Προανακριτική: Ρίχνει αυλαία δύο ημέρες μετά… την πρεμιέρα 

Ειλημμένη η απόφαση τερματισμού της από την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι επόμενες κινήσεις. Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ λόγω (και) της παρέμβασης Αλιβιζάτου.

Προανακριτική: Ρίχνει αυλαία δύο ημέρες μετά… την πρεμιέρα

Σε κλίμα μεγάλης έντασης θα συνεδριάσει σήμερα (12:00 μ.) για δεύτερη… και τελευταία φορά η Προανακριτική επιτροπή που αφορά τον Χρήστο Τριαντόπουλο. 

Η κυβερνητική πλειοψηφία (14 βουλευτές-μέλη) θα αποδεχτεί και υπερψηφίσει το αίτημα του πρώην υπουργού να αναλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο τη διερεύνηση των κατηγοριών που τον βαρύνουν και, αναλόγως, να τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο ή να τον απαλλάξει. 

Στη συνέχεια, θα οριστεί ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την έγκριση της απόφασης. Δεδομένου ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική, με κάλπη, τα φώτα θα πέσουν στους βουλευτές της ΝΔ, για το ενδεχόμενο κάποιων «αντάρτικων» κινήσεων, μετά και τη δυσφορία που προκάλεσε ο ανασχηματισμός.

Η αντιπολίτευση (13 βουλευτές-μέλη) θα αντιτάξει την ανάγκη λειτουργίας της Προανακριτικής προκειμένου να εξεταστούν μάρτυρες, να κατατεθούν νέα στοιχεία, αλλά και να λάβουν όλα αυτά τη δημοσιότητα που επιτρέπει μία κοινοβουλευτική διαδικασία. 

Κατά τον σχεδιασμό, τον «χορό» θα σύρει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα παρουσιάσει αμέσως τον κατάλογο μαρτύρων που προτείνει, με το όνομα του κ. Μητσοτάκη μέσα, με το επιχείρημα ότι την επίμαχη περίοδο ο κ. Τριαντόπουλος ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και άρα λειτουργούσε υπό τις εντολές του.

Η επιμονή στην παρουσίαση του καταλόγου μαρτύρων θα γίνει προκειμένου να αναδειχθεί το σκεπτικό τους πως ένας από τους βασικούς λόγους που το Μαξίμου αποφάσισε τον τερματισμό της λειτουργίας της Προανακριτικής είναι να μην υπάρξει κλήτευση στον πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος θα κατέθετε με υπόμνημα και όχι με φυσικά παρουσία.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποχωρήσει από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ το ίδιο θα πράξει και στην Ολομέλεια, όταν τεθεί προς ψηφοφορία η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Προανακριτικής.

«Καταγγέλλω τον κ. Μητσοτάκη για ένα ακραίο επεισόδιο συγκάλυψης, ένα πραξικόπημα δημοκρατικό γιατί δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί (στο Kontra) ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.

ΠΑΣΟΚ: Εκνευρισμός και αμηχανία  

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει επίσης δυναμική παρουσία στη σημερινή συνεδρίαση. Μιλάει ήδη για «καταστρατήγηση του Συντάγματος» και αποδίδει την κυβερνητική επιλογή για παράκαμψη της Προανακριτικής στην προσπάθεια να μην καταθέσουν μάρτυρες και να μη φτάσουν στη Βουλή νέα στοιχεία. 

Στο κόμμα πάντως επικρατεί εκνευρισμός για την τροπή που πήρε η υπόθεση, δεδομένου ότι ήταν δική του πρόταση η σύσταση Προανακριτικής στη βάση πλημμεληματικού κατηγορητηρίου εναντίον του κ. Τριαντόπουλου.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ενδεικτικός είναι ο καβγάς ανάμεσα στην Ευαγγελία Λιακούλη και στον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν η πρώτη επισήμανε σε έντονο ύφος ότι αν και μέλος της Προανακριτικής, δεν ενημερώθηκε για τη «γραμμή» του κόμματος στα νέα δεδομένα. Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη («ήρθες να δημιουργήσεις εντυπώσεις») αποδόθηκε σ' αυτόν ακριβώς τον εκνευρισμό.  Κι αυτό παρά την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ πως δικαιώθηκε η επιλογή του να ζητήσει Προανακριτική, διότι, αν δεν το είχε κάνει, «ο κ. Τριαντόπουλος θα ήταν ακόμα υπουργός». 

Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Προανακριτικής, έγινε γνωστό ότι την κ. Λιακούλη θα αντικαταστήσει στην επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Η εξήγηση είναι πως η βουλευτής βρίσκεται σε περιοδεία.

Σημειώνεται ότι η στήριξη του Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου στην κυβερνητική τακτική της άμεσης παραπομπής του πρώην υπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο (σ.σ. είχε αρθογραφήσει σχετικά προ ημερών) ενέτεινε την αμηχανία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. 

Κι αυτό διότι ο κ. Αλιβιζάτος ανήκει, με την ευρεία έννοια, σ' αυτόν τον χώρο και, συνεπώς, γεννάται το ερώτημα εάν τον είχε συμβουλευτεί η ηγεσία του κόμματος, πριν προτείνει την Προανακριτική. Και, κυρίως, πριν αντιδράσει με την κυβερνητική επιλογή που ταυτίζεται με την άποψη του κ. Αλιβιζάτου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v