Καθαρές λύσεις χωρίς… συνιστώσες vs ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο

Ανδρουλάκης: Το άθροισμα των κομμάτων φέρνει μείωση ποσοστών και θέλετε να το πάρω σοβαρά όλο αυτό; Φάμελλος: Μονόδρομος η εκλογική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Καθαρές λύσεις χωρίς… συνιστώσες vs ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο

Η πρόταση για ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές απευθύνεται εδώ και τρεις μήνες από την Κουμουνδούρου στην Χ.Τρικούπη και επανέρχεται με ένταση λόγω της κακής δημοσκοπικής εικόνας που παρουσιάζουν οι δυνάμει “εταίροι”: το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.

Παρά το απόλυτο “όχι” του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος την κατέθεσε εκ νέου χθες, σε μία προσπάθεια να εμφανίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ “επισπεύδουσα” στη συζήτηση που έχει ανοίξει από κάποιες πλευρές για νέο κεντροαριστερό φορέα, όπως σημειώσαμε αναλυτικά την Κυριακή.

Η απάντηση ήταν πάλι “όχι”, όχι μόνο από τον κ. Ανδρουλάκη αλλά και από κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Παύλος Γερουλανος.

Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, ακυρώνοντας, από την πλευρά του το βασικό επιχείρημα, ότι δηλαδή η εκλογική συνεργασία θα αθροίσει τις δυνάμεις των κομμάτων που θα την συνθέτουν και, άρα, το ποσοστό τους θα αναμετρηθεί με εκείνο της ΝΔ.

“Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήρια τους, άρα τελικά ωφελημένη να είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θέλετε να τα πάρω σοβαρά όλα αυτά;”, απάντησε.

Η βεβαιότητα περί της “μείωσης” προκύπτει από το γεγονός ότι σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες για εκλογική συμπόρευση, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων δεν θα στήριζε το εγχείρημα στην κάλπη.

Κατά τις διευκρινίσεις στελεχών του μάλιστα, το κόμμα δεν θα έφτανε καν ενωμένο στις εκλογές, καθώς ένα τμήμα του (“και όχι μόνο οι περί την Άννα Διαμαντοπούλου”) θα αποχωρούσε με θόρυβο.

Το κοινό σημείο όλων των “φυλών” του ΠΑΣΟΚ δε, είναι ότι η αυτόνομη πορεία του κόμματος “παραμένει αδιαπραγμάτευτη” και επ΄ αυτής θα δοθεί η μάχη. Διότι, συν τοις άλλοις, όπως παρατηρούν, “οι πολίτες θέλουν καθαρή εικόνα και όχι ‘συνιστώσες’ που θα απειλούν το εγχείρημα σε κάθε διαφωνία”.

Οι πιο αρνητικοί άλλωστε παραπέμπουν στις τρεις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία για να δώσουν έμφαση στην κεντρική θέση του κόμματος: ναι σε επί μέρους συνεργασίες στη Βουλή, όπως η από κοινού πρόταση μομφής στην κυβέρνηση ή η κοινή στάση στην διερεύνηση των Τεμπών - όχι σε κεντρική σύμπραξη και, μάλιστα, εκλογική με κοινό ψηφοδέλτιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέγιστη πίεση στο ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου επιμένει πως, πέραν των συνεργασιών στη Βουλή, πρέπει να υπάρξει “φόρουμ διαλόγου” των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο “προγραμματικές συμφωνίες σε άμεσα κοινωνικά θέματα”.

Στελέχη της αποδίδουν την επαναφορά της πρότασης για κοινό ψηφοδέλτιο από τον κ. Φάμελλο στην προσπάθεια να ασκηθεί “η μέγιστη πίεση” στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα χρεωθεί την αποτυχία εκλογικής αντεπίθεσης των “ενωμένων” προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ.

Και εξηγούν ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο επιβάλλεται από τον εκλογικό νόμο διότι ένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να πάρει το μπόνους εδρών ακόμα κι αν βγει πρώτος σπάζοντας το φράγμα του 25%.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

“Θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τους υπέρμαχους της συνεργασίας”, αναφέρουν, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτές θα περιοριστούν σε μικρομεσαία στελέχη του κόμματος “σε αυτή τη φάση”.

Και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συζήτηση για εκλογική συνεργασία θα πάρει άλλες διαστάσεις μετά το Πάσχα, διότι το τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό θα επιβάλλει προοδευτικές λύσεις.

ΝΕ.ΑΡ.: Δεν συζητά αυτόνομη πορεία

Ως προς τη Νέα Αριστερά, η θέση για συνεργασία παραμένει στο επίπεδο του “λαϊκού μετώπου”, αν και πολλά στελέχη της κλίνουν υπέρ της εκλογικής σύμπραξης.

Το ισχνό δημοσκοπικό ποσοστό (1,5% πάνω κάτω) δεν επιτρέπει καμία συζήτηση για αυτόνομη κάθοδο, ενώ κάποιοι βουλευτές έχουν μπει ήδη στη διαδικασία “κατανομής” των εκλογικών περιφερειών ανάμεσα στους “εταίρους” ώστε η σύμπραξη να μην στερήσει έδρες από τη σημερινή ΝΕ.ΑΡ. ή, τουλάχιστον, να διατηρηθούν οι περισσότερες.

Οι αποφάσεις για τα περί εκλογικής συνεργασίας αναμένεται να ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στα μέσα Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v