ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφίζουν» αίτημα για εκλογές χωρίς κοινό αφήγημα

Και οι δύο παραπέμπουν στην πρόταση μομφής. Ανδρουλάκης: «Είμαστε έτοιμοι». Φάμελλος: «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει». Αυτονομία θέλει η μία πλευρά, συνεργασία η άλλη. Στη μέση η Ρ.Θρασκιά.

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφίζουν» αίτημα για εκλογές χωρίς κοινό αφήγημα

Στο αίτημα για εκλογές - χωρίς να λένε τη λέξη - συγκλίνουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα των χαμηλών ποσοστών που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα κόμματά τους.

Τα δύο κόμματα συμφωνούν στο επιχείρημα ότι το εκλογικό αίτημα συνάγεται σαφώς από την προθυμία τους να υποβληθεί πρόταση μομφής στην κυβέρνηση - ασχέτως εάν η Κουμουνδούρου θέλει αυτή την κίνηση “τώρα” ενώ η Χ. Τρικούπη περιμένει τα πορίσματα για τα Τέμπη.

Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες, στο “Thessaloniki Summit 2025”, απάντησε ότι θεωρεί “βαθιά παλαιοκομματικό” το επίσημο αίτημα για εκλογές, παρατηρώντας ότι το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα συνέχεια, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Πρόσθεσε όμως: “Δεν θα παίρναμε την πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση αν δεν ήμασταν έτοιμοι”. Και, “αν τελεσφορήσει (η πρόταση δυσπιστίας) θα γίνουν εκλογές”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος υπονόησε πρώτος, προ ημερών, την ανάγκη εκλογών: “αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό (…) πρέπει να πέσει, αυτό σημαίνει πρόταση δυσπιστίας”.

Επισήμανε όμως: “το παραγόμενο αποτέλεσμα (σ.σ. της πρότασης δυσπιστίας) είναι η αντικατάσταση της κυβέρνησης, αυτό γίνεται και με εκλογές. Δεν ξέρω αν θα προκύψει άλλη εσωκομματική ρήξη (σ.σ. στη ΝΔ) ούτε θα κάνω εγώ σχεδιασμό τέτοιου είδους”.

Πιο σαφής ήταν η απάντηση που έδωσε χθες (στο Action 24) ο εκπρόσωπος του Κόμματος, Γιώργος Καραμέρος: “Προφανώς όταν ζητάμε να γίνει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, εννοούμε ότι εφόσον χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα πέσει και θα έχουμε εκλογές (…) Φυσικά και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εκεί θα πάρει ο καθένας τις ευθύνες του”, είπε.

Η όλο και πιο συχνή χρήση του όρου “απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός” στις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, με μία ειρωνική αναφορά του τύπου “κοίτα ποιος μιλάει”.

Κι αν… σηκώσει το γάντι ο Μητσοτάκης;

Πού εστιάζεται η διαφωνία των δύο κομμάτων; Στο τι θα γίνει… αν σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γάντι και προκηρύξει εκλογές. Ερώτημα που προκύπτει από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, τα οποία, αθροιζόμενα, παραμένουν κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ.

- Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πεισματικά στη γραμμή της “πολιτικής αυτονομίας” και δεν συζητά καν το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης με άλλα κόμματα από τον προοδευτικό-αριστερό χώρο. Εν προκειμένω, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ένας είναι ο στόχος, νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές”, διατράνωσε ο κ. Ανδρουλάκης την προηγούμενη Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του.

Σ΄αυτή τη λογική εντάσσεται και η απόφαση του να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ η πρώτην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά, ακυρώνοντας τη μέχρι τώρα τακτική να διατηρεί σε καθεστώς “συνεργασίας” και όχι “ένταξης” ανεξάρτητους βουλευτές που αποχωρούν από τα κόμματά τους.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, επίσης, σταθερά στην τροχιά της “συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων”, παρά την οργή τους για την κίνηση Ανδρουλάκη-Θρασκιά.

Ο κ. Φάμελλος μίλησε προ ημερών ακόμα και για κοινό ψηφοδέλτιο, δηλαδή εκλογική κάθοδο υπό μία “ομπρέλα”, η οποία θα πάρει το μπόνους των εδρών εάν κατακτήσει την πρωτιά.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μία τέτοια σύμπραξη θα δημιουργήσει δυναμική και θα προσελκύσει αποστρατευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Ενώ απαντούν θετικά στο καίριο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία, προκειμένου να μην μετατραπεί η συνεργασία σε “ανεμοσκορπίσματα” την επομένη των εκλογών.

Όλα αυτά θα πρέπει να δοκιμαστούν …στο πεδίο, εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει εκλογικό αιφνιδιασμό. Σε μία στιγμή που η προοδευτική συμφωνία δεν διακρίνεται ούτε με κυάλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v