Γεραπετρίτης σε γαλάζιους βουλευτές: Μόνο θέμα συζήτησης η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

«Καμία συζήτηση για οποιαδήποτε θέμα άπτεται της εθνικής κυριαρχίας», είπε ο ΥΠΕΞ. «Εντελώς ανυπόστατα τα περί παραχωρήσεων. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν».

Γεραπετρίτης σε γαλάζιους βουλευτές: Μόνο θέμα συζήτησης η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Να καθησυχάσει τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης κατά τον εξελισσόμενο διάλογο με την Τουρκία, επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην τρίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, παρέστησαν περίπου 27 από τους 33 συνολικά γαλάζιους βουλευτές της Επιτροπής, με τους απόντες -σύμφωνα με κομματικές πηγές- να λείπουν δικαιολογημένα.

«Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει, ούτε πρόκειται να υπάρξει, συζήτηση για οποιαδήποτε θέμα άπτεται της εθνικής κυριαρχίας. Θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Όπως και στα λοιπά θέματα, το ότι συζητούμε δεν σημαίνει πάντοτε ότι συμφωνούμε», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, κατά την εισήγησή του προς τους βουλευτές.

Η ελληνική πλευρά, όπως είπε, «παραμένει αμετακίνητη ότι το μόνο που συζητείται είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και κανένα άλλο ζήτημα. Υποστηρίζει δε την πλήρη και ανεπιφύλακτη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ιδίως του δικαίου της θάλασσας».

Εφόσον στα θέματα αυτά δεν υπάρξει κοινός τόπος, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «η συζήτηση δεν θα προχωρήσει στα της τεχνικής οριοθέτησης και θα επιδιώξουμε να συντηρήσουμε το καλό κλίμα στα υπόλοιπα κεφάλαια. Εάν υπάρξει κοινός τόπος, το επόμενο στάδιο είναι να δοθεί ειδική εντολή να συζητήσουμε επί χάρτου. Βρισκόμαστε πάντως ακόμη μακριά από το να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, πολλώ δε μάλλον να ανοίξει η προοπτική παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών υπήρξε οποιαδήποτε υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Ό,τι δε κυκλοφορεί σε μέσα σχετικά με εικαζόμενες παραχωρήσεις είναι εντελώς ανυπόστατα και αποκυήματα φαντασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίπτωση της Κάσου. Όπως είπε, «η ελληνική πλευρά δεν αναγνώρισε οποιαδήποτε αξίωση της Τουρκίας και εντέλει ολοκληρώθηκε απολύτως σύμφωνα με το πρόγραμμα η εργασία του ερευνητικού πλοίου».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές μελέτες, ενώ σημείωσε πως «η συμπερίληψη του χάρτη του ιδεολογήματος της γαλάζιας πατρίδας σε σχολικά βιβλία της Τουρκίας, που πράγματι χειραγωγεί τη νέα γενιά, δεν καταλαμβάνει την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v