Με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως εμπορικής, επενδυτικής και ενεργειακής γέφυρας μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται για τρίτη φορά επί πρωθυπουργίας του την Αλούλα της Σαουδικής Αραβίας.
Συνοδευόμενος από έξι υπουργούς (Γεραπετρίτη, Δένδια, Θεοδωρικάκο, Σκυλακάκη, Κεφαλογιάννη και Μενδώνη), δύο υφυπουργούς (Αλ. Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννη) και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Βρούτση, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο θα συμπροεδρεύσουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, συνυπογράφοντας την υλοποίησή του μέσα από μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών.
Πρόκειται το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής, καθώς και για μια διαρκή δομή διμερούς συνεργασίας με Επιτροπές ανά τομείς συνεργασίας, των οποίων θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου, οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του, το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η εν λόγω συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Πύλη εισόδου
Μεγάλη έμφαση δίδεται στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC), το οποίο σκοπεύει να καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με την Ασία, καθώς και του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.
Πέρα από τις δύο προηγούμενες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, αυτός έχει υποδεχθεί τον πρίγκιπα διάδοχο της χώρας στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο οι δύο άνδρες είχαν τετ α τετ και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα, έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία».
Κομβικός εξάλλου ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία Αθήνας και Ριάντ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο «Sounion» που είχε πληγεί στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι.