Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο

Οι δύο παράγοντες που διαμορφώνουν τη στάση του. Οι εισηγήσεις που δέχεται και τα επιχειρήματα. Ο μακρύς πολιτικός χρόνος έως το 2027 και η τρίτη θητεία.

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο

Η μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ στις ευρωεκλογές αλλά και στις μετέπειτα δημοσκοπήσεις εκ των πραγμάτων ενέτειναν τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ζητούμενο -για όσους υπεραμύνονται της συγκεκριμένης εξέλιξης- είναι το χαμήλωμα του πήχη της αυτοδυναμίας, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με λιγότερο από 38% και πλέον, όπως ισχύει σήμερα.

Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να του εισηγούνται -όπως και στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης- να αναλάβει άμεσα μια τέτοια πρωτοβουλία, με τον ίδιο πάντως να επιμένει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να αρνείται.

Το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, όπως έκανε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας... Αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με συνομιλητές του- έχει αποδειχθεί ένας εκ των πιο θεσμικών πολιτικών, η πρόθεσή του να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο φέρνοντάς τον στα μέτρα της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζεται σε δύο παράγοντες:

Αφενός, στο γεγονός ότι τυχόν μείωση του ποσοστού αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα θα υποδήλωνε αυτομάτως και ηττοπάθεια εκ μέρους του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΝΔ αλλά και τη σταθερότητα της χώρας.

Αφετέρου, στο σενάριο κατά το οποίο άλλαζε το εκλογικό σύστημα και ακολούθως η ΝΔ στις εκλογές πέρναγε κάτω από τον πήχη (που αυτός θα είχε ορίσει), ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, ακόμα και αν ήταν πρώτο, έστω χωρίς αυτοδυναμία. 

Τρίτη θητεία

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει και τρίτη θητεία στις εκλογές του 2027.

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Δεν έχω σχέδιο μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση», είχε επισημάνει και από τη ΔΕΘ πριν από τρεις περίπου μήνες, θέλοντας να διαψεύσει τη σχετική φημολογία.

Αρνητικός είναι εξάλλου ο πρωθυπουργός και στην προοπτική αύξησης του ποσοστού εισόδου στη Βουλή (3%), προκειμένου να μην επαναληφθεί ο πολυκερματισμός που παρατηρείται στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.

Η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα 2,5 περίπου χρόνια που απομένουν μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες, είναι υπεραρκετός πολιτικός χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχει εμφανή σημάδια βελτίωσης το 2027 σε πολλούς τομείς της ζωής, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουν αποκλιμακωθεί και ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια.

«Άλλωστε, ούτε πριν από τις εκλογές του 2023 περίμενε κανείς να φτάσουμε στο 40%, όμως το καταφέραμε. Ας μην προδικάζουμε τις εξελίξεις για το 2027. Μόνο μέλημά μας, να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v