Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν

"Δική μου υποχρέωση είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα που είναι τα σύνορα της Ευρώπης, υποστήριξε. Πώς τοποθετήθηκε για την woke κουλτούρα και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν

«Οι αμερικανικές εκλογές φυσικά ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του 2024», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ, που διοργάνωσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

«Φοβάμαι αυτό έχει χαθεί σε αυτό που λέμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ. Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα, θιασώτη της πατριαρχεία. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από τις κυβερνήσεις «και όταν δεν ικανοποιούνται έρχεται ο λαϊκισμός για να βάλει σε πειρασμό. Στην Ελλάδα, είχαμε αυτή την λαϊκιστική αντίδραση. Το 2015 υπήρξε έκρηξη. Η πρώτη αντίδραση στα προβλήματα ήταν στροφή στην ακροδεξιά. Και τι έγινε σε αυτές τις χώρες που κινούνται σε μη δημοκρατίες, άρχισαν να απειλούνται οι θεσμοί και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Έχουμε δημοκρατίες που δυστυχώς διαβρώνονται. Το να ηγείται κάποιος σε αυτό το καθεστώς είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα τα έχουμε καταφέρει, κερδίσαμε εκλογές γιατί τηρήσαμε λόγο και υποσχέσεις και οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «η Ε.Ε. να δαπανήσουμε παραπάνω. Το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Ήμουν μέρος στη συζήτηση όταν έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει καταστεί βοηθητικό και επωφελές. Πρέπει να υπερσκελίσουμε πολλά προσκόμματα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Για το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών. Κατά την άποψή μου η προσέγγιση αυτή ήταν καταστροφική. Δική μου υποχρέωση είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα που είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Να διασφαλίζω ότι δεν θα μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν. Το μοντέλο των διακινητών είναι που θέλουμε να σπάσουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει δημογραφικές προκλήσεις. Θέλουμε να προωθήσουμε την οικογένεια, να αυξήσουμε τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Έχουμε επιτρέψει σε συνταξιούχους να εργάζονται, καθώς πολλοί έχουν τη βούληση να εργαστούν. Να αυξήσουμε γυναίκεια συμμετοχή, των ανθρώπων με αναπηρία».

Για την κρίση στην Μέση Ανατολή, είπε πως «η Ελλάδα έχει στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ και αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου ήταν απεχθές. Το Ισραήλ είχε δικαίωμα να υπερασπιστεί αυτόν. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι επίσης απεχθές σε απώλεια ζωών. Ανησυχώ όταν δεν βλέπω απώτερο στόχο μιας στρατιωτική παρέμβασης. Όλοι προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου που έχει γίνει ήδη σε κάποια επίπεδα. Δύο λαοί που θα μοιράζονται την ίδια γη δεν βλέπω άλλη λύση. Θεωρώ ότι πολλοί Ισραηλινοί την αποδέχονται. Πρώτη προτεραιότητα είναι η παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο. Κυρίως στη Γάζα γιατί δεν βλέπω να υπάρχουν στρατιωτική στόχοι».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε: «Οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση δεν μπορεί να είναι αποκεφαλισμός της Ουκρανίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ισχυρισμοί και αξιώσεις των ΗΠΑ θα υλοποιηθούν. Η νίκη της Ρωσίας, θα’ ναι νίκη της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Δεν θα ήταν ένα αποτέλεσμα αποδεκτό για τον Τραμπ. Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Να κλείσουμε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Πιστεύαμε ότι οι Ρώσοι θα κερδίσουν Κίεβο σε δύο ημέρες, αλλά δεν έγινε αυτό συνεχίζεται να μάχεται. Αν δούμε τις προσδοκίες του Πούτιν θα πούμε ναι κέρδισε έδαφος αλλά δεν κατέκτησε κύριους στόχους τους, οπότε στην Ευρώπη επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν».

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι «είμαι εραστής ιστορίας. Πιστεύω ότι είναι ένα σημείο καμπής και ταυτόχρονα κατανοούμε ότι οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι, θα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις σε έναν κόσμο που αλλάζει γοργά. Ακόμη ζούμε σε ένα μέρος που ζηλεύουν πολλοί. Εάν προσγειωθείς σε μια πόλη, ξέρεις ότι είσαι στην Ευρώπη. Είμαστε μια ήπειρος που πέρασε παγκόσμιους πολέμους και έχτισαν ένα μέλλον».

«Πολιτική ορθότητα»

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρυκνέρ, ξεκίνησε την δική του παρέμβαση, τονίζοντας: «Επέκρινα το wokism, την πολιτική ορθότητα πριν 30 χρόνια, δεν θέλω να δώσω το μήνυμα του διαφωτισμού. Στη Γαλλία το 2014 υποστήριξα τον γάμο ομοφυλοφίλων. Γιατί να το αρνηθώ πολλοί φίλοι μου είναι ομοφυλόφιλοι. Το να υπάρχει γάμος ομοφυλοφίλων είναι σωστό. Ο αριθμός των διαζυγίων είναι ίδιος με τους στρέιτ. Άρα πρέπει να πω ότι δεν μπήκαμε σε χάος ή σε καταστάσεις αναρχίας. Είμαστε κοινωνία που συνδυάζει ελευθερίες και τάξη».

«O wokisme γεννάται στα πανεπιστήμια. Υπάρχει το κίνημα no platform δεν έχει δικαίωμα να ακουστείς. Η κόρη μου είπε μην έρθεις στο πανεπιστήμιο για διάλεξη γιατί είσαι αντιδραστικούς. Αυτά που είπε ο σεξουαλικός φιλελευθερισμός έχει καταστεί εφιάλτης πρέπει να απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ποια συμπεριφορά επιτρέπεται. Μπορείς να βρεθείς σε νομικές διαμάχες ακόμη και στη Γαλλία σήμερα αν κοιτάς μια γυναίκα για πολύ μπορεί να πάει στην αστυνομία και να πει ότι ένας άνδρας τη βιάζει με τα μάτια. Ο wokisme αναπαράχθηκε από της Χάρις και ο Τραμπ κεφαλαιοποίησε αυτή την εκστρατεία και υποστήριξε ότι είναι ένας είδος ψυχικής ασθένειας. Οι άνθρωποι κρίνονται από το χρώμα του δέρματός σου, αν είσαι λευκός είσαι ένοχος. O wokisme είναι διαστροφή της προοδευτικότητας».

Για την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «εξέπληξε την Ευρώπη. Ο Εμμανουέλ Μακρόν μου είπε: “Μου είπε ψέματα ο Πούτιν γιατί του είπε δεν θα αγγίξω την Ουκρανία. Ο Μακρόν είχε ξεχάσει το κλειδί της Σοβιετικής Ένωσης, που είναι το ψέμα. Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τρέχουσα κατάσταση είναι ότι το κυρίαρχο πρόβλημά στην Ευρώπη είναι ότι δεν έχουμε στρατό, είμαστε απογυμνωμένοι».

Για την Μέση Ανατολή, σημείωσε: «Ο πρώην υπουργός Άμυνας λέει ότι γίνεται πόλεμοι χωρίς στρατιωτικό στόχο. Τι θα γίνει θα στείλουμε όλους τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο και την Ιορδανία; Είναι αδιέξοδο το θέμα, ο Νετανιάχου θα πρέπει να είναι καχύποπτος με τον Τραμπ. Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Παλαιστινίους να το κάνει ένα νέο Μονακό. Η Χαμάς είναι αδύναμη, έχει αποκεφαλιστεί. Υπάρχουν μικρές ομάδες. Για τη Χεζμπολά πρέπει να θυμόμαστε ότι έστειλε πυραύλους στο Ισραήλ και πολλοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στο βόρειο Ισραήλ. Ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να κάνει πόλεμο στο Ιράν, αρχικά, γιατί καταστρέφεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να κατευνάσει κατάσταση. Ο Νετανιάχου κάνει λάθος που εμπιστεύεται τα πάντα στον Τραμπ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v