Τα σήματα που έστειλαν Μακρόν-Τραμπ και η επανεμφάνιση Ερντογάν

Γιατί ξένισε κάποιους παράγοντες στη Γηραιά Ηπειρο η παρουσία Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο. Η σημειολογία της ημέρας της συνάντησης με Τραμπ και οι τέσσερις λόγοι που πανηγυρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο μικροσκόπιο του Ερντογάν οι εξελίξεις.

Τα σήματα που έστειλαν Μακρόν-Τραμπ και η επανεμφάνιση Ερντογάν

Με ένα μειδίαμα υποδέχθηκαν οι μόλις 12 ηγέτες που βρίσκονταν χθες στο Κίεβο, τη φωτογραφία που ανέβασε στα μέσα δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος, με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάθεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, για την τηλεδιάσκεψη για να καταρτιστεί η ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου των G7.

Χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εικόνες που μας ήρθαν από την ουκρανική πρωτεύουσα δεν έμοιαζαν σε τίποτα με αυτές ένα χρόνο πριν. Bασικοί παίκτες έλειπαν: Οι Γερμανοί είχαν εκλογές και θα έχουν κυβέρνηση το νωρίτερο το Πάσχα, όπως δήλωσε ο νικητής των εκλογών Φρ. Μετς. Ο Γάλλος πρόεδρος, που ηγείται των πρωτοβουλιών για το Ουκρανικό, επέλεξε την ημέρα μνήμης της εισβολής για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο ξήλωσε εν ριπή οφθαλμού την ατζέντα Μπάιντεν για την Ουκρανία, αλλά πρακτικά κινείται ανεξάρτητα από την Ευρώπη.

Όπως μαθαίνουμε, στο Κίεβο ελέχθη ότι ακόμα και εάν οι ΗΠΑ έδιναν στον Μακρόν την χθεσινή ημερομηνία για συνάντηση, θα έπρεπε να τη μεταθέσει για μία ή δύο μέρες, να εμφανιστεί στην Ουκρανία και από εκεί να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Σχολιάστηκε ακόμα και το ότι η παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο για την τηλεδιάσκεψη για τους G7 ήταν άστοχη και αχρείαστη και ότι ο Μακρόν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Έτσι και αλλιώς το ραντεβού του με τον Τραμπ ήταν ώρες αργότερα και όχι αμέσως μετά. Ακόμα και ο λόγος του Γάλλου προέδρου προς τους δημοσιογράφους πριν αρχίσει η συνάντηση φαίνεται να ήταν πιο στρογγυλεμένος από ό,τι πριν μία μόλις εβδομάδα.

Σε επικοινωνία συνεργατών του Μακρόν με δημοσιογράφους, υπενθύμισαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ως απεσταλμένος όλης της ΕΕ και μετά από διαβούλευση με τους ηγέτες της Ένωσης.

Κάποιοι αναλυτές υπέθεσαν ότι με τη μετάβασή του στις ΗΠΑ και όχι στο Κίεβο, ο Γάλλος πρόεδρος προστατεύτηκε ώστε να αποφύγει αυστηρές δηλώσεις, που θα εκνεύριζαν τον Τραμπ πριν τη συνάντησή τους. Παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι αναμένουν την επιστροφή του για να ακούσουν τι πραγματικά λέχθηκε από τις δύο πλευρές και ποια είναι η πρόοδος στην οποία αναφέρθηκε ο Μακρόν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.

«Semantics are half of the deal» φέρεται να είπε ο Τραμπ στους συνεργάτες του για την παρουσία του Μακρόν μέσα στο Οβάλ Γραφείο, σε ανοικτή ακρόαση με τους ηγέτες των επτά πιο πλούσιων βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Αυτό το event πιστώθηκε στον Τραμπ.

Η γαλλική πλευρά δίνει έμφαση στη διόρθωση που επιχείρησε ο Μακρόν στα όσα είπε ο Τραμπ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας προ της κατ’ ιδίαν συνάντησης, λέγοντας ότι και η Ευρώπη πληρώνει, όπως οι ΗΠΑ για τη στήριξη του Κιέβου. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, υποστήριξε ότι αυτός και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκαναν «ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός», τονίζοντας την κοινή τους επιθυμία να οικοδομήσουν ειρήνη -αλλά προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, εάν η Ουκρανία αναγκαστεί να παραδοθεί.

«Αυτή η ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να σημαίνει κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις. Αυτή η ειρήνη πρέπει να επιτρέψει την ουκρανική κυριαρχία και να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Μακρόν.

Τα λόγια αυτά χωρούν πολλές ερμηνείες. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ακριβώς θέλουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις. Αξιο λόγου και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος επαίνεσε τον Αμερικανό ηγέτη για την «απόφασή του να συνεργαστεί με τον Ζελένσκι και να συνάψει τη συμφωνία σχετικά με τις σπάνιες γαίες, τα κρίσιμα ορυκτά».

Ο Τραμπ είπε με τη σειρά του ότι πιστεύει ότι ο Μακρόν συμφωνεί μαζί του σε «πολλά από τα πιο σημαντικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένου ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Αυτομάτως δημιουργούνται απορίες καθώς εξ όσων γνωρίζουμε επισήμως, οι δύο εταίροι είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.

Πάντως, ο Τραμπ φέρεται να πανηγυρίζει για μια σειρά από λόγους:

  1. Κατάφερε να στριμώξει τον Μακρόν στη γωνία και να του αλλάξει ρητορική, ώστε να φύγει από το δόγμα Μπάιντεν, και τώρα να προτάσσει ότι η ΕΕ θέλει να συμμετάσχει με ειρηνευτική δύναμη στον τερματισμό του πολέμου ως μέρος των εγγυήσεων ασφάλειας.
  2. Συνεχίζει να πιέζει το Κίεβο να υπογράψει τη συμφωνία για τις «σπάνιες γαίες». Μάλιστα, ο Τραμπ δεν δίστασε να πει ότι ενδέχεται να καλέσει τον Ζελένσκι στις ΗΠΑ προκειμένου να κλείσουν τη συμφωνία για τα ορυκτά. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν, τον χαρακτήριζε ως «δικτάτορα». Είπε επίσης ότι ο Πούτιν δεν θα έχει πρόβλημα με τον ευρωπαϊκό στρατό ως εγγυήτρια δύναμη.
  3. Κατάφερε να βγάλει τον Πούτιν από την απομόνωση και μάλιστα να εξαγγείλει την προοπτική διμερών συμφωνιών. Χωρίς έντονες αντιδράσεις. Ένα χρόνο πριν, κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο.
  4. Ο Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι κέρδισε αυτήν την παρτίδα και σε συνομιλίες του αναφέρει ότι οι ξένοι ηγέτες κάνουν… ουρά για μια συνάντηση μαζί του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Με τη Γερμανία απούσα στη χάραξη στρατηγικής, η μερίδα των σκληροπυρηνικών της ΕΕ προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα. Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγγειλε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στον χορό των συναντήσεων και δηλώσεων, μπήκε χθες δυναμικά και ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εκ νέου ότι δεν γίνεται να υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η δήλωση έχει περισσότερο να κάνει με την επιθυμία του Τούρκου προέδρου να ξεκινήσει επαφές για επιχειρηματικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, παρά με την ειρήνευση στην Ουκρανία. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι όλα γίνονται υπό την καθοδήγηση του «μέντορά» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v