Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή του 10ου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ο νέος ανώτατος Πολιτειακός άρχοντας της χώρας θα πρέπει να έχει ορκιστεί στις αρχές Μαρτίου και έχει πλέον τη δυνατότητα να λάβει το «πράσινο φως» ακόμα και με την σχετική πλειοψηφία της Βουλής. Διαδικασία που εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Και αυτό, παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να τα ανοίξει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα ανακοινώσει το όνομα του… εκλεκτού του για την Ηρώδου Αττικού.
Με το πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει, θα επιδιώξει να ισορροπήσει ανάμεσα στο φιλελεύθερο, κεντρώο προσωπικό του προφίλ και στη διατήρηση της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και γενικότερα των στελεχών του κόμματός του. Ταυτόχρονα ο νέος πρόεδρος, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, θα πρέπει όχι να «συγκυβερνά» με τον πρωθυπουργό, αλλά να έχει έναν κοινό τόπο συνεννόησης και καλή «χημεία» μαζί του.
Είναι μια δύσκολη εξίσωση, για την επίλυση της οποίας ο κ Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, ώστε να βγει αλώβητος εσωκομματικά και κερδισμένος πολιτικά στο μπρα ντε φερ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Προφανώς η πρόθεση πάντα του προτείνοντος Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να σεβαστεί το πνεύμα του Συντάγματος και να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση το πρόσωπο που θα προταθεί», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας -υπό το πρίσμα αυτό- ότι ένας Πρόεδρος δεν αρκεί να έχει μόνο αμιγώς κομματικά, αλλά και θεσμικά χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι δογματικός»
Σε αυτή τη φιλοσοφία αναμένεται να κινηθεί και η πρότασή του. Αυτή θα ληφθεί με φόντο και τις πρόσφατες αναταράξεις στην γαλάζια Κ.Ο., με αποκορύφωμα τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, μολονότι το κλίμα, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και την πύκνωση των επαφών του με τους βουλευτές, δείχνει εμφανώς βελτιωμένο.
«Ο Πρωθυπουργός είναι και ένας πολιτικός ο οποίος δεν είναι δογματικός. Νομίζω ότι μια σειρά από επιλογές του έχουν αποδείξει -και δεν αναφέρομαι στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας- ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και το καλό της Πατρίδας», ανέφερε σε συνέντευξη του (στο CNN Greece) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διατηρώντας άλυτο το αίνιγμα του διαδόχου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Εκτός και αν δεν υπάρξει διάδοχος της σημερινής προέδρου, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προτείνει την ανανέωση της θητείας της. Το συγκεκριμένο σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι, βρίσκει σύμφωνους τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Γιάννη Στουρνάρα (του οποίου έχει επίσης ακουστεί το όνομα για την Προεδρία), όχι όμως και κάποιους βουλευτές της ΝΔ που συνδέουν την Πρόεδρο με το «πάρτι» για τον γάμο των ομοφύλων.
«Στη μακρά κοινοβουλευτική μου πορεία έχω ψηφίσει 4 Προέδρους Δημοκρατίας. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κάρολο Παπούλια και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ψυχή τε και σώματι. Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μόνο σώματι…», σημειώνει χαρακτηριστικά (στη Βραδυνή) ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής τάσσεται υπέρ της επιλογής πολιτικού προσώπου, όπως και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ άλλοι, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης (σκληρός «σαμαρικός») δηλώνουν την προτίμησή τους σε «κεντροδεξιό πρόεδρο».
Σε μια τέτοια περίπτωση και δεδομένης της άρνησης των Κώστα Καραμανλή και Νίκου Δένδια, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φαντάζει ως ο πιο κατάλληλος υποψήφιος.
«Όχι δεδομένη»
Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, κανείς δεν είναι βέβαιος για την στάση των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης στην ψηφοφορία, με τον Γιώργο Βλάχο, λόγου χάρη, να έχει προειδοποιήσει να μην θεωρείται δεδομένη η θετική του ψήφος. Σύμμαχο σε αυτό θα μπορούσε να επικαλεστεί τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015 δεν είχε στηρίξει την πρόταση του κόμματός του, Προκόπη Παυλόπουλο.
Από τον χώρο της κεντροαριστεράς, έντονα ακούγεται τελευταία το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος -αν προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- δύσκολα θα απορριπτόταν από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Άλλωστε η πιθανότητα να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση της ΝΔ είναι αυτή να αφορά πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον δικό της χώρο. Και στο παρελθόν, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει συναινέσει σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προερχόταν από τη ΝΔ, καταψηφίζοντας τους Κωνσταντίνο Τσάτσο, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Προκόπη Παυλόπουλο.
Κυκλοφορούν επίσης και άλλα ονόματα, όπως των πρώην πρωθυπουργών, Λουκά Παπαδήμου, Παναγιώτη Πικραμμένου και Ιωάννη Σαρμά, των πρώην Επιτρόπων Μαρίας Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της καθηγήτριας, Μαρίας Ευθυμίου, αδελφής του πρώην υπουργού, Πέτρου Ευθυμίου.
Δεν θα πρέπει ασφαλώς να αποκλειστεί και το σενάριο ο κ. Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει, με το να προτείνει ένα όνομα που δεν έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να γίνουν έως και πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180 ψήφοι και στην τέταρτη η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Εφόσον δεν εκλεγεί ξανά Πρόεδρος γίνεται και πέμπτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία (ακόμα και κάτω των 151).