Τα σήματα που έστειλε ο Μητσοτάκης από τον ΣΕΒ

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και η προτροπή προς τους εργοδότες. Το νέο συμβόλαιο δράσης μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικότητας. Τι ζητά για την αντιμετώπιση της μάστιγας της αισχροκέρδειας.

Τα σήματα που έστειλε ο Μητσοτάκης από τον ΣΕΒ

Παρά το γεγονός ότι «η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019» και ότι «η οικονομία μας έχει βγει από την… εντατική», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, οι πολίτες επιμένουν να θεωρούν αυτήν, μαζί με την ακρίβεια, ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Και η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis (για το Mega) αποτύπωσε ξεκάθαρα αυτό το δεδομένο, παράλληλα με την ευρύτερη εικόνα ότι σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες (το 68%) εκτιμούν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή την περίοδο.

Είναι ένα ακόμα καμπανάκι προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητά τρόπους για να ελέγξει την κατάσταση και να ευημερούν, εκτός από τους αριθμούς, και οι άνθρωποι. Σε καμία περίπτωση βεβαίως, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010, η οποία μας οδήγησε στα μνημόνια, ωστόσο χαρακτηρίζει την πορεία ανάκαμψης συνολικά της εθνικής μας οικονομίας «οριστική και μη αναστρέψιμη».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, βεβαίως, πέραν των δράσεων της Πολιτείας, αναγκαία θεωρεί ο πρωθυπουργός και τη συμβολή των επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά το χθεσινό χαιρετισμό του, τόνισε την ανάγκη σύναψης ενός νέου συμβολαίου δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους, σαφείς κανόνες αλλά και κοινές προοπτικές. Έτσι, όπως εξήγησε, «αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μια νέα ευκαιρία, τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνουν μέρος της συλλογικής ευημερίας και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη χώρα».

Αισχροκέρδεια

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τα μέλη του Συνδέσμου να συνεισφέρουν σε πέντε πεδία.

Ένα εξ αυτών είναι η ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού, τον οποίο -ανέφερε- «πλήττουν πάντα οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια, όπου αυτή υπάρχει. Και ο καλύτερος τρόπος για να δικαιωθεί η ανοιχτή οικονομία είναι να ισχύσουν τελικά οι βασικοί της κανόνες. Όταν, δηλαδή, μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί και μια ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη όταν αυτό τελικά δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή», τόνισε.  

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη επανεπένδυσης του μεγαλύτερου μέρους των κερδών, τα οποία -όπως είπε- «δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται ή για να μοιράζονται σε μερίσματα».

Εξίσου σημαντικά για την πρόοδο των επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλύτεροι μισθοί και συνθήκες εργασίας, με τους υπαλλήλους μιας εταιρείας να λειτουργούν ως συμμέτοχοι στην πρόοδό της και ενδεχομένως στα κέρδη της.

Κομβικό τομέα, επίσης, χαρακτήρισε την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. «Οι καιροί απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας. Και προτιμώ οι στρατηγικές κατάρτισης, επανεκπαίδευσης και εκπαίδευσης να γίνονται σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις, διότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα ποιες τελικά είναι οι ανάγκες και οι εξειδικευμένες δεξιότητες που χρειάζεστε προκειμένου να παραμείνετε ανταγωνιστικοί», σημείωσε.

Το πέμπτο πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν να παρέμβουν οι επιχειρηματίες, κατά τον πρωθυπουργό, είναι ο προσανατολισμός της εταιρικής ευθύνης σε επίκαιρες κοινωνικές ανάγκες.

Και όλα αυτά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων υπέρ της στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων (η ελληνική οικονομία θα τροφοδοτηθεί με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια), η επιτάχυνση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και ο εκσυγχρονισμός του εργασιακού πλαισίου.

Έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει στην έκθεση Draghi, που στηρίζει ανεπιφύλακτα και θα συζητηθεί στο επόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Βουδαπέστη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v