Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα κριτήρια επιλογής του νέου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού. Ποια ονόματα ακούγονται τις τελευταίες ώρες. Εντός της εβδομάδας -εκτός απροόπτου- η επίσημη ανακοίνωση.

Ωρα αποφάσεων Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του «εκλεκτού» του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα γινόταν την περασμένη Πέμπτη, αλλά λόγω της κηδείας του Κώστα Σημίτη, αναβλήθηκε για λίγες μέρες αργότερα.

Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα «ανοίξει τα χαρτιά του» -θεσμικά, κατ’ αρχήν ενημερώνοντας την απερχόμενη Πρόεδρο- και στη συνέχεια, τις επόμενες ώρες ή τα επόμενα 24ωρα, με δημόσια τηλεοπτική δήλωσή του θα αποκαλύψει την απόφασή του (και πώς κατέληξε σε αυτήν) στους πολίτες.

Ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα, τα στόματα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν ερμητικά κλειστά, όπως συνέβη και πριν από πέντε χρόνια, όταν αιφνιδίασε με την ανακοίνωση της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Η ονοματολογία καλά κρατεί, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να είναι απόλυτος για την απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να κινηθεί σε λεπτές ισορροπίες, από τη μία κινούμενος βάσει των επιταγών του Συντάγματος περί ενωτικής προσωπικότητας ευρείας -όσο το δυνατόν- αποδοχής και από την άλλη επιδιώκοντας τη στήριξη σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Αυτή, διαβεβαιώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «είναι εξαιρετικά ανθεκτική και έχει παραμείνει συμπαγής σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πρωτοφανών εισαγόμενων κρίσεων».

Στην παρατήρηση ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2015 δεν είχε υπερψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, συντασσόμενος με τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν ήταν πρόταση της ΝΔ, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εμμέσως όλους προ των ευθυνών τους.

Το πρόσωπο του προέδρου, λένε στην κυβέρνηση, θα πρέπει να εκπληρώνει μια σειρά προϋποθέσεων, όπως να ενώνει και να μην διχάζει, να συμβολίζει τη σταθερότητα του τόπου, να έχει τις ικανότητες να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό και να μην βρίσκεται σε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου, κινούμενος αυτόνομα σε θεμελιώδη ζητήματα.

«Λελογισμένη διεύρυνση»

«Η ΝΔ μεγάλωσε αυτά τα εννιά χρόνια, γιατί ενώ έμεινε πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη, αν τη διαβάσει κανείς, θα δει πόσο πιστοί έχουμε μείνει, δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση, κυρίως προς την κοινωνία. Αυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα το οποίο θέλει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε του μεγάλη απόφαση. Είτε είναι μια πολιτική απόφαση, είτε είναι μια απόφαση προσώπου, δίνοντας ευκαιρίες, στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Άρα, νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα δούμε και τώρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Επισήμανε δε ότι όσον αφορά την ταυτότητα, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει να εκπέμπει ενότητα και αξιοπιστία, είτε ανήκει στη Δεξιά, είτε την Αριστερά, είτε το Κέντρο».

Το ενδεχόμενο να ανανεωθεί η θητεία της νυν προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι, αν και -κατά κάποιους- έχει εξασθενήσει.

«Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει γκρίνια στο πρόσωπο της από 20-30 (γαλάζιους) βουλευτές», ανέφερε πρόσφατα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, την ίδια ώρα πάντως που άλλοι (Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης κ.α.) έχουν ταχθεί υπέρ μιας ακόμα πενταετίας της απερχόμενης προέδρου στην Ηρώδου Αττικού.

Πιο ισχυρές θεωρούνται οι πιθανότητες διαδοχής της από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, εφόσον επιλεχθεί πρόσωπο από την κεντροαριστερά ή τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, εάν αυτό είναι από την κεντροδεξιά.

Τα σενάρια των Λουκά Παπαδήμου και Γιάννη Στουρνάρα δείχνουν αποδυναμωμένα («δεν πρόκειται να κάνουμε Πρόεδρο τραπεζίτη», λένε στην κυβερνώσα παράταξη), όπως και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αλλά και της πρώην Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και τον επικήδειο που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξόδιο ακολουθία του Κώστα Σημίτη, ακούγονται και τρία ονόματα από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, των Αλέκου Παπαδόπουλου, Σταύρου Μπένου και Τάσου Γιαννίτση, λιγότερο αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v