Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η κυβέρνηση, με το βλέμμα επικεντρωμένο τόσο προς το κέντρο όσο και προς τα δεξιά, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων ψηφοφόρων της και επιβεβαίωσης της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούν με ορίζοντα τα περίπου δυόμισι χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου που απομένουν μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027, σύμφωνα με τις σχετικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού. Χρόνος που -όπως υποστηρίζουν- είναι επαρκής για να ξεδιπλωθεί ο χαρασσόμενος στρατηγικός σχεδιασμός, να υλοποιηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και να αρχίσουν να φαίνονται στην πράξη τα αποτελέσματα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου και σε εκείνες τις κάλπες η κυβερνώσα παράταξη να έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.
Ο δρόμος, αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μισά του δεύτερου χρόνου της τρέχουσας θητείας του, φέρεται να έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.
Έμφαση επιδιώκει να δώσει στην καθημερινότητα των πολιτών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την οποία επιμένει να θεωρεί «κλειδί» για τη διατήρηση της κυριαρχίας του. Είναι αυτή που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα από το 2019 μέχρι και σήμερα και την οποία εσχάτως φλερτάρει έντονα και το ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.
«Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι ακούει την κοινωνία, αναγνωρίζει και διορθώνει τυχόν αστοχίες και ενδιαφέρεται για το σύνολο των πολιτών, πρώτιστα για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Οι πρόσφατες εξαγγελίες για τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κι έτσι θα συνεχίσει», σημειώνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιμείνει να προτάσσει το αφήγημα της σταθερότητας (σε αντίθεση με άλλες, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες) και της έλλειψης αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας.
Βασική προϋπόθεση της αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τη θετική πορεία της οικονομίας και την επιστροφή στους πολίτες των κερδών από την ανάπτυξη.
«Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά έχουμε βάλει τα θεμέλια που μας επιτρέπουν αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας, σταδιακά και πάντα στα πλαίσια των κανόνων, να το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δηλώνοντας βέβαιος ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αποκλίνει σημαντικά προς τα πάνω, να έχει πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης».
«Σεβασμός στο Σύνταγμα»
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως τις τελικές του αποφάσεις θα τις λάβει κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων χριστουγεννιάτικων διακοπών του στα Χανιά.
Προς το παρόν, όπως σημειώνει, «η χώρα έχει Πρόεδρο και θεσμικά θεωρώ όχι πολύ ευπρεπές να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν την ώρα της», την οποία έχει προσδιορίσει για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Πάντως, έχει κατ’ επανάληψη επικαλεστεί την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Κάτι που πολλοί μεταφράζουν σε πρόσωπο ίσως και εκτός ΝΔ, χωρίς βεβαίως να έχει βγει από το τραπέζι το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ενώ Κώστας Καραμανλής και Νίκος Δένδιας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρονται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Τις τελευταίες μέρες διακινείται έντονα το σενάριο παραμονής της νυν Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με σχετικές δημόσιες παρεμβάσεις μάλιστα δύο κορυφαίων γαλάζιων στελεχών: της Ντόρας Μπακογιάννη, που δήλωσε πως «βεβαίως και θα μπορούσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου να προταθεί εκ νέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας», και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως, «όταν οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν, συνήθως προτείνουν τον ίδιο Πρόεδρο...».
Από εκεί και πέρα, επί τάπητος έχουν βρεθεί και αρκετά άλλα ονόματα, όπως του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του Βαγγέλη Βενιζέλου και εσχάτως της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.