Η γραμμή Μητσοτάκη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ

Η ανάγκη για κοινό βηματισμό των ηγετών της Ε.Ε. και για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα. Ζητούμενο η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Γηραιάς Ηπείρου. Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, ο Ντ. Τραμπ και η Ουκρανία.

Η γραμμή Μητσοτάκη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ

Με προβληματισμό παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, με φόντο τη στρατηγική και τις πρώτες πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τις κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στον απόηχο της χθεσινής άτυπης Συνόδου στο Παρίσι που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά την οποία θα εκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα και θα συζητηθεί η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαίο τον κοινό βηματισμό των ευρωπαίων ηγετών και την ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στη διαμόρφωση του νέου σκηνικού στον παγκόσμιο χάρτη.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία. Έφτασε ο καιρός, θα έλεγα, της γεωπολιτικής της ενηλικίωσης. Και η ώρα να αναζητήσει τη δική της ιδιαίτερη θέση στον καινούργιο χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την οποία «απαιτούν επιτακτικά οι καιροί». Τάσσεται δε υπέρ της σύστασης ενός ενιαίου ταμείου των κρατών μελών με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Γηραιάς Ηπείρου.

Παράλληλα, υποστηρίζει και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ώστε η ήπειρός μας να μπορεί να υπερασπίζεται τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, ειδικά στη «γειτονιά» της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την άμεση σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη λήψη αποφάσεων ενόψει της επόμενης μέρας, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ έχουν απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, διερευνώντας τη διάθεσή τους και τη δυνατότητα συμμετοχής με χερσαίες δυνάμεις σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Κοινή αντίδραση

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναγνώρισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει γνώση για το περιεχόμενο της επιστολής και θα υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση, αντιμετώπιση ή ενέργεια. Πρόσθεσε δε -και αυτό έχει τη δική του αξία- ότι η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί και οδηγός είναι η στάση της στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν όσα έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ενέργεια, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την ανταγωνιστικότητα. Έμφαση δίνουν στην πρωτοβουλία του για την εξαίρεση μέρους αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς και την πρότασή του -μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ- για την ανάπτυξη ενός «θόλου» για την ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Πρόταση που περιλήφθηκε στο mission letter που έστειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν στον νέο Επίτροπο αρμόδιο για την Άμυνα, με τις προτεραιότητες της Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα για την προσεχή πενταετία.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόλυτη ρευστότητα, όπου με κυνικό τρόπο οι Αμερικανοί λένε στην Ευρώπη να πληρώσει τον λογαριασμό», εκτίμησε ο Βουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής, Άγγελος Συρίγος.

Σημείωσε δε ότι «την Ευρώπη την οδηγεί αυτή την στιγμή η Γαλλία και η Γερμανία. Στη μεν Γαλλία, δεν έχουμε Βουλή να ψηφίσει προϋπολογισμό, ενώ στη δε Γερμανία έχουμε εκλογές και έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η AFD που είναι φιλοναζιστικό κόμμα, θα κερδίσει τη δεύτερη θέση κατά πάσα πιθανότητα. Εάν η Γαλλία και η Γερμανία δεν αποφασίσουν να αλλάξουν συνολικά το τι συμβαίνει, δεν βλέπω ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσει η Ευρώπη», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v