«Φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραβάσεις του περιθωρίου κέρδους σε βάρος των καταναλωτών δεν θα γίνουν ανεκτά, ειδικά όταν συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες της πληθωριστικής κρίσης για τους πολίτες». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα πρόστιμα από τη ΔΙΜΕΑ σε οκτώ πολυεθνικές εταιρείες, συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.
Σε ερώτηση για το θέμα της αίτησης ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, απάντησε ότι «εφόσον τηρηθεί ο νόμος και αυτό διαπιστωθεί από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες με σχετική εισήγηση και στο τέλος από τον υπουργό Εσωτερικών, θα προχωρήσει η διαδικασία. Άρα δεν υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση. Έχουμε μια ισχυρή δημοκρατία, ένα θωρακισμένο πολίτευμα».
Για να αναγνωριστεί η ιθαγένεια, όπως είπε, ο επί 30 χρόνια ισχύων νόμος απαιτεί να πληρούνται 3 προϋποθέσεις: Η διατύπωση ρητής αναγνώρισης της νέας πολιτειακής κατάστασης μετά το δημοψήφισμα, η ρητή παραίτηση από αξιώσεις ή διεκδικήσεις και η επιλογή επιθέτου για τη δημοτολογική εγγραφή. «Έχουμε συμπληρώσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η οποία μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της».
Για τη Συρία, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη Συρία. Η πρεσβεία μας παραμένει διαρκώς ανοιχτή. Ήδη κατατέθηκε από τη χώρα μας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μαζί με την Κύπρο και την Αυστρία, επιστολή που καλείται η Ε.Ε. να ορίσει επιτόπιο απεσταλμένο. Σε μια φάση μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα έχει ισχυρή διπλωματία».
Αναφορικά με την έκθεση της Ε.Ε. για την Τουρκία και την επίθεση που αυτή εξαπέλυσε στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Το διεθνές δίκαιο είναι ένα, δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Το σεβόμαστε, οι διαχρονικές μας θέσεις υπαγορεύονται από αυτό, είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις δίκαιες θέσεις μας χωρίς καμία υποχώρηση από αυτές».
Σχετικά με την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για κατάργηση των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Είναι προσωπική άποψη της κυρίας Μπακογιάννη, που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Την ακούμε με ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν είναι προς συζήτηση. Θα υπάρξει διάλογος πάνω στον οποίο θα δομηθεί η κορυφαία κοινοβουλευτική συζήτηση και μακάρι να βρεθούν οι πλειοψηφίες που απαιτούνται».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και υπογράμμισε: «Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο σε αυτή τη χυδαία προπαγάνδα που έχει να κάνει με το ενδοτικό αφήγημα, με μια σειρά ειδήσεων που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».
Τέλος, δήλωσε άγνοια για τυχόν νέα συνεργασία του Αμερικανού επικοινωνιολόγου κ. Σταν Γκρίνμπεργκ με τη ΝΔ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin