Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης.
Ο πρώην πρωθυπουργός αποδόμησε το σύνολο του κυβερνητικού έργου, χωρίς σε κανένα σημείο να ονοματίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε δικαιωμένος για την πολιτική του και τη μέχρι τώρα στάση του, ενώ μίλησε και σε προσωπικούς τόνους, εμφανιζόμενος ως μέλος της παράταξης της ΝΔ, παρά την προ μηνών διαγραφή του από αυτήν. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.
«Η συζήτηση για την πρόταση μομφής γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία μοιάζει η Δύση να στρέφεται εναντίον της Δύσης. Αποδοκιμάζονται πολλά πράγματα, ο δικαιωματισμός, το άνοιγμα των συνόρων, η βεβιασμένη πράσινη μετάβαση, η woke ατζέντα, η πολιτική της Δύσης στο ουκρανικό. Το ΝΑΤΟ δεν ξέρουμε σε τι μορφή θα υπάρχει αύριο. Αυξάνεται η αβεβαιότητα παντού βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Καταρρέει γύρω μας ένα πολιτικό σύστημα μεταλλαγμένων, που εγκατέλειψαν τα πολιτικά τους προγράμματα. Που εγκατέλειψαν την προστασία των συνόρων και την δημόσια ασφάλεια και έγιναν τροχονόμοι των δουλεμπόρων. Η κατάρρευση στην Ευρώπη άρχισε πριν επανεκλεγεί ο Τραμπ στην Ευρώπη. Αποκαλύφθηκε η γύμνια του συστήματος».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπως είπε, «έχουμε πρόσθετα, τεράστια ζητήματα που προκαλούν πρωτοφανείς κραδασμούς. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας καταρρέει, ενώ έχουμε και το δυστύχημα των Τεμπών. Η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση της Ελλάδας είχα πει ότι ήταν λάθος που θα πληρώναμε. Και αυτό έγινε. Αγωνίστηκα να σας πείσω ότι ο δικαιωματισμός δεν έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεσπίσαμε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μετά την εκλογή του Τραμπ ανακαλύψαμε ότι τα φύλα είναι δυο και όχι 72. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα μετά το 2020 δεν είχε συνεκτική πολιτική. Οι παράνομοι εξακολουθούν να μπαίνουν και σήμερα, λίγοι, λίγοι. Τώρα αλλάζει η πολιτική αυτή σε άλλες χώρες και είναι το λαθρομεταναστευτικό που προκαλεί τριγμούς σε όλη τη Δύση».
Τα ελληνοτουρκικά
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «συμφωνίες φιλίας κάνεις αφότου λύσεις τα προβλήματα με τους γείτονες. Αν κάνεις συμφωνία με χώρα που σε απειλεί, υποβαθμίζεις διεθνώς τις προκλήσεις που δέχεσαι. Κάνουμε πολιτική κατευνασμού», είπε και αναφέρθηκε στην Κάσο αλλά και στην απόσυρση του ερευνητικού σκάφους για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
Δεν κάναμε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό λόγω Τουρκίας. Καμία αντίδραση ούτε πριν ούτε σήμερα, για να μην διαταράξουμε τα δήθεν ήρεμα νερά. Είχαμε ήρεμα νερά, όχι γιατί η Τουρκία έπαψε να προκαλεί, αλλά γιατί εμείς πάψαμε να αντιδρούμε στις προκλήσεις της. Όλα αυτά οδήγησαν στην απομόνωση της Ελλάδας. Τώρα που άρχισε η Άγκυρα να προμηθεύεται όπλα και από ΗΠΑ και από Γερμανία και από Γαλλία, πώς να αντιδράσει η Ελλάδα όταν έχουμε διακηρύξει ότι η Τουρκία είναι φίλη μας; Τώρα κάποιοι εισπράττουν αυτό το ξέπλυμα της Τουρκίας».
Το Ουκρανικό
Σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό σημείωσε ότι «σωστά η Ελλάδα κατήγγειλε την ρωσική εισβολή, αλλά έπρεπε να επισημάνουμε ότι αυτά τα έκανε η Τουρκία στην Κύπρο. Έπρεπε να είχαμε στο νου μας ότι μετά τον πόλεμο, θα ερχόταν η ειρήνη, έπρεπε να είμαστε έτοιμοι. Αποδειχθήκαμε πιο Ουκρανοί από τους Ουκρανούς.
Τώρα που οι ΗΠΑ αλλάζουν γραμμή, βρεθήκαμε απομονωμένοι από παντού, από Ρωσία, από ΗΠΑ και από Ευρωπαίους. Καλώντας μάλιστα την Τουρκία στο Λονδίνο χωρίς να καλέσουν την Ελλάδα. αυτό και αν είναι απομόνωση».
Τα Τέμπη
Για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο και την τραγωδία των Τεμπών. Επί 20 χρόνια η Ελλάδα έπαιρνε κοινοτικά κονδύλια για να εκσυγχρονίσει τους σιδηροδρόμους της. Εγκαινιάστηκαν τρένα με διπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το παρελθόν χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους γιατί δύο χρόνια μετά από το δυστύχημα ακόμα δεν έχουμε πόρισμα. Και όταν βγήκε αυτό αποδείχθηκε ότι υπήρξε έκρηξη που οφειλόταν σε άγνωστο παράνομο φορτίο. Και η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσιωπήσει την ύπαρξη του παράνομου αυτού φορτίου. Η ίδια κυβέρνηση προεξοφλούσε το πόρισμα, όταν όμως βγήκε, αποκαλύφθηκε ότι οι συγγενείς είχαν δίκιο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΈγιναν και απανωτά λάθη αμέσως μετά το δυστύχημα. Και σ’ αυτό οι γονείς είχαν δίκιο. Εκατομμύρια Ελλήνων βγήκαν στους δρόμους, πλήγμα μεγάλο και για την κυβέρνηση και για την δικαιοσύνη. Συνειδητοποιούν ότι δυστυχώς όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση τους. Αντί να αγκαλιάσει τις οικογένειες, ακόμα και αν έλεγαν μια κουβέντα παραπάνω, αντιδικούσε μαζί τους. Μετέτρεψε μόνη της μια τεράστια εκδήλωση αλληλεγγύης σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις».
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ειρωνικά ότι «από το πολύ επιτελικό κράτος έχει χαθεί ο έλεγχος παντού. Γιατί ήταν τόσο συγκλονιστικά μεγάλες οι συγκεντρώσεις; Η κυβέρνηση παραβίασε τον ελληνικό αξιακό κώδικα της οικογένειας. Έδειξε ότι στέκεται μακριά και όχι δίπλα στις οικογένειες. Έκανε άμυνα πολιτικού συμφέροντος».
Η αποσταθεροποίηση
Παράλληλα, στις προειδοποιήσεις Μητσοτάκη περί κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε: «Μιλάει τώρα η κυβέρνηση για αποσταθεροποίηση και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή έχει ξεκινήσει από καιρό. Στα ευρωεκλογές είχε χάσει πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους.
Αποσταθεροποίηση προκαλείται όταν αποτυγχάνει η Εξωτερική Πολιτική, όταν αποτυγχάνει η Ενεργειακή Πολιτική, όταν δυσλειτουργεί το ‘επιτελικό κράτος’, όταν τη μία καταγγέλλεις τη "δικτατορία της πλειοψηφίας", όπως κάνουν όλοι οι woke, κι ύστερα γυρίζεις στο ακριβώς αντίθετο και καταγγέλλεις τη "δικτατορία των μειοψηφιών". Και πάλι, επειδή στο μεταξύ, είχε εκλεγεί ο Ντόναλντ Τράμπ.
Η Κυβέρνηση επίσης ανατροφοδοτεί η ίδια την αποσταθεροποίηση, όταν δείχνει αλαζονεία και ανακαλύπτει γύρω της "εχθρούς". Παντού... Για τις τεράστιες συγκεντρώσεις ανακάλυψε χθες τα...bots!».
Η διαγραφή του
Πριν λίγους μήνες, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, «εχθρός ήταν ό τέως Πρωθυπουργός και Αρχηγός της! Δηλαδή εγώ... Σε ό,τι με αφορά, ούτε το φρόνημά μου μπορεί κανείς να διαγράψει, ούτε την αγάπη μου για την Πατρίδα, ούτε τους αγώνες μου για την Παράταξη, ούτε τις απόψεις μου. Ούτε και μπορεί να διαγράψει, όσα εγκαίρως είχα προειδοποιήσει...Και πάντως, η λαϊκή κατακραυγή σήμερα κατά της κυβέρνησης δεν αντανακλά πάνω στην Παράταξή μας... Στο κάτω-κάτω, εμείς, είμαστε η Παράταξη που θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα. Που υπερασπίστηκε αξίες, ελληνική ταυτότητα, Ορθοδοξία και Οικογένεια. Και πάνω απ’ όλα, εμείς είμαστε η Παράταξη που κράτησε τη χώρα όρθια σε δύσκολες στιγμές. Αυτοί είμαστε».
Οι υπουργοί
Αυτή τη στιγμή, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, το πρόβλημα δεν είναι με τα μπλοκάκια του Σημίτη που μας λείπουν, αλλά οι 62 υπουργοί και υφυπουργοί που μας περισσεύουν! Έχουμε στην Ελλάδα περισσότερα μέλη υπουργικού συμβουλίου απ’ ό,τι χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία! Μη περιμένετε να υπάρξει «επιτελικό κράτος» με τόσο υδροκεφαλικό κυβερνητικό σχήμα. Ούτε αξιολόγηση μπορεί να γίνει – που τη θυμηθήκατε πάλι χθες – ούτε έλεγχος μπορεί να υπάρξει, ούτε τραγωδίες μπορούν να αποτραπούν».
Η αντιπολίτευση
Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Μπορεί η κυβέρνηση να πέφτει δημοσκοπικά, αλλά και τα περισσότερα άλλα κόμματα πέφτουν επίσης... Συζητάμε σήμερα για τη δυσπιστία έναντι της κυβέρνησης. Αλλά καλό θα είναι η αντιπολίτευση να αντιληφθεί ότι υπάρχει δυσπιστία και γι’ αυτήν. Βαθιά δυσπιστία... Δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα - συνολικά!».
Και συνέχισε ο κ. Σαμαράς: «Θα απέχω από την αποψινή ψηφοφορία προειδοποιώντας με αγωνία για το πολιτικό μας σύστημα που συνεχώς απονομιμοποιείαι στη συνείδηση του λαού. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις. Δεν έχεις να δεις τίποτα άλλο. Κοιτάξτε και τι γίνεται εδώ μέσα: Δεν μπορεί να σαρώνονται όλα στον κόσμο γύρω μας, κι εμείς εδώ, να τσακωνόμαστε, για το ποιός... βλάπτει τη χώρα περισσότερο… Τα υπαρκτά προβλήματα και τις πραγματικές ευκαιρίες το πολιτικό μας σύστημα δεν τα αναδεικνύει...
Γι’ αυτό και η δυσπιστία αγκαλιάζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα... "Δεν έχω οξυγόνο" φώναζε όλη η χώρα πριν λίγες μέρες. Αν τσακωνόμαστε, εδώ, μεταξύ μας για το ποιός είναι... χειρότερος, επιβεβαιώνουμε ότι πράγματι, η χώρα δεν έχει οξυγόνο. Και δεν θα έχει έτσι, ούτε προοπτική. Ούτε Ελπίδα... Ας βγούμε, επί τέλους, από αυτή την μιζέρια... Ας τολμήσουμε μιάν Επανεκκίνηση. Η Ελλάδα έχει προνομιακή θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει δυνατότητες για συμμαχίες, που δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα. Έχει πλούτο, που δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα».
Και κατέληξε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός: «Είμαι εδώ μέσα από το 1977. Κι αν έχω κάποιο καθήκον, πέρα από το να ‘προειδοποιώ’, είναι να σας καλώ όλους, να δούμε το μέλλον της χώρας μας μέσα από τέτοια μάτια ελπίδας... Δεν περισσεύει κανείς μας... Αλλά η αλαζονεία, τέλος. Οι αδιέξοδες πολιτικές, τέλος. Τα μισόλογα, τέλος. Η δαιμονοποίηση διαφορετικών απόψεων, τέλος. όλους! Αυτή η ευκολία, με την οποία συζητάμε πρόθυμα με τους εχθρούς μας, ενώ απαξιώνουμε ο ένας τον άλλο, τέλος! Σήμερα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Ελπίζω πώς όλοι καταλαβαίνετε πού βρισκόμαστε. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!».