Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πρωτοφανής ανισορροπία ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση

Το καρφί: «Τους πρώην τους κυνηγάει η επικαιρότητα όταν υπάρχει έλλειμμα από τους ενεργά δρώντες». Η κριτική στο ΠΑΣΟΚ και η αντίδραση Ανδρουλάκη: «Μην μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης».

Τσίπρας: Πρωτοφανής ανισορροπία ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση

Θέμα αντιπολίτευσης έθεσε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας, με μία φράση που παραπέμπει μεν στον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου, αλλά δείχνει να περιλαμβάνει όλα τα κόμματά του - κατά τις εκτιμήσεις δε, ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα πρώτα λόγια του μάλιστα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Forum της εφημερίδας “Το Βήμα”, άφησε να εννοηθεί ότι δεν εξαιρεί το δικό του κόμμα από τα προβλήματα που εντοπίζει στην αντιπολίτευση. Κι αυτό διότι επικαλούμενος την ιδιότητά του ως πρώην πρωθυπουργός, είπε (μεταξύ αστείου και σοβαρού): “Τους πρώην συνήθως τους κυνηγάει η επικαιρότητα όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες ενεργά δρώντες”.

Για να προσθέσει ανεβάζοντας …την αδρεναλίνη στους ενεργά δρώντες: “αποφάσισα να παραμερίσω όπως είπα από την πρώτη γραμμή, δεν αποφάσισα ούτε να αποσυρθώ από την πολιτική, ούτε να αποσυρθώ σε κανένα μοναστήρι”…

Έπεφταν κυβερνήσεις, τώρα πέφτουν και αντιπολιτεύσεις

Ο κ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, την οποία αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Επισημαίνοντας κατ' αρχάς ότι το θέμα δεν είναι οι “επανασυγκολήσεις κομμάτων” (σ.σ. με αφορμή τις διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων, προέβη και σε μία έμμεση, πλην σαφή κριτική, στον Νίκο Ανδρουλάκη προκαλώντας τη δική του αντίδραση λίγο αργότερα.

Αφού εξήγησε ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η συναίνεση, αλλά η αποτελεσματική αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: Το πρόβλημα για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα είναι ότι υπάρχει μία πρωτοφανής ανισορροπία, ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Άρα εγώ θα ξεκινούσα όχι από την ανάγκη επανασυγκόλλησης αλλά από την ανάγκη να υπάρξει μία στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα σε αυτές τις κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο προγραμματικής και πολιτικής συζήτησης και σύγκλισης για τα μεγάλα θέματα της χώρας. Και αν είναι δυνατόν και ενός συντονισμού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Τούτη την ώρα αυτό το οποίο έχουμε είναι λίγο οξύμωρο. Πάντοτε είχαμε κυβερνήσεις οι οποίες έπεφταν, δεν είχαμε αντιπολιτεύσεις που έπεφταν. Τώρα δεν έπεσε η κυβέρνηση έπεσε η αντιπολίτευση στη χώρα. (σ.σ. πρόκειται για αναφορά στην απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία διάσπαση).

Αξιωματική Αντιπολίτευση χωρίς να ανέβει

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) δεν έκανε και τίποτα για να ανέβει, αλλά έμεινε στάσιμη και έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πήρε το 11,8% στις εθνικές εκλογές και το 12,9%-13% στις ευρωπαϊκές ύστερα από πέντε μήνες, σημείωσε.

Συμπλήρωσε δε: Για να μην αδικώ τον κ. Ανδρουλάκη, είδα ότι διόρθωσε αυτή την εικόνα (σ.σ. της συναίνεσης), είπε χτες ότι “εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με την ΝΔ όσο είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”. Αλλά ξέρετε κάτι; Δεν αρκεί να ξορκίζεις κάτι το οποίο θα έρθει στο τέλος ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία αν δεν κινηθείς σε μια άλλη κατεύθυνση.

Όχι αντιγραφή του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου

Ως εξ τούτων, ο κ. Τσίπρας πρότεινε εκ νέου τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά μάλιστα εξήγησε πως δεν επικαλείται το Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας διότι, όπως είπε, “κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της χαρακτηριστικά”.

Για να καταλήξει συμπυκνώνοντας την πρότασή του: “Αυτό το οποίο λέω είναι ότι πρέπει πρώτα από όλα να υπάρξει μια αναζήτηση και συζήτηση για το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων στα μεγάλα θέματα. Εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική, κράτος Δικαίου. Τα μεγάλα θέματα που βασανίζουν σήμερα την χώρα. Και από κει και πέρα, μπορεί να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για μετεκλογικές ή για προεκλογικές συνεργασίες”.

"Άρα νομίζω ότι θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στο μείζον πρόβλημα για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα".

Ανδρουλάκης: Μην μου κάνει μαθήματα

Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη εκδηλώθηκε λίγη ώρα αργότερα, από το ίδιο βήμα, αμφισβητώντας το δικαίωμα του κ. Τσίπρα να κρίνει την αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. “Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να αποφανθεί πώς, για πρώτη φορά, ένα κόμμα στη μεταπολίτευση ηττήθηκε δυο φορές και τη δεύτερη με πάνω από 20%. Είναι παράλογο να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης”, ήταν η φράση του.

Τονίζοντας ότι θα ασκεί αντιπολίτευση όπως κρίνει ο ίδιος, άλλοτε αναζητώντας συναινέσεις και άλλοτε ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v