Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία επίσημη ανακοίνωση για ψηφίσαντες-συνέδρους

Περιμένουν τα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές που έγιναν… το Σαββατοκύριακο. Δεύτερες σκέψεις για τη δράση της Επιτροπής Νομιμοποίησης Συνέδρων. Γκλέτσος: Παρουσία… εισαγγελέα και αστυνομίας στο συνέδριο.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία επίσημη ανακοίνωση για ψηφίσαντες-συνέδρους

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ούτε χθες έγινε επισήμως γνωστό από την Κουμουνδούρου πόσα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν στις κάλπες του Σαββατοκύριακου για να εκλέξουν συνέδρους. Ως εκ τούτου, δεν έγινε γνωστός ούτε ο συνολικός αριθμός των συνέδρων, παρότι το συνέδριο αρχίζει την Παρασκευή. Η εξήγηση από αρμόδιες πηγές είναι ότι δεν είχαν σταλεί (μέχρι χθες το βράδυ) τα πρακτικά των εφορευτικών από όλες τις οργανώσεις, ώστε να γίνει το άθροισμα των ψηφισάντων.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, η χαμηλή προσέλευση μελών στις κάλπες κατέβασε τον αριθμό των συνέδρων στους περίπου 3.500, παρότι οι προσδοκίες ήταν για λίγο πάνω από 4.000.

Η πλευρά των «87» - Πολάκη υποστηρίζει, μέσω διαρροών, ότι έχει την πλειοψηφία των 2/3 των συνέδρων, ωστόσο δεν έδωσε κανένα στοιχείο χθες, πέραν των περίπου 15 αποτελεσμάτων που διέδωσε το βράδυ της Κυριακής.

Αντιθέτως, το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη διένειμε αποτελέσματα ανά περιφέρεια και νομό, από τα οποία προκύπτει ότι εξελέγησαν 1.983 σύνεδροι που τον στηρίζουν, έναντι 1.538 συνέδρων που τάσσονται με τους άλλους υποψηφίους.

Δεδομένου ότι οι αριθμοί αντιστοιχούν… σε ανθρώπους, «η αλήθεια θα φανεί στην έναρξη του συνεδρίου», όπως λένε και οι δύο πλευρές, παραπέμποντας στην εκλογή του προεδρείου. Μένει να αποδειχτεί συνεπώς το επιχείρημα των «87» ότι ένας σημαντικός αριθμός συνέδρων «δεν ανήκει πουθενά» και «κακώς αθροίζεται στους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη».

Ο αντίλογος είναι πως τα μέλη των οργανώσεων γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη και ποιοι τους άλλους υποψήφιους.

Προβληματισμός για μαζικά «κοψίματα» συνέδρων

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για ελληνικό κόμμα και, κατά τους ψύχραιμους, οδηγεί σε ταχύτατη απαξίωσή του στην κοινωνία.

Τα οκτώ στελέχη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη ζήτησαν χθες την άμεση συνεδρίαση του οργάνου: «Μία ολόκληρη μέρα μετά τις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός ψηφισάντων και συνέδρων που εκλέχθηκαν», κατήγγειλαν, σημειώνοντας πως με όλα αυτά που συμβαίνουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εικόνα μη οργανωμένου κόμματος».

Επιπλέον, οι νεότερες πληροφορίες φέρουν στελέχη των «87» προβληματισμένα για τη διάσταση που πήρε η αρμοδιότητα της Επιτροπής Νομιμοποίησης Συνέδρων: παρότι και στο παρελθόν η επικύρωση της διαδικασίας εκλογής συνέδρων γινόταν από μία αντίστοιχη επιτροπή που ήλεγχε διπλοψηφίες, παραβιάσεις της διαδικασίας, ακραίες συμπεριφορές κ.λπ., αυτή τη φορά το έργο της συνδέθηκε με επιχείρηση κοψίματος «κασσελακικών» συνέδρων.

Το επιχείρημα είναι ότι παραβιάζουν την αρχή «συμμόρφωσης με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων», δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής που καθαίρεσε τον κ. Κασσελάκη και τον απέκλεισε από υποψήφιο πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο όρος για τις «συμπεριφορές των μελών» και, άρα, των συνέδρων, προστέθηκε στην Εγκύκλιο που απέστειλε η ΚΟΕΣ στις οργανώσεις το βράδυ της Παρασκευής, πυροδοτώντας φόβους για «μπλόκο» ή «μαχαίρι» σε συνέδρους.

Ο προβληματισμός τώρα είναι ότι εάν η Επιτροπή προχωρήσει σε μαζική ακύρωση συνέδρων, ο θόρυβος που θα προκαλέσει θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Κουμουνδούρου. Για τον λόγο αυτό, κατά τους ψύχραιμους, «η Επιτροπή θα εργαστεί προσεκτικά πάνω στις ενστάσεις που έχουν γίνει ήδη από οργανώσεις και αφορούν την εκλογική διαδικασία», χωρίς να προβεί σε «ακραίες αποφάσεις».

«Με εισαγγελία και αστυνομία»… το συνέδριο

Με τα σκοινιά τεντωμένα, προκάλεσε αίσθηση η δήλωση του υποψήφιου προέδρου Απόστολου Γκλέτσου, να γίνει το συνέδριο… παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης για να αποφευχθούν, όπως είπε, τα έκτροπα.

Η Κουμουνδούρου απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση-σύσταση του υποψηφίου της, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι «είναι τόσο ακραία που δεν χρήζει επίσημης τοποθέτησης». Δίνει ωστόσο το κλίμα που επικρατεί στις οργανώσεις και στο στελεχιακό προσωπικό, με ελάχιστες ελπίδες εκτόνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v