Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική του Μαξίμου μετά τη διαγραφή Σαμαρά

Αναζητά το τέλος της εσωστρέφειας και τη φυγή προς τα εμπρός. Μαζική η στήριξη των κορυφαίων υπουργών στην κίνηση Μητσοτάκη. Έρχεται παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.

Η στρατηγική του Μαξίμου μετά τη διαγραφή Σαμαρά

Το κλίμα στη ΝΔ είναι βαρύ μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. και το κόμμα. Η αποπομπή ενός πρώην πρωθυπουργού δεν αποτελεί και το πιο συνηθισμένο γεγονός και ο προβληματισμός των γαλάζιων στελεχών είναι έντονος.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σημειώνουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός «φαίνεται να επιδίωξε την απομάκρυνσή του», με τη συμπεριφορά και τη ρητορική του, ξεπερνώντας τα όρια.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο δύσκολο έργο μας», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που θέλουν να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια και με την υλοποίηση του προεκλογικού τους προγράμματος, να πραγματοποιήσουν τη φυγή προς τα εμπρός που αναζητούν από τις ευρωεκλογές και μετά.

Και αυτό -όπως υποστηρίζουν- μπορεί να γίνει μόνο σε περιβάλλον σταθερότητας, στο οποίο δεν συνέβαλε ο κ. Σαμαράς με τη στάση του. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης και εκτιμούν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις του Σαββάτου θα έχουν τελικά θετικό αντίκτυπο στο κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιδιώξει να δώσει το συντομότερο δυνατόν τέλος στο θέμα Σαμαρά και να ασχοληθεί -όπως χαρακτηριστικά λένε- με τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, σε συνέντευξή του (στο Mega) κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι «αμφισβήτησε τον πατριωτισμό της κυβέρνησης», ενώ κορυφαίοι υπουργοί (Μάκης Βορίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Χρήστος Σταϊκούρας), με δημόσιες παρεμβάσεις τους, υπερασπίστηκαν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον κ. Σαμαρά.

Κλειστά τα χαρτιά

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός -ο οποίος μεταβαίνει για λίγες ημέρες οικογενειακώς στις ΗΠΑ, όπου θα βραβευτεί από το Πανεπιστήμιο Columbia- διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να μιλάει «γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα», ωστόσο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις μελλοντικές κινήσεις του.

Ο στενός του συνεργάτης και διευθυντής του Γραφείου Τύπου του, Νίκος Τσούτσιας, ανέφερε ότι «ενόχλησε το Μαξίμου η πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής», ενώ δεν απέκλεισε τίποτα για το μέλλον του π. πρωθυπουργού.

Άγνωστες είναι, εξάλλου, και οι προθέσεις των βουλευτών που κινούνται κοντά του. Προσώρας δεν κάνουν κανένα σχόλιο για τα νέα δεδομένα, την ίδια ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται η εικόνα απόλυτου ελέγχου της κατάστασης και της απουσίας τυχόν «ανταρτών» από το «σαμαρικό» περιβάλλον.

Το ίδιο εκτίμησε και ο πρώην υπουργός και εκφραστής της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», Νικήτας Κακλαμάνης, που χαρακτήρισε μονόδρομο τη διαγραφή Σαμαρά. Για τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο -όπως είπε- μιλά τακτικά, «τουλάχιστον μέχρι πρότινος, όταν του έβαζα εγώ τέτοιο θέμα, εμένα μου έλεγε 'δεν με ενδιαφέρει'. Αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν».

Με ενδιαφέρον αναμένεται εντός της εβδομάδας η παρέμβαση του κ. Καραμανλή, ο οποίος την Παρασκευή θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά στην Πάτρα. Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο κ. Καραμανλής ίσως προχωρήσει και νωρίτερα σε δήλωση για τις εξελίξεις στη ΝΔ και ενώ, έως τώρα, εμφανίζεται απόλυτα συντονισμένος με τον κ. Σαμαρά.

Διαδικαστικά, αύριο το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ύστερα από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρακτικό της Επιτροπής θα σταλεί στον πρόεδρο της Κ.Ο., ο οποίος στη συνέχεια, και με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, θα φτάσει -μέσω σχετικής επιστολής- στον Πρόεδρο της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v