.

Θεωρώ ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για να πάμε το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι βιαστικά, στην κύρια διαδικασία. Προβληματίζομαι μήπως η συγκάλυψη ήταν από την αντίθετη σκοπιά.

Συγκεκριμένες δυνάμεις διέσπειραν μια σειρά από fake news, εργαλειοποιώντας τον πόνο των συγγενών για να εξοργίζουν την ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης και τοξικότητας. Κανείς δεν είπε ότι έγιναν όλα τέλεια, να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη όποιος κρίνει η δικαιοσύνη. Όλο αυτό όμως που κτιζόταν περί συγκάλυψης, αρχίζει να αντιστρέφεται 180 μοίρες».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Πιερρακάκης: Θα εξετάσουμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει

Στις αυξήσεις στους ενστόλους, καθώς και για το ενδεχόμενο αυξήσεων και σε άλλα σώματα ασφαλείας, αναφέρθηκε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκηςμιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η συζήτηση αυτή παραβιάζει ανοιχτές θύρες, γιατί έτσι κι αλλιώς οι αυξήσεις αυτές είναι ήδη προγραμματισμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε 30 ευρώ που δίνονται ως αύξηση από την 1η Απριλίου σε όλο το Δημόσιο, προστίθενται ήδη στα 70 που δόθηκαν πέρυσι. Υπάρχουν 100 ευρώ που θα δοθούν πάλι σε όλους τους ενστόλους τον Ιούλιο».

«Πέρα από όλο αυτό λοιπόν, τι έχει γίνει εδώ; Έχουν προτεραιοποιηθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι με το ίδιο σκεπτικό θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει. Θα εξαντλήσουμε αυτές τις δυνατότητες για να στηρίξουμε συνολικά τους ενστόλους. Αλλά αυτό θα γίνει με πλαίσιο, με πρόγραμμα, με χαρτί και μολύβι», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ 

Τα τελευταία 24ωρα οι πολίτες γίνονται μάρτυρες ενός άχαρου διαγκωνισμού με αποκλειστικά εσωκομματική αναφορά μεταξύ υπουργών σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των ενστόλων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, σημειώνει το Κίνημα, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μοίρασε ρόλους: στο Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε θεσμική στάση που δεν ενδίδει στην παροχολογία, και στους διαφωνούντες υπουργούς τον ρόλο του λαϊκιστή και του δήθεν πονόψυχου που ζητά αυξήσεις για να ενισχύσει την προσωπική του δημοφιλία.

Η ενίσχυση των εισοδημάτων των ενστόλων απαιτεί ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μισθολογική και βαθμολογική αναβάθμισή τους, την οποία δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v