Στον απόηχο των κρίσιμων -και για την Ευρώπη- γερμανικών εκλογών, η Γηραιά Ήπειρος αναζητά κοινό βηματισμό προκειμένου να απαντήσει στις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα είναι το διαφαινόμενο τέλος στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, ο οποίος δρομολογείται -με τις… ευλογίες του Αμερικανού προέδρου- απουσία, όμως, Κιέβου και Βρυξελλών, οι οποίες αναζητούν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργανώνει το Κίεβο με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
Είναι κάτι που είχε πει και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg:
«Να συμφωνήσουμε σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι δηλώσεις που θα κάνω αντικατοπτρίζουν και την άποψη των Αμερικανών φίλων μας: ότι χρειαζόμαστε ειρήνη μέσω της ισχύος, ότι προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Ουκρανία χωρίς την εμπλοκή των Ουκρανών. Ασφαλώς, δεν μπορεί να υπάρξει καμία διευθέτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την εμπλοκή και των Ευρωπαίων», είχε σημειώσει.
Ένα από τα θέματα που εκτιμά ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος είναι ο ορισμός ενός υψηλόβαθμου εκπροσώπου της Ε.Ε., ο οποίος θα μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσε να επιλεχθεί ένας ειδικός απεσταλμένος, άτομο που θα χαίρει ιδιαίτερου κύρους και ειδικού βάρους, προκειμένου η Ευρώπη να μιλά με ενιαία, ηχηρή φωνή.
Εγγυήσεις ασφαλείας
Μία από τις συζητήσεις που διεξάγονται σχετίζεται με τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας προς την Ουκρανία. «Όταν μιλάμε για ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, προφανώς η Ευρώπη θα πρέπει να εμπλέκεται. Πιστεύω πολλοί αναμένουν ότι η Ευρώπη θα έχει ρόλο να διαδραματίσει όταν πρόκειται να καθοριστούν αυτές οι εγγυήσεις ασφάλειας», σημειώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συζητηθεί η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης σε επίπεδο Ε.Ε., η κυβέρνηση είναι αρνητική.
Η στάση της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει δηλώσει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «έχει φανεί μέχρι σήμερα. Είναι στάση υπέρ του αμυνόμενου, υπέρ του σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων του αμυνόμενου. Είναι μια στάση ισορροπημένη, καθώς όταν κάποιοι μας αμφισβητούσαν και επέμεναν αν θα στέλναμε παραπάνω βοήθεια στρατιωτική στην Ουκρανία, εμείς λέγαμε ‘Όχι’. Το εννοούσαμε το ‘Όχι’ και απεδείχθη νομίζω η στάση μας αυτή ότι ήταν αληθής από τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην συνέχεια. Η ελληνική στάση είναι συνεπής, ισορροπημένη και πάντοτε στραμμένη προς τα δίκαια ενός αμυνόμενου και την εύρεση δίκαιης λύσης».
Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ψήφισμα των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο πάντως δεν αναφέρεται στην ακεραιότητα των εδαφών της Ουκρανίας. Κάτι που έχει ενοχλήσει το Κίεβο και την Ευρώπη. Ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, ως απάντηση στη Ρωσία, είναι να κατασχέσει «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με αυτά, ως επιπλέον βοήθεια σε σχέση με τα κονδύλια που ούτως ή άλλως δίνει ως αμυντική βοήθεια.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin