Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κοινωνία θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει

«Να κινηθούν 'μαζί' οι προοδευτικές δυνάμεις, αλλιώς το κενό θα καλυφθεί από την άκρα δεξιά». Το μήνυμα που έστειλε «είμαι εδώ, ενεργός και έμπειρος». Καμία αναφορά στα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Η κοινωνία θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει

Τον κίνδυνο να καλύψει η άκρα δεξιά το πολιτικό κενό, εάν δεν δράσουν από κοινού οι προοδευτικές δυνάμεις, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του για την οικονομία και την ακρίβεια.

Αποφεύγοντας επιμελώς να χρησιμοποιήσει όρους όπως κεντροαριστερά ή νέος προοδευτικός φορέας, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την «κοινωνική πλειοψηφία» που πρέπει να μπει μπροστά, να διεκδικήσει και να «επιβάλει» προοδευτικές συνεργασίες. Όχι απλώς για να μην ξαναπάει η χώρα στον τοίχο, όπως είπε, αλλά για να επιτευχθεί η σύγκλιση με την ΕΕ «με όρους συμπερίληψης των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων».

Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνεχή δημοσκοπική πτώση του, αλλά «φωτογράφισε» το αδιέξοδο παραπέμποντας στα μαθηματικά:

«Στην προηγούμενη εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο "μαζί". Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν, συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες, που δεν μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Εννοώντας, κατά τις ερμηνείες, ότι δεν αρκεί πλέον μία συγκόλληση δυνάμεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά απαιτείται μία μορφή δράσης που θα «εκτινάξει» τη συνεργασία και θα συσπειρώσει την κοινωνία.

Ο ίδιος δεν άφησε υπονοούμενο για νέο προοδευτικό φορέα, ωστόσο πίσω από τις γραμμές πολλοί έδωσαν αυτή τη μετάφραση στην επισήμανση «ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση». Εμφανές, επίσης, ήταν το μήνυμα που έστειλε ότι είμαι εδώ, ενεργός, έμπειρος σε σχέση με το παρελθόν και ικανός να κινητοποιήσει πάλι την κοινωνία.

«Κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί, αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας», είπε. Ενώ η συνεχής χρήση του όρου «κοινωνική αντιπολίτευση» και «κινητοποίηση» παρέπεμψε στην ανάγκη δράσης των πολιτών και των κοινωνικών φορέων. Σ' αυτή τη γραμμή είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Γιάννης Δραγασάκης, με τη φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει με ανάθεση, χωρίς την κοινωνία, διότι στην αντίδραση των συμφερόντων θα χρειαστεί να γίνουν συγκρούσεις».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε «στις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στο πλαίσιο της διαφθοράς, των νέων επιστημόνων μας, που συνεχίζουν να μεταναστεύουν από τη χώρα, των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει».

Εντέλει, «της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα» και που, όπως κατέληξε, «αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».

Αυτή ακριβώς η κατακλείδα της ομιλίας του προκάλεσε το ζωηρό χειροκρότημα του ακροατηρίου, το οποίο αποτελούσαν: βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη παραβρέθηκε μόνο ο Ευάγγελος Αποστολάκης), εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων (οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕ και του ΔΣΑ, Γιώργος Καββαθάς και Δημήτρης Βερβεσός, αντίστοιχα), ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο επικεφαλής της κίνησης “ΚΟΣΜΟΣ” Πέτρος Κόκκαλης και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ.

Της ομιλίας του κ. Τσίπρα προηγήθηκε συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σύγκλιση με την ΕΕ και τους κινδύνους να μην πιαστούν οι στόχοι ή να πιαστούν χωρίς κοινωνική και μικρομεσαία επιχειρηματική συμπερίληψη. Το πάνελ αποτελείτο από «τους τρεις πρώην υπουργούς Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων» (όπως επισήμανε το κάλεσμα) Νίκο Χριστοδουλάκη, Λούκα Κατσέλη και Γιάννη Δραγασάκη.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης, με παράθεση όλων των οικονομικών στοιχείων, έγινε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας (στην κυβέρνηση Τσίπρα) Γιώργο Χουλιαράκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v