Εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Τασούλας

Υπέρ του ψήφισαν 160 βουλευτές επί 274 παρόντων. Απείχαν οι βουλευτές της ΝΕ.ΑΡ., της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς και αυτοί του Κινήματος Δημοκρατίας. «Οχι στη συγκάλυψη» από Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Τασούλας

Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη, όπως αναμενόταν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η τέταρτη ψηφοφορία στη Βουλή απαιτούσε μόνο 151 θετικές ψήφους, τις οποίες φυσικά εξασφάλισε ο προτεινόμενος από τη ΝΔ, καθώς τον ψήφισαν οι 156 βουλευτές του κόμματος και τέσσερις ανεξάρτητοι.

Από τη διαδικασία απείχαν οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς και οι έξι του Κινήματος Δημοκρατίας. Την πρόταση για αποχή έκανε πρώτος ο Στέφανος Κασσελάκης, την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ αποτελεί…ειρωνεία της ιστορίας η ταύτιση της ΝΕ.ΑΡ. με το σκεπτικό της έμπρακτης αποδοκιμασίας στο πρόσωπο του κ. Τασούλα λόγω της αρνητικής στάσης του στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη, των υποκλοπών και του ναυαγίου στην Πύλο.

Οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας αποχώρησαν από την αίθουσα όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την εκφώνηση του ονόματός της, φώναξε «όχι στη συγκάλυψη» -φράση που δεν καταγράφηκε στα πρακτικά, με εντολή του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

Συνολικά απείχαν 29 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, σταθερά, τη Λούκα Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ τον Τάσο Γιαννίτση και η ΝΙΚΗ τον Κώστα Κυριακού. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και οι «Σπαρτιάτες» δήλωσαν «παρών» (συνολικά 39). Η αποχή της ΝΕ.ΑΡ. έριξε στην τρίτη θέση την κ. Κατσέλη (29 ψήφους) καθώς στη δεύτερη πέρασε ο κ. Γιαννίτσης (34 ψήφους).

O υπέρμαχος της αποχής από τη ΝΕ.ΑΡ., Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει καημό αν θα είναι δεύτερη η κ. Κατσέλη και τρίτος ο κ. Γιαννίτσης ή τούμπαλιν», αλλά «θέλει το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του».

Κατά της αποχής τάχθηκαν ο Αλέξης Χαρίτσης (ο οποίος την είχε εισηγηθεί αρχικά), η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και ο Φερχάτ Οζγκιούρ. Όλοι όμως πειθάρχησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας για αποχή.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο κ. Τασούλας βρισκόταν σε γραφείο στον δεύτερο όροφο της Βουλής, όπου μετέβη στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα.

Επιστολή από Μ. Καρυστιανού

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη Μαρία Καρυστιανού έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν θα πρέπει οι βουλευτές να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τις πράξεις και παραλείψεις πάνω στο έγκλημα των Τεμπών, του υποψηφίου για τη θέση του ΠτΔ κ. Τασούλα πριν από την ψηφοφορία; Δεν θα πρέπει να ελεγχθεί αν υπάρχει αδίκημα πίσω από αυτές τις πράξεις και παραλείψεις;».

Τασούλας: Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να εκπληρώσω το χρέος μου προς τον ελληνικό λαό

Κάθε προσπάθεια να εκπληρώσει το χρέος του προς τον ελληνικό λαό από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την αντιφώνησή του όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανήγγειλε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για την εκλογή του ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η δήλωση του νεοεκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας:

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Ευχαριστώ για το επίσημο άγγελμα της εκλογής μου που αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά κυρίως μία βαριά ευθύνη.

Παρακαλώ να διαβιβάσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, μέλος της οποίας είχα την τιμή να υπάρξω τα τελευταία 25 χρόνια τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την, κατά το Σύνταγμα, ανάδειξή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετέχοντας όμως στο δημόσιο βίο υπό διάφορες ιδιότητες ακόμη περισσότερες δεκαετίες, πλέον γνωρίζω καλά, κύριε Πρόεδρε, όπως και εσείς, τις δυνατότητες της πολιτικής που την αναδεικνύει η λαϊκή κυριαρχία. Δυνατότητες προσφοράς έργου και παραδείγματος προκειμένου η πατρίδα μας, η πατρίδα όλων μας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, και ο λαός μας να προοδεύουν. Γνωρίζω όμως καλά και τις αδυναμίες της πολιτικής. Αυτές μόνο, κατά το δυνατόν, με κοινή προσπάθεια, και εθνική και κοινωνική συνοχή μπορούμε να παραμερίσουμε. Αναζητώντας λύσεις ευρύτερης αποδοχής που πηγάζουν από τον γνήσιο διάλογο, όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και με την κοινωνία. Λύσεις που πείθουν τους πολλούς πως οι εύλογες αξιώσεις και η νηφάλια και συχνά αυστηρή κοινωνική κριτική, μπορεί να μετατραπούν σε πολιτική διορθωτική ή μεταρρυθμιστική.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν εύλογες αξιώσεις από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Αξιώσεις, μεταξύ άλλων, εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας, προκοπής, κοινωνικής προστασίας και πολιτικής προστασίας που είναι τόσο επίκαιρη, δικαιοσύνης όπως ειδικότερα διαπιστώνουμε τόσο εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Η υπηρέτηση αυτών των αξιώσεων, που δεν είναι παρά συνταγματικές κρίσιμες υπαγορεύσεις για την Πολιτεία, ανατίθεται στα πολιτικά κόμματα, που με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας καλούνται κάθε φορά να κυβερνήσουν τη χώρα. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται όχι μόνο από το σωστό προγραμματισμό ή τις εποικοδομητικές προτάσεις. Εξαρτάται και από το πλαίσιο, την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στα οποία διεξάγονται οι πολιτικές διεργασίες.

Και όλα αυτά πρέπει να επιτελούνται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ασυνήθιστης αβεβαιότητας και πλήθους γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη γειτονιά μας. Την ίδια στιγμή οι μεταπολεμικές παραδοχές σχέσεων και ισορροπιών δοκιμάζονται ή ήδη μετατοπίζονται ανησυχητικά.

Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε από τα μεταπολεμικά χρόνια δεν φαίνεται καθόλου να συνεχίζει ο ίδιος, και "μια στοίβα σπασμένες εικόνες" παίρνει συχνά την θέση του. Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό αλλαγών στάσεων και ισορροπιών για μας εδώ, στο πέτρινο ακρωτήρι της Ελλάδας, η γραμμή παραμένει σταθερή: Ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών μας δυνατοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής. Μέσα στην Ε.Ε. που στοχεύει στην στρατηγική της αυτονομία, αλλά που πρέπει να βιαστεί ακόμα περισσότερο, η χώρα μας καλείται να ενισχύσει περαιτέρω το γόητρό της προς τα έξω και παλεύει για την προκοπή και το κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της, που είναι στόχοι ευρύτερα, πιστεύω, αποδεκτοί.

Να γιατί, ασχέτως επιμέρους διαφωνιών ακόμη και εντάσεων, το αόρατο νήμα που μας ενώνει στις μεγάλες ζωτικές επιλογές δεν πρέπει να σπάσει.

Μελετήσαμε ή και τιμήσαμε ξανά και εδώ στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα, τα εντελώς τελευταία χρόνια καίριες επετείους της εθνικής μας πορείας. Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, και τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση. Κάθε θρίαμβος και επιτυχία μέσα από αυτό το ιστορικό υλικό οφείλεται στο αόρατο νήμα που μας ενώνει με κοινούς στόχους και μέσα. Ενώ συχνά καταστροφές και πισωγυρίσματα οφείλονται στο σπάσιμο αυτού του νήματος από σκληρά και φανατικά αντίθετους στόχους και διχασμούς.

Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για να αποτρέψουμε ένα κακό ή για να κατακτήσουμε έναν μεγάλο στόχο. Και όσο μεγαλύτερη διάρκεια και αξιοπιστία έχει η κοινή μας προσπάθεια προς μεγάλους στόχους τόσο περισσότεροι στόχοι κατακτιούνται.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην αποστολή που από σήμερα επωμίζομαι.

Η αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο κατά το δυνατόν πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη κλίματος ενότητας είναι πολύτιμα υποβοηθητικό πλαίσιο για την επιτυχία των πολιτικών επιδιώξεων και την χρησιμότητα των πολιτικών ανταγωνισμών. Και όσο κοινότοπα μπορεί να ηχούν αυτά, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο ισχύουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται, μεταξύ άλλων, να επιδιώξει την εμπέδωση αυτού ακριβώς του πλαισίου, έξω και μακριά ο ίδιος από κάθε κομματικό ανταγωνισμό, κινούμενος μέσα στα προσδιορισμένα πλαίσια του συνταγματικού του ρόλου αναδεικνύοντας, στα πολύ μεγάλα και σπουδαία, αυτό το αόρατο νήμα που δεν παύει ποτέ να μας ενώνει.

Αυτό το χρέος το έχει ιστορικά, θεσμικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον ελληνικό λαό, τον εγγυητή του πολιτεύματός μας και προς το Σύνταγμά μας που όλοι σεβόμαστε.

Με την βοήθεια του Θεού, τη συμπαράσταση όλων των παραγόντων της Πολιτείας και προ παντός του λαού, βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλλω, κύριε Πρόεδρε, κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος».

Μητσοτάκης: Νέος Πρόεδρος που διαθέτει κύρος και πολιτική εμπειρία

Το ελληνικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα (12/2) για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που διαθέτει το κύρος και την πολιτική εμπειρία για να ανταπεξέλθει στην αποστολή του. 

Αυτό σημειώνει στη δήλωσή του με αφορμή την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει ότι η σημερινή εκλογή συνιστά μια θεσμική νίκη του πολιτεύματος, «καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς». 

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρει:

«Το κοινοβούλιο εξέλεξε, σήμερα, τον 10ο Πρόεδρο της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως συμβόλου της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητή της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας.

Για την αποστολή του, άλλωστε, διαθέτει το κύρος όσο και την πολιτική εμπειρία. Χαρακτηριστικά που έχει, ήδη, αποδείξει στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια επί δεκαετίες, κυρίως όμως από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, αξίωμα όπου είχε αναδειχθεί με ευρεία διακομματική στήριξη. Έχει, συνεπώς, τον σεβασμό όλων μας.

Η σημερινή εκλογή συνιστά, επίσης, και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Το άμεσο μέλλον σίγουρα θα το επιβεβαιώσει.

Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, λοιπόν, η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα. Σταθερά στον δρόμο της δημοκρατίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, κατευθύνσεις στις οποίες θα συμβάλει, ασφαλώς, και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Του εύχομαι και πάλι καλή δύναμη, στο όνομα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

Φάμελλος: Η εκλογή Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, προσβάλλοντας τον θεσμό», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης αποδείχτηκε και από το ότι δεν στηρίχτηκε ο κ. Τασούλας από κανένα άλλο κόμμα. Η εκλογή του κ. Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια, για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για το σχέδιο της συγκάλυψης που ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν σέβεται τη Βουλή και τον λαό. Εδώ και 17 μέρες δεν έρχεται να μιλήσει και να λογοδοτήσει στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών. 

Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η αναγκαιότητα για άμεση υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να περιμένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στήριξε την υποψηφιότητα της κυρίας Λούκας Κατσέλη η οποία μπορεί να ενώσει, αλλά και μπορούσε να αποτελέσει θεσμική εγγύηση για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση της κοινωνίας για κοινή έκφραση της αντίθεσης απέναντι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Και υπάρχουν ευθύνες.

Εμείς, με συνέπεια, όπως αποδείξαμε και στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την ανάδειξη και αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και για την απόδοση των ευθυνών, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Επιστολή Γιαννίτση στον Νίκο Ανδρουλάκη

«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα, όπως και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη που στήριξαν την πρόταση να είμαι υποψήφιος για την εξαιρετικά τιμητική αυτή θέση» γράφει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Τάσος Γιαννίτσης.

«Η χώρα περνάει σε ένα νέο δύσκολο εσωτερικό και διεθνές σκηνικό, που θα απαιτήσει επικέντρωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων συλλογικών ανησυχιών και αβεβαιοτήτων. Πιστεύω ότι εσείς, το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, θα ανταποκριθείτε άλλη μια φορά στις κοινωνικές προσδοκίες για εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και στο έργο σας.

Από πλευράς μου, όπως σταθερά μέχρι τώρα, θα εξακολουθήσω να λειτουργώ με τον τρόπο που ακολούθησα στη διαδρομή μου μέχρι τώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v