Mητσοτάκης για πυρκαγιές: Η πιο δύσκολη χρονιά εδώ και 40 χρόνια

Eίχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στη Βουλή. Τι είπε για την απουσία του κατά την ομιλία του Νίκου Παππά.

Mητσοτάκης για πυρκαγιές: Η πιο δύσκολη χρονιά εδώ και 40 χρόνια

Με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές.

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο, αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

 

«Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα, αλλά να συμφωνήσουμε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλεί όλο και περισσότερο τον πλανήτη και η Μεσόγειος θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά από τέτοιου είδους δοκιμασίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε 4+1 πυλώνες μέσω των οποίων αναπτύσσεται η κυβερνητική δράση:

  1. «Πρόληψη. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν γι’ αυτήν. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας. Σε αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα παραπάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους».
  2. «Κατάσβεση πυρκαγιών. Υπήρξε αξιοποίηση της τεχνολογίας για επιτήρηση, άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση πυρκαγιάς. Μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών, άνω του 98%, στην αρχή τους, ενώ με το 112 σώσαμε και πάλι πολλές ζωές».
  3. «Ο καλύτερος συντονισμός όλων όσοι έχουν θέση στο μέτωπο απέναντι στις φυσικές απειλές. Στέκομαι στη μεγάλη μεταρρύθμιση όταν μεταφέραμε την επίβλεψη των δασικών πυρκαγιών από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος».
  4. «Στον τομέα αποκατάστασης υπάρχει μεγάλη πρόοδος, γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα».
  5. «Πιο κρίσιμος πυλώνας είναι η σημαντική επένδυση που αφορά το μέλλον. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα 1,7 δισ. ευρώ, πρόκειται για πολύ βαριά προγράμματα που απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και είναι χρονοβόρα. Τα έργα προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Η χώρα μας θα είναι πρώτη που ελπίζουμε -δεν εξαρτάται από εμάς- ότι το 2027 θα μπορεί να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα 7 νέα Canadair. Στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα ενταχθούν και 13 νέα ελικόπτερα, καινούργια αμφίβια αεροσκάφη, επιπλέον ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, νέα περιπολικά ΕΛΑΣ, ασθενοφόρα και οχήματα του Λιμενικού, ενώ ενισχύεται και το έμψυχο υλικό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε «από καρδιάς και τους 9.000 συνολικά εθελοντές μας. Η κοινωνία των πολιτών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και ελπίζω να αυξηθεί ο αριθμός τους, ώστε να έχουμε πρόσθετες δυνάμεις όταν τις χρειαζόμαστε».

Όπως τόνισε, «δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό. Ελπίζω οι άλλοι αρχηγοί να μιλήσουν με αντικειμενικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές ‘κορώνες’».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, ότι δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση. Είναι μια πραγματικότητα. Ένας κίνδυνος που αφορά τους πάντες και έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι. Μακάρι να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο και να βελτιώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα να μη μηδενιστεί από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μια Ελλάδα που υπάρχει στη δική σας νοσηρή φαντασία».

Μητσοτάκης: Δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Παππά ως συνομιλητή

Εξήγηση στην απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν αναγνωρίζω ως συνομιλητή κάποιον που έχει καταδικαστεί ομόφωνα με 13-0,» είπε, αναφερόμενος στην καταδίκη για τους χειρισμούς στις τηλεοπτικές άδειες.

“Το λέω για μία και τελευταία φορά”, πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Κατόπιν τούτου, αναμένεται η απάντηση του κ. Παππά και, κεντρικά, του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v