Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Παππά ως συνομιλητή

(upd3) «Δεν αναγνωρίζω ως συνομιλητή κάποιον που έχει καταδικαστεί ομόφωνα με 13-0» είπε, αναφερόμενος στην καταδίκη του για τις τηλεοπτικές άδειες. «Είναι μεταβατικός, κανείς δεν ξέρει στο όνομα ποιου ομιλεί». Πώς απάντησε ο Ν. Παππάς.

Μητσοτάκης: Δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Παππά ως συνομιλητή

Προσωπική επίθεση στον Νίκο Παππά, σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη και αιχμές κατά του… Αντώνη Σαμαρά, περιλάμβανε η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την αποχώρησή του κατά την ομιλία του κ. Παππά. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο, ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του (προφανής η αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά για την πρόσφατη κοινή παρουσία του με τον κ. Παππά). Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση», σημείωσε.

Εξάλλου, όπως είπε, «είναι μεταβατικός, κανείς δεν ξέρει στο όνομα ποιου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη ή του κ. Πολάκη. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και έναν στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική αντιπαράθεση. Μην απορήσετε αν αποχωρήσω και στη δευτερολογία του, αυτή θα είναι η τακτική μου έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει αρχηγό».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «Τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου. Σαν στο ΠΑΣΟΚ να κάνατε μια στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε εκεί που βρισκόσασταν πριν. Τα πρώτα 18 λεπτά της ομιλίας σας, μιλήσατε για άλλα θέματα και επιχειρήσατε να ταυτίσετε τη ΝΔ με την ακροδεξιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτή την επιχειρηματολογία τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθειά σας να μας παρουσιάσετε ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε, αποδοκιμάστηκε από τον λαό το 2023. Είμαστε μια κεντροδεξιά, προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται πάντα την ανάγκη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα μπορούσαμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης. Δυστυχώς, την ίδια στάση επιλέξατε να ακολουθήσετε και στο πρώτο νομοσχέδιο μετά την επανεκλογή σας, για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Διαφωνείτε με τη ρύθμιση της εντοπιότητας, ώστε να στελεχώσουμε υπηρεσίες σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδος;

Διαφωνείτε με την ανάγκη να περιορίσουμε τη μεγάλη γραφειοκρατία και με στοχευμένες παρεμβάσεις θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο διορισμού ενός υπαλλήλου; Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας; Όταν λέτε όχι σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, στέλνετε μήνυμα ότι στην προσπάθειά σας να καταστείτε πόλος απέναντι στην κυβέρνηση, λέτε ένα στείρο όχι σε όλα».

Μέχρι στιγμής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια, επιμένετε στην ίδια γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να χαρακτηρίσω το ΠΑΣΟΚ ως έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι να διαψευστώ. Έχετε μια ευκαιρία να δείξετε ότι έχετε διάθεση συναίνεσης στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, με τον Πρόεδρο της Βουλής να προσπαθεί να βρει μια σχετική πλειοψηφία. Το πρόσωπο που έχουμε βρει, δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο». 

Παππάς: Η εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι δουλειά του Κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει ιστορικό ανάμειξης στα εσωτερικά των κομμάτων, τώρα θέλει να επιλέγει ποιος και πώς θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν η απάντηση του κ. Παππά.

Αφού σημείωσε πως «ξέραμε ότι θα χρησιμοποιούσε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου», συνέχισε:

«Δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Και δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί. Αποδεικνύεται: ασεβής προς τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δειλός διότι δεν είναι στην αίθουσα. Και ενοχικός επειδή εφαρμόζει ανελλιπώς από το 2019 τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή τον νόμο για τον οποίο μας κατηγορεί». Πρόσθεσε μάλιστα ειρωνικά πως, για τον λόγο αυτό, τον εν λόγω νόμο «θα έπρεπε να τον αποκαλούμε νόμο Μητσοτάκη-Παππά».

Ο κ. Παππάς κατέληξε λέγοντας ότι η σημερινή κίνηση του κ. Μητσοτάκη «είναι στίγμα για την παράταξή του» και τόνισε: «Το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι δική του δουλειά, τελεία και παύλα».

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στα κόμματα δεξιά της ΝΔ, τονίζοντας: «Ο πατριωτισμός δεν είναι μια έννοια που χρειάζεται να τη διαφημίσουμε, είναι μια στάση ζωής και φαίνεται μέσα από τις δράσεις του καθενός. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης ούτε προβάλλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον λόγο μου. ‘Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων’, τόνισε ο Σάμουελ Τζόνσον τον 18ο αιώνα».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, αναφορά του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η άλλη πολιτική που εισηγείστε είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015; Γιατί σε αυτήν την πολιτική η χώρα δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ. Δεν είναι η πολιτική μας και σε αυτήν την πολιτική δεν θα γυρίσουμε».

Για την πολιτική προστασία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Κρατώ ως θετικό ότι τουλάχιστον δεν αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία που παρουσίασα για τις πυρκαγιές. Μπορέσαμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν ένα εξαιρετικά δύσκολο κλιματολογικά καλοκαίρι. Πανηγύρισα; Όχι. Και δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, επειδή είχαμε μεγάλες φωτιές που ξέφυγαν. Ελαφρώς απλοϊκή η προσέγγιση ότι έφτασε η φωτιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Πρέπει να προβληματιστούμε. Να ξαναδούμε επιχειρησιακά σχέδια, να σκεφτούμε τι ζώνες προστασίας μεταξύ του αστικού ιστού και του δάσους πρέπει να δημιουργήσουμε. Στη φωτιά στην Αττική αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, με ακραίες συνθήκες. Δεν θέλαμε; Δώσαμε εντολή στους πυροσβέστες περί μη κατάσβεσης, όπως κάποιοι υποστηρίζουν; Όχι βέβαια, αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες που όταν ξεφύγει μια φωτιά, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Θα μάθουμε από αυτή τη φωτιά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ένα περιαστικό δάσος στην Αττική έχει σχετικά μεγαλύτερη σημασία από ένα δάσος σε άλλη περιοχή. Τα δάση της Αττικής θα πρέπει να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν τα καταφέραμε όπως θα θέλαμε. Κάναμε όμως φέτος μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε έμφαση στο Λεκανοπέδιο. Τα δάση ξαναγίνονται, όμως με τους δικούς τους ρυθμούς και με την προϋπόθεση να μην ξανακαούν έως ότου το δέντρο φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα δάση από το 1960. Όχι επειδή γίναμε κατ’ ανάγκη καλύτεροι στην προστασία, αλλά εγκαταλείφθηκαν αγροτικές εκτάσεις και έγιναν δάση».

Σχολιάζοντας εξάλλου την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Προσπάθησα να ακούσω τις προτάσεις που κατέθεσε και μίλησε γι’ αυτά που κάνουμε: Πρόληψη, καθαρισμούς, προτεραιοποίηση, άρα στον τομέα αυτό θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω και αν το περιτύλιγμα είναι σκληρής κριτικής».

Στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για το ζήτημα της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Υποστήριξε ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ έχει κάποιες «αδυναμίες που θέλουμε να εξετάσουμε».

Για το πρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη, τόνισε ότι «η διαδικασία εξεύρεσης πλειοψηφίας για ένα πρόσωπο που έχει προτείνει η πλειοψηφία, έχει τραβήξει πολύ χρονικά. Το φέραμε εδώ και τέσσερις μήνες, η πρότασή μας θα είναι ο κ. Σωτηρόπουλος. Έχω ζητήσει να έρθει σε ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών εντός της εβδομάδος. Ελπίζω να είναι θετική η απόφασή σας», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνέχισε μάλιστα, λέγοντας: «Όταν γυρνάτε στο 2010, η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Επίσης θα γράφει ότι το 2009 ψηφίζατε προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση δαπανών γιατί ‘λεφτά υπήρχαν’. Τέσσερις μήνες μετά δυστυχώς η χώρα έσκασε στα χέρια του κ. Παπανδρέου».

Στην κριτική Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση για αλαζονεία, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές -που μπορεί να υπάρχουν- δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα. Έρχεστε εσείς να μας διευκολύνετε να ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς. Το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, το αν θα μας ανοίξετε την πόρτα του Μαξίμου, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας, όμως θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός σε 3 χρόνια από τώρα».

Οι πρωτολογίες των αρχηγών

Mητσοτάκης για πυρκαγιές: Η πιο δύσκολη χρονιά εδώ και 40 χρόνια

Η συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο, αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

 

«Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα, αλλά να συμφωνήσουμε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλεί όλο και περισσότερο τον πλανήτη και η Μεσόγειος θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά από τέτοιου είδους δοκιμασίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε 4+1 πυλώνες μέσω των οποίων αναπτύσσεται η κυβερνητική δράση:

  1. «Πρόληψη. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν γι’ αυτήν. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας. Σε αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα παραπάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους».
  2. «Κατάσβεση πυρκαγιών. Υπήρξε αξιοποίηση της τεχνολογίας για επιτήρηση, άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση πυρκαγιάς. Μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών, άνω του 98%, στην αρχή τους, ενώ με το 112 σώσαμε και πάλι πολλές ζωές».
  3. «Ο καλύτερος συντονισμός όλων όσοι έχουν θέση στο μέτωπο απέναντι στις φυσικές απειλές. Στέκομαι στη μεγάλη μεταρρύθμιση όταν μεταφέραμε την επίβλεψη των δασικών πυρκαγιών από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος».
  4. «Στον τομέα αποκατάστασης υπάρχει μεγάλη πρόοδος, γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα».
  5. «Πιο κρίσιμος πυλώνας είναι η σημαντική επένδυση που αφορά το μέλλον. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα 1,7 δισ. ευρώ, πρόκειται για πολύ βαριά προγράμματα που απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και είναι χρονοβόρα. Τα έργα προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Η χώρα μας θα είναι πρώτη που ελπίζουμε -δεν εξαρτάται από εμάς- ότι το 2027 θα μπορεί να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα 7 νέα Canadair. Στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα ενταχθούν και 13 νέα ελικόπτερα, καινούργια αμφίβια αεροσκάφη, επιπλέον ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, νέα περιπολικά ΕΛΑΣ, ασθενοφόρα και οχήματα του Λιμενικού, ενώ ενισχύεται και το έμψυχο υλικό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε «από καρδιάς και τους 9.000 συνολικά εθελοντές μας. Η κοινωνία των πολιτών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και ελπίζω να αυξηθεί ο αριθμός τους, ώστε να έχουμε πρόσθετες δυνάμεις όταν τις χρειαζόμαστε».

Όπως τόνισε, «δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό. Ελπίζω οι άλλοι αρχηγοί να μιλήσουν με αντικειμενικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές ‘κορώνες’».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, ότι δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση. Είναι μια πραγματικότητα. Ένας κίνδυνος που αφορά τους πάντες και έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι. Μακάρι να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο και να βελτιώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα να μη μηδενιστεί από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μια Ελλάδα που υπάρχει στη δική σας νοσηρή φαντασία».

Παππάς: Η πολιτική σας άφησε 4 εκατομμύρια στρέμματα καμένα 

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση, εφ’ όλης της ύλης, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παππάς, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Πολιτική Προστασία.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε την αποτυχία της Κυβέρνησης στο τρίπτυχο δράσης «πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», σημειώνοντας ότι από το 2019 έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, παραμένουν 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, ενώ η απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει κολλήσει στο 1%. «Σε έξι χρόνια έχετε εκτοξεύσει τις δαπάνες μίσθωσης αεροσκαφών. Από το 2019 τριπλασιάσατε τις μισθώσεις, αλλά επταπλασιάσατε τις δαπάνες», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα τρία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα».

Ο κ. Παππάς, στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές, οδηγεί τη χώρα να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που υπάρχουν. «Η κλιματική κρίση, η δημογραφική κρίση, η οικονομική κρίση θα οδηγήσουν την κοινωνία σε νέα πολλαπλά αδιέξοδα», είπε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της οικονομίας, με την ανάκαμψη να είναι αναιμική και να αφορά λίγους, και τη χώρα να είναι τελευταία σε αγοραστική δύναμη.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων, περιφερειακών αεροδρομίων και του σιδηροδρόμου, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Υγείας, αφού η ιδιωτική δαπάνη αγγίζει το 35%.

Ιδιαίτερη μνεία στα εθνικά ζητήματα έκανε ο κ. Παππάς ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. «Τι συζητιέται με την Τουρκία; Για ποιες εξελίξεις μιλάει η τουρκική ηγεσία; Πώς μπορούν τα ήρεμα νερά να είναι συμβατά με τη στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας; Αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων μας; Αν είναι η συμφωνία που κάναμε για την ΑΟΖ με την Κύπρο οριστική ή όχι; Διότι και τέτοια υπονοούμενα ακούσαμε και βεβαίως, εάν το επιτρέπει η ευγένεια του κυρίου Μητσοτάκη, να μας ενημερώσει κιόλας για το τι έχει συζητήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και για το ποια θα είναι η ατζέντα της συζήτησης του κυρίου Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν», σημείωσε. Ενώ επανέλαβε την πρόταση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και της προοδευτικής ευρύτερης παράταξης. «Υπάρχουν προσωπικότητες, οι οποίες μέσα στην πορεία της κρίσης των τελευταίων ετών απέδειξαν με την πολιτεία τους ότι μπορούν να προστατεύσουν την κοινωνία», είπε.

Ανδρουλάκης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις φυσικές καταστροφές

Τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή.

«Δεν νιώθουν οι πολίτες ασφάλεια. Με όποια κρίση προκύπτει, οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι πολλαπλάσιες από τις άλλες χώρες διότι δεν υπάρχει ανθεκτικότητα. Ακόμα και ακραιφνείς υποστηρικτές του κόμματός σας καταλαβαίνουν ότι δεν μεταρρυθμίζετε το κράτος αλλά το βλέπετε ως λάφυρο αναπαραγωγής της εξουσίας σας», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Τονίζοντας ότι «το βίωμα του ελληνικού λαού είναι πιο ισχυρό από την προπαγάνδα σας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρέθεσε στοιχεία, όπως:

  • Η χώρα έχει τη δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες.
  • Οι πολίτες δαπανούν τα δεύτερα περισσότερα χρήματα για την υγεία τους, παρότι η πανδημία αποκάλυψε τα κενά στο ΕΣΥ.
  • Το κόστος των ενοικίων αυξήθηκε 50% σε 4 χρόνια.
  • Το κόστος παραγωγής και διαβίωσης εκτινάσσεται.
  • Ειδικά σε ό,τι αφορά στην παραγωγή: «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάξατε πέντε προέδρους σε πέντε χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον τελευταίο υπό την επιτροπεία της: τι είδε στη λειτουργία του Οργανισμού που δεν είδατε εσείς επί πέντε χρόνια;

Κι όλα αυτά ενώ κυβερνάτε χωρίς μνημόνια και με την προίκα των δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής εκτροπή Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός των απευθείας αναθέσεων, των σκανδάλων και της παραβίασης κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου, υπερέβη σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα την θεσμική τάξη, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το επεισόδιο στη Βουλή, με τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή τον Νίκο Παππά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του «καταδικάζει την πρωτοφανή εκτροπή Μητσοτάκη στη Βουλή, να επιτεθεί με τον πιο ανοίκειο τρόπο εναντίον του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας έτσι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Καλούμε τα προοδευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδοκιμάσουν την ύβρη Μητσοτάκη. Η στάση του δεν αφορά μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απαξίωση των κομμάτων από τον πρωθυπουργό, σχετίζεται ευθέως με τους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v