Ο διπλός στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι

Η Σύνοδος για την Ουκρανία και η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας - Γαλλίας - Κύπρου - Λιβάνου. Κρίσιμο ταξίδι την Κυριακή στο Ισραήλ. Η αμυντική συνεργασία, οι περιφερειακές εξελίξεις και η… ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.

Ο διπλός στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι

Σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντηση για την Ουκρανία στο Λονδίνο όπου δεν είχε προσκληθεί, σε αυτήν που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι για το ίδιο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια περίοδο έντονων γεωστρατηγικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν έναν διαφορετικό ρόλο μετά την εκλογή Τραμπ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βάλουν στο μικροσκόπιο όλα τα τελευταία δεδομένα, θα αξιολογήσουν τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου, αλλά και της περαιτέρω βοήθειας που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Β. Ζελένσκι.

Στη σημερινή Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς και χώρες εκτός Ε.Ε. που έχουν προσκληθεί.

Η Σύνοδος του Παρισιού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Μαρτίου και μόλις μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις διαβουλεύσεις των ΗΠΑ τόσο με τη Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία και αφορούν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Θέση της Αθήνας είναι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί. Τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, ολοκληρωμένης και διαρκούς ειρήνης που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρουν στην κυβέρνηση, δεν είναι απλώς ένα περιφερειακό ζήτημα, αλλά έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Τετραμερής συνάντηση

Αύριο, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συναντήσει τον κ. Μακρόν, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Γαλλίας - Κύπρου - Λιβάνου είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζουν δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν υψηλού συμβολισμού και σημασίας, καθώς απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου. Μάλιστα, στη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό είχε συμμετάσχει τότε και ο κ. Αούν, ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου.

Πέραν του Λιβάνου, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να ρίχνει γέφυρες και προς το Ισραήλ, όπου θα μεταβεί την Κυριακή. Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η επίσκεψη, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, «αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.

Η επίσκεψη θα γίνει στον απόηχο του παγώματος των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και με τα σενάρια να θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά την παρέμβαση των Ισραηλινών προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες πόντισης του καλωδίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v