Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μέγγενη που προβληματίζει το Μαξίμου

Η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και των δεξιών κομμάτων προσαρμόζει την κυβερνητική στρατηγική. Ο στόχος της επιστροφής σε δημοσκοπικά επίπεδα άνω του 30%. Αισιοδοξία σε… βάθος τετραετίας.

H μέγγενη που προβληματίζει το Μαξίμου

Έναν διμέτωπο αγώνα, με το βλέμμα τόσο προς τα αριστερά της όσο και προς τα δεξιά της, καλείται να δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ στον δρόμο προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.  

Υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό και τα οποία επιβεβαιώθηκαν και στις χθεσινές δημοσκοπήσεις της Opinion Poll (για το Action24) και της Real Polls (για τον Alpha), ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, πέρα από τις δικές τους επιδόσεις που -αναγνωρίζουν και οι ίδιοι- θα πρέπει να βελτιωθούν, έχουν να διαχειριστούν την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ από τη μία και των μικρότερων κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ από την άλλη.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εκτίμηση ψήφου της Opinion Poll η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,8% (1,5 μονάδα περισσότερο από τις ευρωεκλογές), την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εκτοξεύεται στο 20,4%, ενώ Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες συγκεντρώνουν συνολικά το 19,2%.

Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της Real Polls και στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ προηγείται με 29,7% (26,5-32,5) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 16,7% (14,2-19,2), ενώ η Φωνή Λογικής, η Ελληνική Λύση και η Νίκη αθροίζουν 18,7%.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν καλά αυτό, ωστόσο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στο «χέρι τους» είναι η ΝΔ να επανέλθει στα επίπεδα άνω του 30%, επιστρέφοντας στη δυναμική που είχε ένα χρόνο νωρίτερα και να διατηρήσει τη μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ακόμα το τοπίο είναι θολό όσον αφορά την κεντροαριστερά, σε αναμονή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και του νεοσύστατου κινήματος Κασσελάκη, παρόλο που ήδη κινούνται στοχεύοντας ως βασικό τους αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και στη σύγκριση αυτού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίζονται σίγουροι για την κυριαρχία του πρωθυπουργού, τον οποίο εξακολουθούν να θεωρούν ως το ισχυρό χαρτί της ΝΔ όσον αφορά την αξιοπιστία και την ικανότητα στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Πολύ αισιόδοξος»

Οι ερωτηθέντες στη σφυγμομέτρηση της Opinion Poll για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 30,8% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 9,5%, με τον «κανέναν» να είναι πρώτος με ποσοστό 31,5%. Πάντως δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (45%) έναντι του πρωθυπουργού (40,1%).

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του ότι την κρίσιμη ώρα της κάλπης, στο τέλος της τετραετίας, η ΝΔ θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες και θα ανανεώσει τη σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε (στον real fm) ότι «είμαστε στη μέση ενός πολύ δύσκολου και δύσβατου δρόμου, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε διανύσει αυτή την απόσταση. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται, είναι αν θα συνεχίσουμε να τρέχουμε για να φτάσουμε την Ευρώπη με αυτή την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή αν θα ρίξουμε μία και θα γυρίσουμε πίσω σε εποχές χρεών, ελλειμμάτων, αβεβαιότητας και λεφτόδεντρων. Είναι ξεκάθαρο το δίλημμα», ανέφερε, καταδεικνύοντας την τακτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την αποδόμηση των κομμάτων της μειοψηφίας.  

Ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση των μικρότερων δεξιών κομμάτων, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς είναι να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο από αυτά που τους αποδίδουν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της χώρας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, στο μεταναστευτικό και στην ασφάλεια.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v