Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανή έξαρση μεταναστευτικών ροών

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Προς πάγωμα τα αιτήματα ασύλου των Σύρων προσφύγων. Κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανή έξαρση μεταναστευτικών ροών

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία. Ο κίνδυνος μετακίνησης μαζικών ροών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα ελλοχεύει, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαιώνει ότι «προς το παρόν το σύστημα αντέχει» καθώς οι πληρότητες των δομών είναι περίπου στο 67%, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται η τύχη των 9.450 Σύρων προσφύγων (35% του συνόλου που φιλοξενούνται σε δομές στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η χώρα μας εξετάζει -μετά τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Αυστρία- το ενδεχόμενο να παγώσουν προσωρινά τα αιτήματα ασύλου των προσφύγων από τη Συρία, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα γίνει συνολική εκτίμηση της κατάστασης και της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.  

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμενόταν χθες να έχει τηλεδιάσκεψη με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

«Θα δούμε τι θα γίνει, πόσο θα επηρεαστούν οι κατευθυνόμενες προς τη χώρα ροές από αυτή την εξέλιξη, με το δεδομένο ότι πριν καταρρεύσει το καθεστώς υπήρχαν περί τα 3 εκατ. φιλοξενούμενων Σύρων στην Τουρκία, κάποιοι εκ των οποίων έβρισκαν πρόσβαση προς την Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού και πριν συμβούν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο υπήρχε μεγάλη πίεση στο σύστημα», επισήμανε από το βήμα της Βουλής.

Το καλό σενάριο

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στην επικράτηση του σεναρίου της επιστροφής των προσφύγων στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ και όχι της πυροδότησης νέων προσφυγικών ροών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μάς κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για επιστροφή προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν όσο λίγοι, στις εστίες τους», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αιτήματα εκκένωσης Ορθόδοξων.

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει έναν μηχανισμό υποδοχής. «Δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ισα ίσα, το αντίθετο. Ωστόσο είναι σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες μας. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια αυστηρή αλλά δίκαια μεταναστευτική πολιτική, η οποία σε σύγκριση με την πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. έχει αποδώσει πολλά περισσότερα». 

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δη στη Συρία συζητήθηκαν και κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τους ομολόγους του από τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων και των μνημείων. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί μια πολιτική διαδικασία υπό την καθοδήγηση της Συρίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νόμιμης κυβέρνησης, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εξελίξεων στη Συρία, χαιρέτισε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και εξέφρασε την ελπίδα «να διασφαλιστεί άμεσα η ειρήνη στη Συρία και να αναδειχθεί δημοκρατική κυβέρνηση. Καθώς και ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v