Η “επόμενη μέρα” είναι τώρα το μεγάλο -και υπαρξιακό- στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χθεσινή ημέρα έκλεισε με επίτευξη στόχων: να προσέλθουν στις προεδρικές κάλπες τουλάχιστον 70.000 ψηφοφόροι που είχε τεθεί επισήμως από την Κουμουνδούρου (ανακοινώθηκε ότι προσήλθαν 70.152) και να εκλεγεί ο Σωκράτης Φάμελλος, τον οποίο στήριξε το μεγαλύτερο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού καθώς και σχεδόν όλοι οι βουλευτές.
Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο πάντως (κάθε άλλο…) ότι ο Παύλος Πολάκης, έχοντας στο πλευρό του ελάχιστα στελέχη και μόλις δύο βουλευτές, κατάφερε να αποσπάσει το 43,5% των ψηφοφόρων: «Αυτά που λέω δεν είναι πλειοψηφικά αλλά είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε με νόημα ο ίδιος αργά τη νύχτα.
Σε μία επίδειξη ενότητας δε, ο κ. Πολάκης συμφώνησε να μην πάνε σε δεύτερο γύρο και να ανακηρυχθεί πρόεδρος χθες ο κ. Φάμελλος, παρότι το ποσοστό του δεν ξεπέρασε το 50% και “φρέναρε” στο 49,4%. Όπως αναμενόταν, οι άλλοι δύο υποψήφιοι έλαβαν μικρά μονοψήφια ποσοστά: 5% ο Νικόλας Φαραντούρης και 1,9% ο Απόστολος Γκλέτσος.
Όπως έχουμε αναφέρει, τον κ. Φάμελλο στήριξαν οι “87”, ο κομματικός μηχανισμός και οι περισσότεροι βουλευτές.
Ο στόχος των 70.000 ψηφοφόρων
Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν με διθυραμβικούς τόνους για τη συμμετοχή, θέλοντας να αναδείξουν το βασικό, αυτή τη στιγμή, μήνυμα: ότι το κόμμα, αν και βαριά λαβωμένο, κατάφερε να “σταθεί” αξιοπρεπώς και να διατηρήσει τη μισή δύναμή του μετά από δύο διασπάσεις.
Αυτό το μήνυμα εξυπηρετούσε ο στόχος της προσέλευσης “τουλάχιστον 70.000 ψηφοφόρων”, δεδομένου ότι στις περσινές προεδρικές κάλπες συμμετείχαν περίπου 150.000 μέλη και φίλοι του κόμματος, ενώ έκτοτε σημειώθηκε η διάσπαση του περσινού Νοεμβρίου και… του φετινού.
Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γνωρίσει τώρα… ήρεμες ημέρες, η απάντηση όλων είναι κατηγορηματική: “ναι”. Αφενός, όπως λένε, διότι το κόμμα δεν αντέχει άλλη τρικυμία (τουλάχιστον σύντομα) και, αφετέρου, διότι η συνύπαρξη με τον κ. Πολάκη “είναι εφικτή και αναγκαία”.
Ως προς αυτό, εξηγούν ότι η μαχητικότητα και ο αριστερός ρόλος του βουλευτή Χανίων θα συγκρατήσει οπαδούς, ενώ και ο ίδιος, με προίκα το 43,5% των μελών-φίλων, θα μπει πιο ορμητικά στην μάχη της αντιπολίτευσης “απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Κασσελάκη”, όπως λένε.
Αρχηγός τρίτου κόμματος
Ο κ. Φάμελλος θα μπει σήμερα στη Βουλή όχι ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ήταν επί ένα χρόνο, αλλά ως πρόεδρος του τρίτου κόμματος.
Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες δε, επίκεινται κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, μειώνοντας περαιτέρω τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Για παράδειγμα, συζητήθηκε το γεγονός ότι ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης βρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση στον Γοργοπόταμο μαζί με τον κ. Κασσελάκη, ενώ δεν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείγμα “ενωτικής γραφής” θα δώσει ο κ. Φάμελλος με τις πρώτες κινήσεις του, στη Βουλή και στο κόμμα, δηλαδή στην επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν τα κενά από τις αποχωρήσεις των “κασσελακικών” στελεχών και βουλευτών.
Θα φέρει πιο κοντά τη ΝΕ.ΑΡ.;
Πέραν τούτου, η εκλογή του αναμένεται να φέρει “πιο κοντά” στον “νέο ΣΥΡΙΖΑ” ορισμένα στελέχη ή και βουλευτές της Νέας Αριστεράς, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν εκλεγόταν πρόεδρος ο κ. Πολάκης.
Μία τέτοια εξέλιξη βεβαίως δεν θα συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η ΝΕ.ΑΡ. καταλογίζει και στον ίδιο και στα κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου ότι “έβαλαν πλάτη” πέρυσι για να εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης εις βάρος της Έφης Αχτσιόγλου.
“Δεν επιστρέφουμε στο μαντρί διότι δεν είμαστε πρόβατα” ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Χαρίτση στην προχθεσινή συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕ.ΑΡ., ενώ σ' αυτό το κλίμα κινούνται και δημόσιες τοποθετήσεις πολλών στελεχών του κόμματός του. “Αλλά”, όπως επισημαίνουν οι ήπιοι από όλες τις πλευρές, η ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών θα επιβάλει “προσεγγίσεις και συγκλίσεις” σε ύστερο χρόνο.
Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό το μήνυμα θέλησε να εκπέμψει αργά χθες τη νύχτα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φάμελλος: “Επιστρέφουμε στο ‘μαζί' που θα δώσει αντίπαλο στον κ. Μητσοτάκη και θα είναι ο καταλύτης μεγάλων συνεργασιών και συμμαχιών”.
Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου περιμένουν με μεγάλη αγωνία τις επόμενες (και… μεθεπόμενες) δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι η εκλογή νέου προέδρου συνέπεσε με την επίσημη ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.