Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκηση ισορροπίας από Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η «υπερκομματική» πρόταση ευρείας αποδοχής και η συνοχή της Κ.Ο. της ΝΔ. Οι δημόσιες αρνήσεις και οι προτιμήσεις των γαλάζιων βουλευτών. Ποια ονόματα ακούγονται για την Ηρώδου Αττικού.

Ασκηση ισορροπίας από Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την 13η Φεβρουαρίου του 2025 να είναι η καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει τον… εκλεκτό του τον Ιανουάριο, ενώ επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Παρόλα αυτά, η ονοματολογία «δίνει και παίρνει», με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, να είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως την πρότασή του, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ξεκόψει κάθε συζήτηση για το θέμα, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια θα συνιστούσε προσβολή για το θεσμό του Προέδρου, καθώς αυτή τη στιγμή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της και η θητεία της βρίσκεται εν ισχύ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προς ενίσχυση της τοποθέτησής του, υπενθύμισε ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. «Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά», σημείωσε.

Και αυτό, στον απόηχο της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, των δημοσίων αρνήσεων του Κώστα Καραμανλή και του Νίκου Δένδια για την προεδρία, αλλά και των τοποθετήσεων γαλάζιων βουλευτών που έχουν δηλώσει την προτίμησή τους σε «δεξιές» επιλογές:

  • Θάνος Πλεύρης: «Η λύση για την προεδρία πρέπει να είναι …δεξιά».
  • Νικήτας Κακλαμάνης: «Οι παραδόσεις για υποψήφιο από την άλλη πλευρά είναι για να σπάνε».
  • Νότης Μηταράκης: «Υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική και θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι».

Θέση στην προεδρολογία έχει πάρει και ένας ακόμα βουλευτής της ΝΔ, ο Γιώργος Βλάχος, έντονα κριτικός εσχάτως για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στα κόκκινα δάνεια και την ακρίβεια, ο οποίος διεμήνυσε «να μην θεωρείται δεδομένη η ψήφος του».

Πολιτικό ζήτημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ των πραγμάτων θα πρέπει να επιδοθεί σε μια άσκηση ισορροπίας, καθώς καλείται αφενός να καταθέσει μια πρόταση ευρείας αποδοχής -ει δυνατόν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ)- και αφετέρου να φροντίσει να μην διαταράξει την συνοχή της Κ.Ο. κατά την ψηφοφορία.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος το 2015 δεν υπερψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, προτιμώντας την αποχή και απελευθερώνοντας κατά κάποιο τρόπο τους νυν βουλευτές του για την επιλογή τους.

Βεβαίως, μολονότι με το νέο σύστημα εκλογής προέδρου, αρκεί η σχετική πλειοψηφία της Βουλής, τυχόν σημαντικές απώλειες της Κ.Ο. της ΝΔ κατά την ψηφοφορία, θα αποτελέσει μείζον πολιτικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι μπορεί να απαιτηθούν μέχρι και πέντε ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, γίνεται δεύτερη ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία φτάνουν 180 ψήφοι. Στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτούνται 151 βουλευτές. Αν όμως ούτε και τότε καταστεί αυτό εφικτό ακολουθεί πέμπτη ψηφοφορία, όπου εκεί αρκεί η σχετική πλειοψηφία των Βουλευτών.

Όσον αφορά τη λίστα των υποψηφίων Προέδρων, το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα παραμένει ισχυρό πάνω στο τραπέζι, με ένα από τα υπέρ του επιχειρήματα να είναι ότι στη σημερινή του θέση ψηφίστηκε από 249 βουλευτές.

Υπερκομματικοί θεωρούνται εξάλλου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Μια τυχόν υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που επίσης έχει ακουστεί, ίσως έβρισκε θετική ανταπόκριση από τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, όμως δεν θα συνέβαινε το ίδιο και για κάποιους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.

Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας της σημερινής Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία όμως επίσης δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μερίδα της γαλάζιας Κ.Ο.

Εν κατακλείδι, ο γρίφος για τον πρωθυπουργό είναι πολύπλοκος, τα διλήμματα αρκετά και η όποια απόφασή του ενδεχομένως να καθορίσει τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v