“Εύλογες υποψίες”, όπως χαρακτηρίστηκαν, προκάλεσε σε τμήμα της αντιπολίτευσης η κυβερνητική νομοθετική διάταξη που προβλέπει σύσταση τριμελούς επιτροπής ιατροδικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε ιατροδικαστικά πορίσματα.
Το θέμα “σήκωσε” χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, αφήνοντας να εννοηθεί συσχέτιση αυτής της διάταξης με ιατροδικαστικό πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών, στο οποίο αναδεικνύεται ο θάνατος των περισσοτέρων θυμάτων από καύση λόγω του εύφλεκτου υλικού που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
H κ. Λιακούλη μάλιστα ανέδειξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι επικεφαλής αυτής της επιτροπής θα είναι ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ο οποίος ασχολήθηκε με την σιδηροδρομική τραγωδία και ανέστειλε την έξοδό του στη σύνταξη. “Μα χωρίς τον κ. Καρακούκη δεν μπορείτε;”, αναρωτήθηκε δηκτικά η βουλευτής.
Την ίδια υπόνοια άφησε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε ευθέως για “φωτογραφική διάταξη” προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση “ακόμα και στην αιτία θανάτου” καταθέτοντας και ένσταση αντισυνταγματικότητας. Η συζήτηση για την ένσταση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Από πλευράς ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για αμφιλεγόμενη, αν όχι φωτογραφική, διάταξη που προκαλεί ερωτηματικά, χωρίς να πείθουν οι εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση.
Ο Δ. Τζανακόπουλος (ΝΕ.ΑΡ.) σημείωσε ότι η διάταξη προστέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο μετά το πόρισμα για τα Τέμπη. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο μάλιστα αναρωτήθηκε “εάν είναι τυχαία η εξαφάνιση του γιου της εισαγγελέως που χειρίσθηκε την υπόθεση”.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρενέβη σήμερα στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, απορρίπτοντας τις παραπάνω συσχετίσεις, με την επισήμανση ότι η διάταξη υπάρχει αυτούσια στο αγγλικό δίκαιο.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, θα κάνει νομοθετική βελτίωση στην επίμαχη διάταξη, προσθέτοντας ότι “η τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών θα μπορεί να επανεξετάσει μία ιατροδικαστική έκθεση με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ή του ανακριτή”.
Επ΄αυτού, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι η προσθήκη είναι περιττή καθώς οι εισαγγελείς και οι ανακριτές έχουν εκ του νόμου αυτό το δικαίωμα και, επομένως, δεν χρειάζεται η προσθήκη στη διάταξη.