Μητσοτάκης: Ζητούμενο η κανονικότητα στις σχέσεις με την Αγκυρα

«Η Αθήνα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, στο επίκεντρο η έκθεση Ντράγκι.

Μητσοτάκης: Ζητούμενο η κανονικότητα στις σχέσεις με την Αγκυρα

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα κυριάρχησε στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, την επομένη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την έκθεση Ντράγκι για τις προτεραιότητες, ώστε να γίνει το ευρωπαϊκό προϊόν πιο ανταγωνιστικό και η Ευρώπη αυτόνομη. Τη σημασία της κοινής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ενδιαφέροντος αλλά και το γεγονός ότι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Αθήνα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής συνοχής με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ενέργεια και άμυνα.

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουγγαρία για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε το πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεσή του, όπως είχα την ευκαιρία να πω και χθες πιστεύω ότι υπάρχει μία συμφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ευρωπαικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», είπε και στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς: «τα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. Η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την καινοτομία και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις εταιρείες, ασχοληθήκαμε με τα θέματα της ενέργειας και τέλος, συζητήσαμε και τα ζητήματα της στρατιωτικής αυτονομίας, της άμυνας. Εχουμε μιλήσει πολλές φορές για την καλύτερη επένδυση στην ευρωπαΐκή αμυντική βιομηχανία».

Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βουδαπέστη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η «κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις όλων των γειτονικών χωρών».

«Η εκλογή του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησε σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για την στήριξη της ευρωπαΐκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμη πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ», τόνισε σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ και ανέφερε πως θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με τον νέο Πρόεδρο άμεσα.

Η συνάντηση περισσότερων από 40 ηγετών ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ήταν μια ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων στα πολύ σημαντικά ζητήματα της τρέχουσας συγκυρίας.

Στο χθεσινό δείπνο έγινε συζήτηση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και από ευρωπαϊκής πλευράς διαπιστώθηκε η ανάγκη αφενός να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφετέρου να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας σε διάφορους τομείς.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, οικοδεσπότης των συναντήσεων στη Βουδαπέστη εκτίμησε πως η νίκη του Τραμπ θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη στάση της. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μόνη της και πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός. Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ήταν και αυτός στη Βουδαπέστη.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και άλλοι ηγέτες της Ένωσης τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές άμυνες

Στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επίκεντρο της συζήτησης ήταν εκ νέου ο προβληματισμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής Οικονομίας, με τον Μάριο Ντράγκι να εξηγεί τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικής έκθεσής του και γενικότερο προβληματισμό το πώς θα βρεθούν τα 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην πράσινη μετάβαση, στην ενίσχυση της άμυνας και στη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών. 

Οι “πολλοί” επιθυμούν ένα διαρκές Ταμείο Ανθεκτικότητας, και ουσιαστικά ένα διαρκές χρέος της Ένωσης, ενώ οι “φειδωλοί” προσώρας απορρίπτουν την ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων, προκαλώντας με τη στάση τους ρωγμές στην πορεία της ολοκλήρωσης και αύξηση των εθνικών αναγκών χωρίς επαρκείς ευρωπαϊκούς πόρους.

Τέλος, στη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, επικαλούμενος μάλιστα και το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Απάντηση του Γάλλου προέδρου ότι η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων πέρνα μέσα από το Κυπριακό.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v